loader
EY M&A Barometer: Cea mai valoroasa tranzactie din Europa Centrala si de Sud-Est in 2016 – activele SABMiller

EY M&A Barometer: Cea mai valoroasa tranzactie din Europa Centrala si de Sud-Est in 2016 – activele SABMiller

Cehia, Croatia si Grecia au inregistrat cea mai mare crestere a numarului de tranzactii.

Piata de M&A din Romania a inregistrat in 2016 o scadere usoara de 3% comparativ cu 2015, valoarea totala a acesteia fiind estimata la 3,54 miliarde USD. Numarul tranzactiilor a scazut si el, de la 123 in 2015, la 113 anul trecut. Doar trei tari din regiunea CSE au inregistrat in 2016 o crestere a numarului de tranzactii: Cehia, Croatia si Grecia, se arata in barometrul EY privind fuziunile si achizitiile din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) – M&A Barometer.

 

Cea mai valoroasa tranzactie din CSE s-a desfasurat anul trecut in sectorul alimentar: grupul japonez Asahi a achizitionat mai multe marci de bere est-europene (printre care Ursus, Ciuc si Timisoreana), suma ridicandu-se la 7,8 miliarde de euro. EY a oferit consultanta vanzatorului din cadrul aceste tranzactii, SABMiller.

 

Valoarea totala a tranzactiilor din Europa Centrala si de Sud - Est a fost de 47,7 miliarde USD, cu 10,7% mai mult decat in 2015. Diferenta se datoreaza, in principal, cresterii valorii medii a tranzactiilor de peste 100 milioane USD. Daca, in 2015, valoarea medie a tranzactiilor din acest segment s-a cifrat la 361 milioane USD, aceasta a crescut la 385 milioane USD in 2016.

 

Dupa volumul tranzactiilor, cel mai activ sector din Romania a fost cel industrial, in timp ce IT-ul a fost atractiv in Polonia, Cehia, Bulgaria si Turcia. La nivelul CSE, sectorul IT a atras cele mai multe tranzactii (189).

 

In Romania, 81% dintre achizitii au fost realizate de investitori strategici. Tranzactiile domestice au reprezentat 41% din numarul tranzactiilor iar cele realizate de investitorii straini – 56%. Doar 3% dintre achizitii au fost reprezentate de investitiile romanesti in exterior.

 

In ceea ce priveste originea capitalului strain investit in regiunea CSE prin fuziuni si achizitii, investitorii americani si cei vest-europeni au continuat sa detina cele mai mari ponderi in regiune, ca si in 2015. In Romania, cei mai activi achizitori au fost Germania (cu 12 tranzactii), Franta (7) si Polonia (5).

 

Florin Vasilica, Liderul departamentului asistenta in tranzactii, EY Romania, declara:
„Anul 2016 a adus tranzactii importante in Romania si in regiune, aratand un nivel de incredere din ce in ce mai ridicat al investitorilor globali. Numai cele doua tranzactii mari transfrontaliere, vanzarea SABMiller Romania catre Asahi si vanzarea pachetului majoritar la KMG International (Rompetrol in Romania) catre CEFC China Energy au depasit 1 miliard de euro in valoare pe piata locala. In 2017, sectorul financiar se va consolida, zona de bunuri de consum va fi in continuare activa si va creste numarul tranzactiilor in tehnologie.”
 

 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL