loader
Deloitte Romania a asistat Romgaz in obtinerea creditului de 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank pentru finantarea partiala a preluarii actiunilor Exxon

Deloitte Romania a asistat Romgaz in obtinerea creditului de 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank pentru finantarea partiala a preluarii actiunilor Exxon

Aceasta finantare partiala are in vedere preluarea actiunilor in proiectul de gaze de la Marea Neagra

Deloitte Romania a asistat Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, detinut in proportie de 70% de statul roman, in obtinerea creditului de 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank, care va fi folosit pentru finantarea partiala a preluarii actiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care detine 50% din proiectul de gaze de la Marea Neagra Neptun Deep. Facilitatea de imprumut a fost acordata pe o perioada de cinci ani si este corelata cu performanta financiara generala a Romgaz.

Acest acord constituie prima etapa de finantare necesara Romgaz in contextul proiectului Neptun Deep, urmand ca dupa finalizarea tranzactiei de achizitie a actiunilor EMEPRL sa demaram formalitatile asigurarii viitoarelor finantari necesare grupului Romgaz pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep”, a declarat Razvan Popescu, Director Economic, Romgaz.

Practica de consultanta financiara a Deloitte Romania a asigurat asistenta in vederea identificarii surselor de finantare necesare si in procesul de obtinere a imprumutului de la Raiffeisen Bank. Echipa implicata a fost formata din Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Florin Paunescu, Director, care a coordonat intregul proiect de asistenta in vederea obtinerii finantarii, Marius Vasilescu, Director, Angelos Fragkos, Manager, Ruxandra Vasile, Associate, si Mihai Gradinescu, Associate.

As dori sa multumesc conducerii si intregii echipe Romgaz, care au avut incredere ca putem contribui la obtinerea acestui imprumut. Impreuna, am lucrat atat la pregatirea planurilor de afaceri, cat si la analizele si discutiile cu banca. Consider ca echipa Deloitte specializata in asistenta pentru obtinerea de finantare a dovedit inca o data ca nimic nu este prea mult sau prea greu pentru noi. Semnarea acestui contract, care probabil este unul dintre cele mai mari contracte de imprumut incheiate in ultimul timp, arata ca exista atat necesar, cat si capacitate de finantare, si ca piata romaneasca merita toata atentia din partea tuturor jucatorilor”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Romgaz a anuntat ca, dupa finalizarea acestei tranzactii, isi propune sa asigure dezvoltarea si exploatarea zacamintelor cu potential comercial din perimetrul Neptun Deep in cel mai scurt timp posibil, etape pentru care va avea nevoie de finantari suplimentare.

Tranzactia in urma careia Romgaz va prelua actiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited a fost aprobata in decembrie 2021 de catre actionarii producatorului de gaze naturale pentru un pret de achizitie de 1,06 miliarde de dolari si urmeaza sa fie semnata dupa ce va obtine aprobarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor in data de 28 aprilie 2022. Finalizarea acesteia este conditionata de indeplinirea anumit conditii si este estimata pentru al doilea trimestru al anului. In prezent, proiectul de mare adancime Neptun Deep, cu zacaminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi, este detinut in cote egale de ExxonMobil si OMV Petrom.

 

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL