loader
Deloitte Romania: 2017 incepe cu o corectie pe piata de M&A

Deloitte Romania: 2017 incepe cu o corectie pe piata de M&A

Primul trimestru din 2017 a adus o corectie pe piata locala de fuziuni si achizitii (M&A), in care au devenit publice 28 de tranzactii semnificative cu o valoare anuntata de 368 milioane de euro, dupa ce in ultimul trimestru din 2016, valoarea tranzactiilor atinsese un record.

Fata de trimestrul I al anului trecut, numarul de tranzactii a crescut cu 40%, in timp ce valoarea a crescut cu 11%. Fata de trimestrul anterior, volumul tranzactiilor a scazut cu 10%, iar valoarea tranzactiilor s-a injumatatit, chiar si fara a lua in considerare cele doua mega-tranzactii ale trimestrului IV (Mid Europa – Profi si Asahi – Ursus Breweries).

 

 

“Piata de fuziuni si achizitii traverseaza o perioada propice, iar primul trimestru a fost in linie cu asteptarile noastre. in continuare, estimam ca, la nivelul intregului an, activitatea la nivelul pietei sa fie la fel de intensa comparativ cu 2016, avand in vedere rezultatele in crestere ale companiilor din toate domeniile de activitate cat si un interes mare al fondurilor de investitii pentru Romania”, a spus Ioana Filipescu, partener consultanta in fuziuni si achizitii Deloitte Romania.

 

 

Cea mai mare tranzactie din primul trimestru a fost achizitia de catre Fortuna Entertainment Group a Hattrick Sports Group, prezent in Romania prin Casa Pariurilor. Dupa estimarile noastre valoarea componentei romanesti a achizitiei a fost de 51 milioane euro. In cadrul tranzactiei, Deloitte a realizat due diligence pentru cumparator. A doua tranzactie dupa valoare a fost preluarea si majorarea de capital de 50 milioane euro a City Insurance de catre fondul specializat Berlin London Beteiligungs. Podiumul este completat de achizitia depozitului de la Oarja de catre Globalworth Real Estate, care a platit 42,5 milioane euro pentru a intra in posesia spatiilor.

 

Valoarea medie a unei tranzactii a fost de 25 milioane euro in primul trimestru, similar cu cea din trimestrele precedente, dar sub nivelul din trimestrul IV 2016. Daca luam in considerare tranzactiile ale caror valori nu au fost facute publice, Deloitte estimeaza ca piata de tranzactii de fuziuni si achizitii din Romania a fost de 370-500 milioane euro in primele trei luni ale anului 2017.

 

In aceasta perioada, echipa de Corporate Finance a Deloitte a incheiat cu succes negocierile privind vanzarea afacerilor de brutarie proaspata ale GoodMills unui grup de 18 cumparatori locali si are in lucru o serie de tranzactii, in diferite stadii de executie, atat de partea vanzatorului cat si de partea cumparatorului.

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL