loader
Deloitte CFO Survey Europa Centrala: Ingrijorare privind incertitudinea financiara si economica

Deloitte CFO Survey Europa Centrala: Ingrijorare privind incertitudinea financiara si economica

Directorii financiari din Romania sunt mai pesimisti in comparatie cu omologii lor din Europa Centrala

Peste o treime (35%) dintre directorii financiari din 17 tari din Europa Centrala, inclusiv Romania, considera ca mediul de afaceri este supus unui grad ridicat de incertitudine si sunt precauti privind asumarea de riscuri suplimentare care ar putea afecta bilantul. Aceasta este principala concluzie a celei de-a zecea editii a studiului Deloitte CFO Survey Europa Centrala, realizat in perioada septembrie-noiembrie 2018 pe baza opiniilor directorilor financiari din peste 700 de organizatii mari din sectoare si industrii variate.

Directorii financiari din Europa Centrala sunt optimisti privind asteptarile legate de economie si de evolutia propriilor  companii, 66% dintre respondenti considerand ca vor inregistra venituri mai mari in anul 2019. Cu toate aceste, indicele de incredere a scazut usor fata de anul 2018, de la 23% la 16%, dar se situeaza peste nivelurile din 2016 si 2017.

Potrivit sondajului, mai multi directori financiari (73%) sunt reticenti privind asumarea unor riscuri fata de anul 2018 si considera ca nu este momentul potrivit pentru luarea unor decizii financiare care implica un grad ridicat de risc. Ei se asteapta ca profitul operational sa se mentina sau sa creasca si vad cresterea costurilor ca fiind cel mai mare factor de risc in acest sens. Legat de costurile in crestere, directorii financiari intervievati le evidentiaza pe cele legate de forta de munca, de transport si de productie.

In ceea ce priveste nivelul de ocupare a fortei de munca, directorii financiari din Europa Centrala se asteapta ca acesta sa se mentina sau sa creasca, dar par mai reticenti fata de ideea de a face noi angajari.

De asemenea, studiul arata ca departamentele financiare nu sunt pregatite pentru adoptarea inteligentei artificiale (artificial intelligence - AI), desi respondentii recunosc beneficiile pe care le poate aduce robotica. Rezultatele sugereaza ca firmele din Europa Centrala nu profita de avantajele implementarii solutiilor de tip AI, iar 77% dintre companiile din regiune nu folosesc niciun fel de instrumente cognitive, desi precep contabilitatea ca fiind un domeniu cheie pentru implementarea solutiilor de tip AI. Aproximativ jumatate dintre directorii financiari considera ca principalele beneficii ale roboticii si ale inteligentei artificiale sunt cresterea vitezei, a eficacitatii si reducerea costurilor.

In ceea ce-i priveste pe directorii financiari din Romania, studiul arata ca acestia sunt mai pesimisti fata de respondentii din alte tari, 66% dintre ei percepand un grad ridicat sau foarte ridicat de incertitudine fiscala, in comparatie cu 35%, in regiune. Un numar aproape dublu de directori financiari din Romania (90%) fata de omologii din Europa Centrala considera ca asumarea unor riscuri suplimentare in afaceri nu este dezirabila in aceasta perioada.

„Dintre factorii principali care ar putea avea un impact negativ asupra companiilor, directorii financiari din Romania sunt preocupati de migrarea angajatilor cu calificare superioara si de efectul acesteia asupra fortei de munca disponibile, de cresterea costurilor operationale si de imprevizibilitatea legislatiei fiscale si a celei care influenteaza mediul de afaceri. Cu toate acestea, ei raman in general optimisti privind perspectivele macroeconomice si ale mediului de afaceri”, spune Farrukh Khan, Partener Audit si Servicii conexe, Deloitte Romania, coordonator al programului CFO Survey in Romania.

Studiul arata ca 85% dintre directorii financiari din Romania se asteapta la o crestere a preturilor in anul 2019 si  sunt preocupati de impactul acesteia asupra costurilor operationale. In decursul anului, ei preconizeaza cresteri ale costurilor cu materialele, cu forta de munca si cu serviciile. Peste jumatate dintre respondentii din Romania (51%) se asteapta la o crestere a PIB-ului in 2019, iar 75% dintre acestia vor bugeta venituri mai mari in 2019, usor mai optimist fata de omologii lor din regiune (66%).

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL