loader
Comunicat de presa: Joburile part-time reincep sa intre pe radarul candidatilor.

Si angajatorii au scos in piata cu 10% mai multe locuri de munca part-time decat in 2022

Peste 62.000 de locuri de munca part-time au fost scoase in piata de la inceputul anului si pana acum. Numarul este cu 10% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, asta desi joburile cu jumatate de norma continua sa fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie. Tot in evolutie este si tendinta in ceea ce priveste aplicarile, acest tip de joburi atragand, in perioada ianuarie – octombrie 2023 cu 10% mai multe aplicari decat anul trecut. „2023 marcheaza o revenire a subiectului „part-time” in orizonturile de interes ale angajatorilor si candidatilor, cu toate ca principala directie spre care vor sa mearga in special candidatii este cea a joburilor full time, care nu doar ca vin si cu salarii mai mari, dar sunt si asociate cu ideea de stabilitate pe termen mai lung” spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platforma de recrutare din Romania.

Domeniile care au avut cele mai multe pozitii part-time deschise au fost retail, entertainment, servicii, advertising / marketing / PR, turism, industria alimentara, asigurari si call-center / BPO. „Este interesant faptul ca vedem, in cazul joburilor cu jumatate de norma, o disponibilitate mai crescuta a angajatorilor pentru munca remote. Foarte probabil acest lucru se intampla pentru ca sunt constienti ca multi isi iau inca un job deoarece au nevoie de o suplimentare a veniturilor. Si singurul mod viabil in care pot face asta este sa se angajeze part-time si sa lucreze se acasa”, explica Bogdan Badea. Concret, aproape 15% din numarul total de joburi part-time postate de la inceputul anului si pana acum sunt remote, comparativ cu un procent de 7,4% la nivel general, respectiv la nivelul tuturor tipurilor de joburi nou postate in 2023.

Cele 1,3 milioane de aplicari inregistrate pentru aceste pozitii arata ca si interesul candidatilor a crescut cu 10% fata de 2022. O treime dintre aplicari vizeaza acele oportunitati care permit munca de acasa. „Joburile part-time raman un apanaj al candidatilor foarte tineri, care vor sa acumuleze experienta in timpul studiilor, dar au devenit si o resursa extra la care apeleaza candidatii cu experienta care vor sa castige mai multi bani. Cu atat mai mult cu cat cel mai recent sondaj pe care l-am realizat ne-a aratat ca una dintre principalele probleme ale romanilor este faptul ca nu castiga suficient pentru cheltuielile pe care le au”, mai spune Bogdan Badea.

Cei care vor sa lucreze part-time aplica preponderent pentru joburile din retail, call-center / BPO, advertising / marketing / PR, servicii si turism. Cel mai mult aplica acei candidati care se afla in segmentul de varsta entry – level si fara experienta, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. Urmeaza candidatii cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, cei intre 36 si 45 de ani si abia apoi cei din categoria 45+.

In ceea ce priveste joburile sezoniere, numarul acestora a scazut fata de anul trecut, insa nu semnificativ, ci intr-un procent de aproximativ 5%. Si aplicarile au scazut pe acest palier, datele reflectand inclusiv situatia din perioada estivala, atunci cand, in mod natural, numarul de oferte sezoniere sau pe baza de proiect creste comparativ cu celelalte luni din an.

In acest moment, 29.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro. Dintre acestea, 5.600 sunt locuri de munca part-time.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto