loader
Companiile din Romania sunt preocupate de cresterea costurilor, in contextul presiunilor inflationiste, si percepeau mai intens riscul geopolitic inca de la finalul anului trecut

Companiile din Romania sunt preocupate de cresterea costurilor, in contextul presiunilor inflationiste, si percepeau mai intens riscul geopolitic inca de la finalul anului trecut

In aceste conditii, atentia acordata costurilor ramane o prioritate a acestui an pentru 29% dintre directorii financiari

Companiile din Romania sunt preocupate in principal de evolutia nefavorabila a costurilor, in general, pe fondul scumpirii energiei si a materiilor prime pe plan international, de deficitul de forta de munca si de contextul geopolitic, potrivit celei mai recente editii a studiului Deloitte CFO Survey Romania, realizat pe baza opiniilor exprimate de peste 100 de directori financiari din tara noastra la finalul anului 2021. Cei mai multi dintre respondenti au indicat ca se asteapta la cresterea costurilor cu transportul (92%), cu forta de munca (89%) si cu finantarea (75%). In ceea ce priveste riscul geopolitic, el era perceput mai intens inca de la finalul anului trecut, in comparatie cu anul anterior (25%, in crestere de la 19%). De asemenea, 44% dintre participanti erau optimisti cu privire la evolutia businessului in perioada urmatoare, in usoara scadere de la 50%, anul anterior.

In aceste conditii, atentia acordata costurilor ramane o prioritate a acestui an pentru 29% dintre directorii financiari, urmata de identificarea modalitatilor de a extinde afacerea intr-o perioada de instabilitate crescuta (20%), in timp ce digitalizarea se mentine in topul prioritatilor pentru 11% dintre acestia.

Conform perceptiei participantilor la studiu, economia Romaniei si-a revenit in 2021, dupa socul produs de pandemia de COVID-19, dar inca de la finalul anului au aparut semnale de incetinire pe fondul incertitudinilor cu privire la tensiunile geopolitice din Estul Europei, la evolutia pandemiei, dar si la cresterea preturilor. Astfel, 90% dintre directorii financiari (comparativ cu 83% in anul precedent) se asteapta la o accelerare a ratei inflatiei in 2022.

Opiniile directorilor financiari sunt in concordanta cu contextul economic general valabil la finalul anului trecut, dominat de cresterea preturilor la gaze naturale, energie electrica, dar si la alte materii prime si materiale, precum si a costurilor salariale. La toate acestea se adauga, in prezent, preocuparile legate de conflictul militar din Ucraina si, implicit, de impactul economic si social al acestuia. Deficitul de forta de munca, in special de personal calificat, continua sa fie o preocupare pentru 69% dintre directorii financiari chestionati, acesta reprezentand principalul risc pentru dezvoltarea activitatii companiilor in 2022. In acest context volatil, 44% dintre directorii financiari erau, la sfarsitul anului trecut, optimisti cu privire la perspectivele de business, procent in scadere fata de anul precedent. Ramane de vazut cum va evolua aceasta perceptie in contextul tensiunilor geopolitice”, a declarat Zeno Caprariu, Partener Audit, Deloitte Romania, coordonatorul CFO Program in Romania.

Aversiunea fata de risc ramane ridicata, mai arata studiul. Desi anul 2021 a consemnat redresarea economiei dupa scaderea inregistrata in primul an al pandemiei, procentul companiilor dispuse sa isi asume riscuri de business mai mari a crescut cu doar doua puncte procentual, de la 16% la 18%. Atitudinea este similara cu a celor din Europa Centrala, unde majoritatea directorilor financiari chestionati (71%) sustin ca anul acesta nu ar fi unul potrivit pentru asumarea unor riscuri suplimentare.

Companiile din majoritatea sectoarelor considera ca perioada actuala este extrem de volatila. Cei mai optimisti sunt cei din tehnologie, media si comunicatii si cei din constructii, cu 25% dintre respondenti care sustin ca 2022 ar fi potrivit pentru asumarea unor riscuri mai mari. Cu toate acestea, directorii financiari estimau nivelul de incertitudine ca fiind normal si ridicat in 2022 (96%). In Europa Centrala, 50% dintre directorii financiari au raportat un nivel al incertitudinilor externe peste normal.

Studiul Deloitte CFO Survey Romania este realizat pe baza unui sondaj derulat la finalul anului 2021, astfel ca reflecta perceptia respondentilor din perioada anterioara conflictului militar din Ucraina. Raspunsurile obtinute pe plan local sunt comparate cu cele agregate colectate la nivelul Europei Centrale, de la peste 600 de directori financiari din Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Cehia, Croatia, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL