loader
Comertul electronic: Evaluarea Comisiei Europene incurajeaza extinderea regulilor simplificate de TVA

Comertul electronic: Evaluarea Comisiei Europene incurajeaza extinderea regulilor simplificate de TVA

Ioana Bara, Senior Manager si Corina Mortici, Manager

Noile reguli de TVA pentru comertul electronic introduse in Uniunea Europeana, in luna iulie 2021, au adus venituri de 20 de miliarde euro din TVA anul trecut, cu 26% mai mari decat in 2021, releva datele publicate recent de Comisia Europeana.

Astfel, statele membre au colectat anul trecut venituri din TVA de peste 17 miliarde euro din vanzarile online in UE declarate prin intermediul ghiseului unic extins (one stop shop) si alte 2,5 miliarde de euro in cadrul vanzarilor online de bunuri importate din tari terte. Aceasta cifra include si noile venituri din TVA generate de eliminarea scutirii de TVA aplicabile anterior importurilor de bunuri cu valoare redusa care nu depaseau 22 euro si care erau printre cele mai susceptibile la frauda. Aproximativ 130.000 de companii s-au inregistrat si au colectat TVA in mod simplificat, prin aceste regimuri speciale.

TVA in era digitala

Dezvoltarea rapida a platformelor digitale, care au dus la o crestere importanta a comertului transfrontalier, dar si amploarea fraudei fiscale sunt principalele motive care au determinat Comisia Europeana sa propuna un nou pachet de norme in domeniul TVA.

Avand in vedere impactul noilor reguli simplificate pe parcursul anului 2022, Comisia Europeana a propus extinderea plajei de operatiuni pentru care operatorii pot plati TVA in regim simplificat, prin intermediul ghiseului unic, cu obiectivul principal de a diminua sarcina administrativa si a facilita colectarea si plata TVA in cadrul noilor modele de afacere din economia digitala. Noua propunere de Directiva poarta numele TVA in era digitala (VAT in the Digital Age - ViDA). Printre cele mai de impact masuri se afla raportarea obligatiilor de TVA, in timp real, in principal prin facturarea electronica si tratamentul TVA pentru economia platformelor digitale - comert online, platformele sociale, magazine de aplicatii. Cele mai importante modificari pentru economia digitala sunt:

● Regimul TVA pentru vanzarile la distanta de bunuri importate din tari terte sau teritorii terte - IOSS va deveni obligatoriu pentru platformele considerate furnizori de bunuri importate din tari terte in relatiile B2C;

● Inregistrarea unica in scopuri de TVA in UE - destinata minimizarii necesitatii contribuabililor de a se inregistra in mai multe state membre ale UE ca urmare a extinderii schemelor OSS;

● Eliminarea masurilor de simplificare in temeiul aranjamentelor privind stocurile la dispozitia clientului incepand cu 2025;

● Posibilitatea statelor membre de a introduce sisteme obligatorii de facturare electronica incepand cu 1 ianuarie 2024, urmata de implementarea obligatorie a unui astfel de sistem incepand cu 2028. Raportarea se va face in timp real - respectiv doua zile lucratoare de la emiterea facturilor electronice;

● Inlocuirea declaratiei recapitulative 390 cu o noua declaratie numita DRR care urmeaza sa fie centralizata intr-un nou sistem central de schimb de informatii TVA la nivelul UE;

● Noi reguli pentru furnizorii presupusi pentru platformele electronice si o extindere a obligatiilor de pastrare a datelor pentru platformele electronice.

Propunerea a fost pana acum dezbatuta in cadrul Comitetului Economic si Social al Uniunii Europene, in cadrul Autoritatii Europene pentru Protectia Datelor, precum si in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper).

Beneficiile imediate ale contribuabililor vor fi reducerea costurilor de fragmentare legate de diferentele curente dintre cerintele de raportare a datelor la nivelul statelor membre. In acest moment, pentru UE in ansamblu, aceste costuri de fragmentare sunt estimate la pana la 1,6 miliarde euro, care ar putea creste considerabil in viitor daca divergentele dintre statele membre s-ar amplifica. Companiile pot analiza fluxurile si modelele de afacere transfrontaliere si pot explora posibilitatea regandirii acestora in sensul optimizarii numarului de inregistrari in scopuri de TVA in UE si prin urmare a diminuarii costurilor de conformitate. Aceste costuri de conformitate sunt estimate intre 2 400 si 8.000 euro anual.

In ceea ce priveste tranzactiile online, furnizorii de bunuri comercializate prin intermediul platformelor online trebuie sa analizeze impactul generat de livrarile efectuate catre platformele electronice, in calitatea lor de cumparator-revanzator, intrucat, conform noilor reguli acestea vor fi intotdeauna scutite de TVA fara drept de deducere.

Cu privire la obligatiile sporite de raportare si sarcinile extinse de declarare, acestea vor fi limitate la platformele electronice, in special in domenii precum transportul si cazarea. Dupa cum arata Comisia Europeana, in prezent, costul de cazare oferit prin intermediul unei platforme electronice poate fi cu pana la 17% mai ieftin decat prin omologii offline. Astfel, nu in ultimul rand, platformele electronice trebuie sa analizeze aceste noi obligatii extinse de raportare si sa asigure disponibilitatea si posibilitatea extragerii tuturor datelor obligatorii din sistemele ERP pentru scopuri de raportare. Acesta poate fi un proces complex si pot exista provocari in identificarea acestor date, de exemplu, atunci cand ne gandim la modul de determinare al locului in care este stabilita fiecare persoana neimpozabila intr-o tranzactie B2C.

In concluzie, companiile care activeaza in mai multe jurisdictii trebuie sa efectueze o analiza de impact in scopul determinarii sferei de aplicare a noilor reguli de TVA pentru fiecare caz specific.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL