loader

Cea de a patra revolutie industriala a inceput, care va fi impactul pentru companiile si angajatii romani?

Modelele de business se vor schimba profund. Este nevoie ca firmele romanesti sa sustina creativitatea si spiritul antreprenorial si intraprenorial; ca si accelerarea asimilarii de abilitati digitale in interiorul firmei.

Ne confruntam cu un ritm accelerat al schimbarilor tehnologice, cu efecte economice semnificative. Se estimeaza ca, pana in 2027, 75% din top 500 companii listate pe bursele americane vor iesi din clasament. Efectele pe piata muncii vor fi de asemenea importante: se asteapta ca 2 miliarde de locuri de munca sa fie profund afectate in urmatorii 15 ani.

 

Companiile, industriile si angajatii vor fi cu totii impactati de digitalizare si de schimbarile tehnologice. Iar daca firmele cu cea mai mare capitalizare bursiera sunt amenintate de noile tehnologii, economia romaneasca trebuie sa ia foarte in serios provocarile aduse de aceste schimbari care pot pune sub semnul intrebarii insasi existenta pe piata a companiilor traditionale.

 

La inceputul secolului al XX-lea, 60% din populatia ocupata a Statelor Unite lucra in agricultura. Astazi, doar 3%. In Romania, numarul acestor persoane a scazut cu 30%, in perioada1992 si 2008. Persoanele active in domeniul serviciilor, 18% la nivelul SUA si 40% in Romania (atat in sectorul privat, cat si public) , trec acum prin acelasi tip de transformare pe care cu 100 de ani in urma a cunoscut-o sectorul agricol. Este dificil de spus ce se va intampla cu acesti oameni, dar stim cu siguranta ca exista un deficit de abilitati intre ce stiu sa faca angajatii si ce cauta firmele pe piata muncii.


Nu toate posturile vor fi afectate si nu toate aceste locuri de munca vor fi eliminate. Ca si pana acum, automatizarea va inlocui si, simultan, va completa munca umana, insa locurile de munca care nu vor fi impactate de acest fenomen vor fi mai degraba o exceptie de la regula. Ne aflam in primele etape ale acestor schimbari, este insa cert ca nu doar locurile de munca cu valoare adaugata mica vor fi impactate, dar si profesionistii si persoanele creative.

 

Sectoare intregi de activitate se transforma, la randul lor. Sa ne gandim doar la efectul Airbnb asupra industriei hoteliere. De asemenea, dronele si masinile autonome transforma sectorul logistic, iar industria agricola trece printr-o noua revolutie tehnologica datorita sistemelor GPS si a dronelor.



A fi companie de tehnologie sau a nu fi deloc


Din ce in ce mai multe firme din diverse sectoare ajung sa se identifice in primul rand ca fiind “de tehnologie”. Aceasta tendinta se observa acum cativa ani mai ales in sectorul media si de divertisment. In prezent, cresterea importantei software-ului in componenta produselor si serviciilor confera un avantaj competitiv indiferent de sectorul in care activeaza compania.

 

De exemplu, industria automobilelor se schimba radical. In trecutul recent, cativa producatori globali de automobile concurau pentru proiectarea, productia si vanzarea de vehicule. Astazi, 50% din valoarea automobilelor este reprezentata de software. Pana acum cativa ani, 90% din valoarea masinii era data de echipamentele fizice cu care era echipata. Si in acest domeniu, ca in multe altele, status-quo-ul este amenintat de companii din tehnologie precum Alphabet si Apple.

 

 

Aceasta tendinta se poate vedea si la nivel de branduri. In 2006, top 5 branduri din lume, conform BrandZ, proveneau din cinci industrii diferite. Pe masura insa ce revolutia digitala a avansat, brandurile din top au fost inlocuite de companii din tehnologie. In acest an, primele patru marci in topul BrandZ sunt Google, Apple, Microsoft si Facebook.

 

Tavalugul schimbarilor vine si peste companiile din Romania, iar modelele de business se vor schimba profund.

 

Uber si Airbnb sunt deja in Romania. Sa nu uitam ca ultimul nu detine niciun hotel, asa cum Uber nu detine niciun autoturism. Companiile digitale tind sa se debaraseze de activele fixe, in timp ce jucatorii traditionali sunt impovarati de costurile pe care le implica acestea.

 

Inteligenta artificiala (IA) si robotica si-au facut intrarea si in Romania. Inteligenta artificiala este deja folosita in call centere, pentru a raspunde la cerinte de baza, si in telefoanele inteligente, pe post de asistent personal. Impreuna, inteligenta artificiala si robotica vor combina capacitatea de a lua decizii mai bune cu capacitatea de executie care elimina eroarea umana.

 

In ciuda provocarilor, jucatorilor traditionali le lipseste expertiza digitala la nivel de leadership pentru a reactiona eficient. Un posibil raspuns din partea companiilor romanesti de top este incheierea de aliante si chiar de achizitii de startup-uri, mai agile si mai inovatoare in acest mediu foarte dinamic. 40% dintre companiile respondente in cadrul studiului global EY Capital Confidence Barometer intentioneaza sa intre in astfel de aliante.

 

De asemenea, pentru a avea o sansa in fata acestor schimbari, este nevoie ca firmele romanesti sa sustina creativitatea si spiritul antreprenorial si intraprenorial; ca si accelerarea asimilarii de abilitati digitale in interiorul firmei.

 

Vedem acest raspuns si in randul antreprenorilor finalisti, in acest an, in cadrul competitiei EY World Entrepreneur Of The Year. Cei mai multi dintre cei 55 de antreprenori din finala mondiala au inteles importanta inovatiei si raspund contextului disruptiv prin cresterea rolului acordat tehnologiei in afacerile lor.

 

Acest lucru se datoreaza noilor tehnologii care nu aduc doar provocari, ci si oportunitati majore. Prin utilizarea tehnologiei, va puteti reinventa modelul de afaceri, automatiza operatiunile, scadea semnificativ costurile, scala business-ul cu resurse limitate si intelege mult mai bine preferintele clientilor.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL