loader
Barometrul KPMG privind Creditarea Imobiliara: Importanta sporita, activitate sustinuta in 2018

Barometrul KPMG privind Creditarea Imobiliara: Importanta sporita, activitate sustinuta in 2018

Pietele imobiliare din Europa au inregistrat, in ultima perioada, un nivel stabil al activitatii de creditare, potrivit celei de-a 9-a editii a Barometrului KPMG privind Creditarea imobiliara.

Studiul isi propune sa evalueze perspectivele de creditare ale unor piete europene si sa descrie atitudinea fata de creditare specifica fiecareia dintre aceste tari: Austria, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Suedia. Studiul s-a bazat pe intervievarea unui numar de 70 de reprezentanti ai bancilor din cele 14 tari incluse in raport.

Pe langa conturarea unei imagini de ansamblu a acestor atitudini, cea de-a 9-a editie a Barometrului privind Creditarea Imobiliara prezinta clasele de active imobiliare preferate de banci pentru finantare, evalueaza efectul pe care creditorii alternativi il au asupra acestor piete, precum si modul in care institutiile de credit gestioneaza creditele depreciate.

Economia europeana functioneaza fara dificultati

O parte din optimismul privind finantarea proiectelor imobiliare in Europa ar putea avea de-a face cu activitatea economica promitatoare observata recent in majoritatea regiunilor continentului, potrivit lui Andrea Sartori, Head of KPMG’s Real Estate practice in Europa Centrala si de Est.

„Cresterea economica rezonabila, precum si alte masuri economice benefice pe care le-am vazut in ultimii ani pot continua, chiar daca intr-un ritm mai moderat. Cresterea PIB-ului este estimata la aproximativ 2-3% in tarile incluse in Barometru”, afirma Sartori.

Desigur, adauga Sartori, profilul de risc perceput pentru fiecare tara trebuie luat in considerare. El considera ca riscurile externe precum Brexit ar putea, de asemenea, sa exercite efecte in viitor asupra unor piete.

Reducere usoara a investitiilor in primul semestru al anului 2018

Totusi, mentioneaza Sartori, investitiile imobiliare din Europa au inregistrat o scadere usoara in prima jumatate a acestui an.

„Volumul total al investitiilor in primele sase luni ale acestui an a scazut cu 19% comparativ cu primul semestru al anului 2017, atingand o valoare de aproape 110 miliarde EUR”, explica Andrea Sartori, "nivelul cel mai scazut al primului semestru din anul 2014 pana in prezent, cel mai probabil pentru ca multe dintre tranzactiile din prima jumatate a anului sunt inca nefinalizate.”

Europa Centrala si de Est versus „pietele dezvoltate” - convergenta  

Editia din acest an a Barometrului include si o sectiune despre factorii care afecteaza pietele de creditare imobiliara in tarile cu piete dezvoltate comparativ cu pietele emergente. Tarile au fost clasificate in doua grupuri - economii din Europa Centrala si de Est (ECE) si „alte” economii europene - acestea din urma reprezentand preponderent pietele „occidentale”, mai mature comparativ cu tarile din ECE, care au multe similaritati si pot fi considerate piete in curs de dezvoltare in scopul analizei KPMG.

Andrea Sartori explica: „Realizand de cativa ani Barometrul privind Creditarea Imobiliara, putem contura trenduri istorice pentru Europa Centrala si de Est, comparand cu valorile din Europa de Vest.”

Acesta precizeaza ca, in prezent, pietele din ambele regiuni sunt afectate de factori similari, de exemplu in ceea ce priveste ratele de dobanda, care au scazut in mod constant in Europa Centrala si de Est.

Totusi, diferente persista - clase de active imobiliare preferate spre a fi finantate

Raspunsurile participantilor la studiu in ceea ce priveste clasele de active imobiliare preferate indica, totusi, ca raman diferente esentiale intre creditorii din Europa de Vest comparativ cu cei din pietele in curs de dezvoltare din Europa Centrala si de Est.

Andrea Sartori explica: „Proprietatile rezidentiale sunt preferate de creditorii din pietele dezvoltate, precum Olanda, Austria sau Irlanda, potrivit respondentilor. Majoritatea respondentilor din Europa Centrala si de Est si-au exprimat preferinta pentru segmentul „office”, insa clasa de bunuri industriale/ logistice castiga in popularitate, in special in tari precum Cehia, Romania si Slovacia. Acesta este rezultatul clar al redresarii economice puternice in aceste piete in ultimii ani.”

El adauga faptul ca hotelurile par a reprezenta clasa de proprietati cea mai putin favorizata intre optiuni, desi Ciprul si Croatia sunt exceptia de la aceasta regula, avand economii puternic influentate de turism.

“Romania a ramas o piata imobiliara atractiva pentru investitorii noi sau deja prezenti in regiunea ECE, alimentata de puterea de cumparare in crestere si dominata de sectoarele de retail si spatii de birouri”, explica Ori Efraim, Partener, Head of Real Estate, KPMG in Romania. Cresterea recenta a economiei europene va continua probabil, desi intr-un ritm mai moderat. Rata somajului este in scadere, veniturile sunt in crestere, dar la fel este si rata inflatiei, ceea ce ar putea afecta rata dobanzii pe termen mediu. In plus, tensiunile pe piata mondiala, negocierile dificile pentru Brexit si o criza nerezolvata a migratiei in Europa sunt factori de risc pentru perspectivele de crestere pe termen lung,” adauga el.

“Observam o nota de optimism in Europa privind proiectele de finantare imobiliara, care se regaseste si la nivelul pietei din Romania. Aceasta este reflectata in abordarea bancilor din Romania, tinand cont ca majoritatea au inclus in strategia lor finantarea sectorului imobiliar ca pilon de crestere. Totusi, exista o preocupare generala cauzata de incertitudinea ridicata in mediul politic si economic ce ar putea avea un impact in dezvoltarea activitatilor de finantare imobiliara” este de parere Ionut Mastacaneanu, Director, Coordonatorul echipei de consultanti fiscali specializati in domeniul Serviciilor Financiare din cadrul KPMG in Romania.

Creditele neperformante scad. Creditori netraditionali intra in competitie

„O alta veste buna este ca imprumuturile neperformante scad ca numar si valoare in Europa Centrala si de Est: proportia creditelor performante, fara intarzieri la plata, din portofoliile bancilor din Europa Centrala si de Est a devenit mult mai mare, depasind 85% in majoritatea tarilor. Romania este printre performeri cu o proportie a creditelor performante, care se apropie de 95%. In comparatie, in urma cu patru ani, doar in doua tari bancile aveau peste 85% credite performante in portofoliu”, arata Tudor Grecu, Partener, Head of Financial Services, KPMG in Romania.

Prin comparatia intre pietele din Europa Centrala si de Est si alte piete europene, Barometrul KPMG dezvaluie cum percep bancile drept competitie alti potentiali creditori. Pentru reprezentantii bancilor din Europa Centrala si de Est, bancile comerciale cu sediul in alta tara par sa fie principalii competitori, in timp ce asiguratorii/fondurile de pensii par sa intre din ce in ce mai des in competitie cu bancile din celelalte piete europene incluse in studiul KPMG.

Descarca :

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL