loader

Bancile vor creste creditarea pentru IMM-uri

Perspectivele pentru sectorul bancar din Europa sunt mult mai optimiste pentru anul 2014, conform studiului EY - European Banking Barometer

Bancile europene estimeaza cresteri ale creditarii in majoritatea industriilor, desi multe dintre institutiile bancare sunt preocupate sa-si mareasca provizioanele pentru credite neperformante, din cauza operatiunii de evaluare a calitatii activelor (AQR) de catre Banca Central Europeana, in cadrul planului de evaluare a soliditatii sectorului bancar din Zona Euro ce a inceput deja si va dura timp de un an.

 

De asemenea, mai mult de jumatate dintre banci se asteapta ca performantele lor sa se imbunatateasca in urmatoarele sase luni. Sondajul arata ca strategia bancilor s-a schimbat, trecand de la tactica de reducere a costurilor, la modele de business eficiente, tintind cu incredere obiectivul de crestere a veniturilor.

 

Aceasta editie a European Banking Barometer include raspunsurile a 184 de banci, din 11 piete: Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, tarile Nordice, Polonia, Spania, Elvetia si Marea Britanie.

 

Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancara si piete de capital, spune: "In ciuda procesului de analiza a Bancii Centrale, bancile europene sunt mult mai optimiste cu privire la performanta lor decat oricand in ultimele 18 luni. Acest fapt reflecta imbunatatirea perspectivelor economice si un sector bancar, in general, mai sanatos".

 

Bancile sunt increzatoare in revenirea economiei si in propria lor performanta

60% dintre banci cred ca performanta lor generala se va imbunatati in urmatoarele sase luni. Doar bancile din Germania si Spania sunt mai putin optimiste cu privire la performanta lor, comparativ cu sase luni in urma.

 

Acest optimism reafirmat se datoreaza, in parte, faptului ca bancile sunt extrem de increzatoare in revenirea economiei fata de cum erau in urma cu sase luni. 56% dintre bancile chestionate considera ca perspectivele economice generale privind piata bancara se imbunatatesc si doar 9% au declarat ca se degradeaza, in comparatie cu 25% si, respectiv, 24% consemnati in editia de vara a barometrului.

Bancile din Polonia si Marea Britanie sunt cele mai optimiste, cu 75% sau mai mult dintre respondenti care se asteapta ca starea economiei sa se imbunatateasca si niciun respondent care sa declare ca se asteapta la o inrautatire. Bancile din Franta sunt mai prudente, cu 34% dintre respondenti care se asteapta la o degradare a situatiei economice.

 

Bancile sunt, de asemenea, mai putin preocupate de criza datoriilor suverane decat erau in urma cu sase luni. Astfel, 35% din banci se asteapta ca impactul acestora sa se diminueze. Doar 16% dintre bancile din Europa estimeaza ca impactul crizei datoriilor suverane sa creasca, in comparatie cu 35% in urma cu sase luni.

 

Steven Lewis, EY Global Banking Analyst Leader, declara: "Un procent dublu de banci se asteapta ca impactul crizei datoriilor suverane din Europa sa se diminueze comparativ cu cei care estimeaza ca acest impact va creste. Este o inversare remarcabila fata de rezultatele inregistrate in urma cu sase luni. Acest optimism este sustinut de o revenire la crestere economica in Zona Euro, desi inca provizorie, precum si de semnale ca tarile din centrul crizei isi recastiga competitivitatea. Costurile fortei de munca spaniole si ale celei  grecesti devin din ce in ce mai competitive, in timp ce guvernele spaniol si italian se confrunta in prezent cu surplusuri de cont curent".

 

 

Bancile se pregatesc sa creasca din nou provizioanele pentru pierderile din credite

Bancile si-au crescut in mod constant provizioanele ca sa poata acoperi pierderile anuale din credite. In acest an, in pofida imbunatatirii indicatorilor economici, bancile se asteapta sa fie nevoite sa continue sa-si mareasca provizioanele pentru credite neperformante, mai ales din cauza procesului AQR.

 

Toate bancile din Zona Euro se asteapta ca pierderile din credite sa creasca din nou in acest an, iar bancile din Spania si Italia estimeaza ca pierderile din credite sa creasca cel mai mult. Dar, in Marea Britanie, Polonia si Elvetia, tari in care bancile nu sunt vizate de reglementarile AQR, bancile prevad o scadere a pierderilor din credite.

 

Steven Lewis spune: "AQR va lua in calcul rezultatele sfarsitului de an 2013, prin urmare am putea vedea o crestere a provizioanelor bancilor din Zona Euro inca din trimestrul patru al acestui an".

 

Relaxarea criteriilor de creditare pentru majoritatea sectoarelor, in special pentru sectorul IMM-urilor

Conditiile de creditare pentru sectorul constructiilor si al imobiliarelor vor fi si mai restrictive in urmatoarele sase luni, in timp ce, pentru majoritatea altor sectoare, politicile de creditare se vor relaxa, chiar semnificativ in unele cazuri.

IMM-urile vor beneficia cel mai mult de aceste relaxari. Mai mult de jumatate din banci au declarat ca politicile lor de creditare pentru acest sector vor fi mai putin restrictive.

 

Steven Lewis spune: "Cu anumite rezerve, putem spune ca IMM-urile vor beneficia de cea mai mare relaxare a politicii de creditare ca urmare a imbunatatirii mediului economic si a eforturilor Bancii Europene de Investitii de stimulare a creditarii in acest sector. Chiar si in tari precum Franta, Austria, Olanda si Spania, unde creditarea este considerabil mai restrictiva pentru celelalte sectoare, IMM-urile vor avea un acces mai mare la creditare in urmatoarele sase luni.

 

Cu toate acestea, perspectivele pentru creditarea sectoarelor in care bancile sunt puternic expuse la credite neperformante, cum ar fi constructiile si domeniul imobiliar comercial, sunt mai putin optimiste. Si, odata cu interventia detaliilor legate de AQR, bancile ar putea sa impuna si mai multe constrangeri de creditare, in special bancile mai putin consolidate din pietele in care costul de finantare este mai mare".

 

Alaturi de IMM-uri, vor beneficia de politici mai putin restrictive de creditare sectoare precum: servicii medicale, segmentul de productie, energie, minerit si industrie extractiva, servicii comerciale si profesionale, retail - si produse de larg consum, mass-media si telecomunicatii.

 

Semne ca unele piete se indreapta spre un model de finantare american

In timp ce politicile de creditare sunt programate sa se relaxeze, disponibilitatea capitalului este inca limitata iar companiile cauta alternative. In Marea Britanie, Olanda si tarile Nordice, de exemplu, bancile se asteapta ca emisiunea de titluri de capital si de creante sa depaseasca cererea de credite corporative.

 

Steven Lewis spune: "Se vehiculeaza de ceva vreme ideea ca inasprirea continua a conditiilor de creditare va impinge pietele europene spre un model de finantare asemanator cu cel american, in care companiile vor fi mai putin dependente de creditele bancare.

Cu toate acestea, adoptarea este inca neuniforma si este clar ca va fi nevoie de o schimbare culturala in randul clientilor corporativi pe masura ce dinamica cererii si ofertei va stimula aceasta tranzitie".

 

Bancile se concentreaza pe cresterea veniturilor iar reducerea majora a costurilor se apropie de sfarsit

Rezultatele sondajului reflecta o schimbare clara a strategiei, trecandu-se de la tactica de reducere a costurilor la redefinirea procesului de business care sa imbunatateasca eficienta pe termen lung a afacerii.

Bancile continua sa se concentreze pe pietele principale si pe activitatile de baza, cu 42% dintre respondenti care se asteapta sa vanda active in afara pietei lor de origine si 38% care estimeaza sa vanda active in afara Europei. Bancile cu bilanturi sanatoase incep sa se concentreze, in acelasi timp, pe cresterea veniturilor. 50%  dintre respondenti anticipeaza lansarea de initiative specifice care sa le genereze crestere in urmatoarele sase luni, in timp ce 44% spera sa acceseze finantari de pe pietele de capital pentru a stimula cresterea. 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL