loader
Asociatia Administratorilor Independenti devine punte de legatura intre Romania si Reteaua Internationala de Guvernanta Corporativa

Asociatia Administratorilor Independenti devine punte de legatura intre Romania si Reteaua Internationala de Guvernanta Corporativa

Prin aderarea la ICGN, Asociatia Administratorilor Independenti va participa activ la dezbaterea privind guvernanta corporativa la nivel international

Asociatia Administratorilor Independenti (AAI) a devenit  membru in Reteaua Internationala de Guvernanta Corporativa (ICGN – International Corporate Governance Network), organizatie globala non-profit din care fac parte cei mai mari investitori institutionali la nivel mondial (fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati listate, firme de consultanta) cu active totale in administrare ce depasesc 54 mii de miliarde dolari SUA, in peste 45 de tari din Europa si America de Nord. AAI este prima si singura entitate din Romania, membru al acestei prestigioase organizatii.

Toate entitatile sus-mentionate constientizeaza importanta respectarii principiilor guvernantei corporative, precum si beneficiile pe care aceste principii le genereaza, prin urmare le promoveaza consecvent in pietele in care activeaza.

Orice investitor institutional interesat sa patrunda pe o anumita piata are ca principal reper modul in care este aplicata guvernanta corporativa in tara respectiva, deoarece ea reprezinta un indicator de predictibilitate privind profitabilitatea investitiei. In special activitatea societatilor  de interes public trebuie sa se deruleze in conformitate cu principiile guvernantei corporative, iar la acest capitol, Romania are inca foarte mult de lucru.

Prin aderarea la ICGN, Asociatia Administratorilor Independenti va participa activ la dezbaterea privind guvernanta corporativa la nivel international si va fi la curent cu tendintele actuale in domeniu, intre care: sustenabilitatea, standardele ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance) impreuna cu raportarea aferenta, remunerarea executivilor, protejarea drepturilor actionarilor minoritari, securitatea cibernetica, inteligenta artificiala, schimbarile climatice, noile riscuri sistemice, inovatia. 

Sorana Baciu, Presedinte AAI a declarat „Suntem deosebit de onorati, si in acelasi timp mandri ca Asociatia Administratorilor Independenti a fost acceptata ca membru in ICGN. Prin aceasta afiliere, AAI va avea posibilitatea sa asigure transferul celor mai bune practici in domeniu, companiilor cu capital romanesc. Guvernanta corporativa este un factor important in decizia investitorilor institutionali de a intra pe o anumita piata. Mai ales acum, cand piata de capital din Romania a fost avansata la statutul de Piata Emergenta Secundara, aplicarea principiilor guvernantei corporative devine un avantaj competitiv pentru societatile listate, in vederea atragerii de finantare pe termen mediu si lung, cu costuri rezonabile”.

Kerrie Waring, Chief Executive Officer ICGN, a adaugat: “Reteaua Internationala de Guvernanta Corporativa saluta cu mandrie aderarea la organizatia noastra a Asociatiei Administratorilor Independenti. Membrii consiliilor de administratie si investitorii impart responsabilitatea comuna de a mentine si spori valoarea pe termen lung a companiilor, fapt care contribuie la economii si comunitati puternice. De aceea este atat de important ca organizatiile precum AAI sa participe activ in dialogul cu investitorii globali prin intermediul ICGN, pentru a contribui la crearea unor standarde de guvernanta corporativa care sa asigure ca suntem corect echipati pentru a face fata provocarilor si oportunitatilor economice la nivel mondial, in prezent si pe viitor.”

Dezbaterile pe marginea guvernantei corporative stagneaza de cativa ani buni in Romania, iar beneficiile ei nu sunt inca pe deplin intelese de managementul companiilor, actionarii lor si celelalte parti interesate.

Guvernanta corporativa nu este un concept abstract sau teoretic. Ea reprezinta ansamblul relatiilor unei societati cu toate partile interesate: actionari, consiliul de administratie, management, angajati, banci, In acelasi timp, este cadrul in care se stabilesc obiectivele societatii, precum si mijloacele pentru realizarea lor si pentru monitorizarea indicatorilor de performanta a administratorilor.

Adoptarea unor standarde adecvate de guvernanta corporativa conduce la o serie de avantaje competitive importante, intre care: cresterea increderii in companie si atragerea de noi investitori, accesul mai facil la finantare si reducerea costurilor acesteia, cresterea valorii companiei.

Despre AAI: Asociatia Administratorilor Indepedenti (AAI) este o asociatie profesionala a carei misiune este de a promova guvernanta corporativa pentru excelenta in afaceri. AAI isi propune sa contribuie la imbunatatirea standardelor profesionale ale membrilor din consiliile de administratie, pentru dezvoltarea si cresterea valorii companiilor romanesti. Pentru mai multe detalii va rugam accesati https://www.administratorindependent.ro/

Despre ICGN: Infiintata in 1995, Reteaua Internationala de Guvernanta Corporativa (International Corporate Governance Network-ICGN) este condusa investitori care au in administrare active de peste 54 mii de miliarde de dolari SUA in peste 45 de piete. ICGN este o autoritate de prim rang in domeniul standardelor globale de guvernanta corporativa si de administrare din partea investitorilor. ICGN promoveaza standarde inalte de practica profesionala deopotriva in randul investitorilor si al companiilor, standarde care au ca scop crearea prin eforturi comune a valorii pe termen lung a companiilor, capabila sa contribuie la dezvoltarea de economii sustenabile peste tot in lume. Pentru mai multe detalii, va rugam accesati https://www.icgn.org/

Autori

foto
ASOCIATIA ADMINISTRATORILOR INDEPENDENTI (AAI)
foto
INTERNATIONAL CORPORATE GOVERNANCE NETWORK (ICGN)