loader
Aproape trei sferturi dintre antreprenorii care au apelat la insolventa au devenit mai buni manageri (CITR)

Aproape trei sferturi dintre antreprenorii care au apelat la insolventa au devenit mai buni manageri (CITR)

Conform CITR experienta antreprenorilor din perioada insolventei a dus la imbunatatirea activitatii lor ca manageri, transmite AGERPRES

Aproape 5,6% dintre companiile aflate in insolventa reusesc sa se reorganizeze, dar circa trei sferturi (73%) dintre antreprenorii care au apelat la aceasta procedura sustin ca au devenit mai buni manageri ca urmare a experientei din perioada insolventei, conform unui comunicat de presa al Casei de Insolventa Transilvania (CITR), a transmis miercuri AGERPRES.

In acest context, reprezentantii companiei apreciaza ca prejudecatile asociate insolventei afecteaza salvarea si viabilizarea afacerilor aflate in dificultate si penalizeaza antreprenorii.

"Intarzierea demararii insolventei din cauza stigmatului social si retragerea din business a antreprenorilor descurajati de perceptia esecului afecteaza mai mult economia decat posibilele pierderi financiare. Insolventa regleaza dinamica unei economii, pentru ca este un mecanism care da spatiu de manevra si ofera parghii pentru redresare, permitand ca afacerile sa fie restructurate, transformate si sa continue sa existe", este de parere Vasile Godinca-Herlea, CEO al CITR.

Statistic, datele din piata arata ca 5,59% dintre companiile aflate in insolventa reusesc sa se reorganizeze. Strict la nivelul CITR, exista o rata de peste 40% de proceduri in diverse stadii de reorganizare din intreg portofoliul de o mie de proiecte.

"In mod evident, accesul la finantare este greu accesibil pentru afacerile aflate in dificultate. Insa resursele financiare pot fi obtinute de la caz la caz, in functie de particularitatile fiecarei companii si de nevoile sale de finantare. Acestea pot fi acordate pe baza de proiect, pentru finantarea activitatii curente, pentru finantarea activelor aflate in insolventa sau pentru transferul unei parti din business. Firmele din domeniul constructiilor, de exemplu, pot obtine o finantare de tipul scrisorilor de garantie pentru participarea la licitatii. Companii precum Straco, Galli Gallo, Astra Vagoane, de exemplu, au primit diverse forme de finantare pe parcursul procesului de insolventa", noteaza specialistii CITR.

Acestia vorbesc despre teama celor care aud de insolventa ca business-ul pe care il au va disparea de pe piata.

"Insa, obiectivul insolventei este in egala masura stingerea creantelor si viabilizarea afacerii. Declansarea procedurii de insolventa ofera debitoarei instrumente si parghii de redresare care, in mod normal, nu i-ar fi la indemana intr-o situatie dificila (...) Branduri ca Flanco sau Diverta s-au reinventat in urma trecerii printr-o reorganizare si sunt azi mult mai dezvoltate (...)", mentioneaza specialistii in insolvente.

Statisticile Uniunii Europene (UE), citate de CITR, releva faptul ca doar 4 - 6% dintre falimente sunt frauduloase la nivel european. In Romania, conform numarului de dosare active pe rolul instantelor pentru atragerea raspunderii impotriva companiilor aflate in insolventa (atat falimente cat si reorganizari), doar 3,4% sunt insolvente cu potentiale nereguli (la nivel de an 2018).

Totodata, studiile CITR arata ca 73% dintre antreprenorii intrati in insolventa au devenit mai buni manageri ca urmare a experientei prin care au trecut.

CITR, liderul pietei de insolventa din Romania, a distribuit creditorilor peste 400 de milioane de euro, in ultimii cinci ani. Firma detine zece birouri in toata tara si ofera solutii personalizate prin cei peste 150 de specialisti din echipele pluridisciplinare de caz si sustine antreprenorii in dificultate.

CITR e parte a CITR Group, primul grup de firme din Romania specializat in remedii personalizate pentru companiile aflate in impas economic.

AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivascu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES