loader

Analiza EY si Doingbusiness.ro: 71% dintre oamenii de afaceri din regiunea Brasovului asteapta o crestere de peste 10% a cifrei de afaceri in 2016

Oamenii de afaceri din Brasov si din judetele invecinate au asteptari pozitive si privind evolutia cifrei de afaceri si a profitului companiilor din care fac parte.

Oamenii de afaceri din Brasov si din judetele invecinate sunt mai increzatori in evolutia pozitiva a economiei in 2016 decat media la nivel national – 69% dintre respondentii din Brasov si imprejurimi sunt increzatori si foarte increzatori in evolutia pozitiva a economiei, fata de 61% dintre respondentii la nivel national, arata concluziile barometrului „Business-2more-Business” publicat astazi de EY Romania si Doingbusiness.ro.

 

Aceasta analiza are la baza raspunsurile primite de la 147 de antreprenorii si oamenii de afaceri din cei 220 care au participat la conferinta Business-2more-Business organizata de Doingbusiness.ro la Brasov in data de 10 martie 2016.

 

Barometrul “Business-2more-business” este o analiza care si-a propus sa afle raspunsul oamenilor de afaceri din 10 orase mari din Romania in legatura cu nivelul de incredere in evolutia pozitiva a economiei.

 

De asemenea, respondentii din Brasov sunt mai increzatori in cresterea industriei in care opereaza in urmatoarele sase luni fata de media nationala – 80% sunt increzatori si foarte increzatori in aceasta evolutie pozitiva, fata de 59% dintre oamenii de afaceri din intreaga tara.

 

Oamenii de afaceri din Brasov si din judetele invecinate au asteptari pozitive si privind evolutia cifrei de afaceri si a profitului companiilor din care fac parte. Astfel, 71% dintre respondenti se asteapta la crestere de peste 10% a cifrei de afaceri, iar 56% se asteapta la o crestere de doua cifre a profitului in 2016. In plus, 66% dintre respondenti se asteapta la o crestere a numarului de angajati anul acesta.

 

Specificul pietei locale din regiune si oportunitati de dezvoltare

 

Piata din regiunea Brasovului este marcata de tendinte usor diferite de cele la nivel national – astfel, avantajele competitive la nivel local sunt in mai mare masura pretul scazut (51% dintre respondentii din Brasov fata de 45% la nivel national) si canalul de distributie (20% dintre respondentii din Brasov fata de 16% la nivel national), si in mai mica masura legate de notorietatea brand-ului (25% dintre respondentii din Brasov fata de 30% la nivel national).

 

Chiar daca cei mai multi oameni de afaceri la nivel local (55%) sunt de parere ca diversificarea portofoliului le-ar putea creste vanzarile in 2016, ponderea este semnificativ mai mica fata de media nationala – 73%. Alte actiuni indicate de respondentii din Brasov pentru cresterea vanzarilor sunt cresterea investitiilor in marketing si comunicare (44%) si extinderea vanzarilor catre noi piete locale sau internationale (50%).

 


Dezvoltarea antreprenoriatului

 

Antreprenorii si oamenii de afaceri din Brasov si judetele invecinate percep intr-o masura mai mica anumite obstacole in dezvoltarea afacerilor, in comparatie cu respondentii la nivel national. 42% se plang de nivelul fiscalizarii (fata de 49% la nivel national), 39% de birocratie (fata de 54% la nivel national), 35% de incertitudine (fata de 53% la nivel national), iar 29% acuza lipsa de stabilitate politica si viziune a politicilor publice (fata de 51% la nivel national).

 

Referindu-se la masurile care ar avea cel mai mare impact in urmatorii trei ani pentru a imbunatati dezvoltarea pe termen lung a antreprenoriatului in Romania, respondentii din regiunea Brasovului indica in primul rand asigurarea stabilitatii mediului de reglementare si fiscalizare (68%), simplificarea taxarii si reglementarilor (54%) si adaptarea la noile schimbari tehnologice (33%).

 

„Piata locala din regiunea Brasovului prezinta oportunitati importante de dezvoltare – dovada si sentimentul pozitiv sporit al oamenilor de afaceri din aceasta regiune. In acelasi timp, liderii de business de aici par mai putin afectati de obstacolele resimtite in dezvoltarea afacerilor la nivel national, ceea ce accentueaza sentimentul de incredere in economia locala. Judetul Brasov inregistreaza de altfel o performanta economica peste media nationala. Conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, valoarea PIB ar urma sa creasca la Brasov de la 24,304 miliarde de lei, cat este estimat in 2015, cu circa 25%, pana la 29,476 miliarde de lei in 2018”, precizeaza Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

 

„Este al doilea an cand realizam acest barometru la nivel national impreuna cu EY Romania. Anul acesta, odata cu seria de conferinte Business 2more Business avem ocazia sa sondam perceptiile antreprenorilor si oamenilor de afaceri din 10 orase, urmand sa publicam analize comparative pentru fiecare dintre aceste centre economice pe parcursul anului. In perioada urmatoare, vom analiza si publica datele colectate in Iasi, Ploiesti, Sibiu si Constanta”, explica Dumitru Ion, CEO Doingbusiness.ro si Kompass Romania.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL