loader
Analiza Deloitte: Piata de M&A s-a dezghetat in al doilea trimestru din 2019

Analiza Deloitte: Piata de M&A s-a dezghetat in al doilea trimestru din 2019

Piata de fuziuni si achizitii (mergers & acquisitions – M&A) a avut o crestere semnificativa in al doilea trimestru al anului comparativ cu primul trimestru, dar si fata de perioada similara din 2018.

Potrivit estimarilor Deloitte, valoarea totala a pietei, inclusiv tranzactiile care nu au avut o valoare comunicata, a fost de 1,4-1,6 miliarde de euro, in timp ce tranzactiile comunicate au totalizat 790 de milioane de euro.

„In piata de fuziuni si achizitii, trimestrul al doilea al anului a adus doua premiere: finantarea in valoare de 568 de milioane de dolari atrasa de catre UiPath, in urma careia evaluarea companiei a ajuns la 7 miliarde de dolari, un nivel record pentru un start-up romanesc, si preluarea de catre EximBank, o banca detinuta de statul roman prin intermediul Ministerului de Finante, a Bancii Romanesti. Este a patra oara cand ne intalnim cu UiPath in raportarile noastre trimestriale: prima data in 2017, iar apoi de doua ori in 2018, compania avand o evolutie spectaculoasa de la o perioada la alta”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte Romania.

Numarul total de tranzactii anuntate in al doilea trimestru a fost 30, inclusiv cele care nu au avut o valoare comunicata. Pentru comparatie, in primele trei luni ale anului au fost anuntate 16 tranzactii, iar in al doilea trimestru al anului 2018, 27 de tranzactii.

„Dupa un inceput modest, piata de M&A a consemnat un reviriment in al doilea trimestru, cand estimam ca au fost patru tranzactii cu o valoare de cate minimum 100 de milioane de euro. Daca ne uitam cumulat la primul semestru al anului, piata de M&A calculata in functie de tranzactiile cu valoare comunicata a fost de aproape 909 milioane de euro. Remarcam ca tendinta de a nu comunica valoarea tranzactiilor a continuat sa se accentueze”, a adaugat Ioana Filipescu Stamboli.

„In sectorul imobiliar, piata de M&A s-a mentinut dinamica in al doilea trimestru al anului, cea mai mare tranzactie fiind preluarea de catre Dedeman a cladirii de birouri The Office din Cluj-Napoca”, a precizat Irina Dimitriu, Partener la Reff & Asociatii, societatea de avocati reprezentand reteaua globala Deloitte Legal in Romania.

Cele mai mari tranzactii din al doilea trimestru al anului 2019 au fost: 

  1. noua runda de finantare, in valoare de 568 de milioane de dolari (500 de milioane de euro), obtinuta de catre UiPath, companie din domeniul automatizarii robotizate a proceselor (RPA), care a stabilit un nou record pentru evaluarea companiei, de 7 miliarde de dolari. In cadrul acestei runde de finantare au participat mai multi investitori financiari;
  2. preluarea de catre EximBank a 99,28% din Banca Romaneasca de la National Bank of Greece (valoare necomunicata);
  3. achizitia unui pachet minoritar din actiunile Superbet, cel mai mare jucator de pe piata pariurilor sportive din Romania, de catre fondul de investitii Blackstone (valoare: 175 de milioane de euro);
  4. preluarea de catre fratii Paval, proprietarii Dedeman, a cladirii de birouri The Office din Cluj-Napoca (valoare necomunicata);
  5. investitia de aproape 60 de milioane de euro anuntata de catre CEE Equity in modernizarea si dezvoltarea a 15 silozuri de grau si hub-uri logistice ale Brise Group.

Piata de M&A din Romania, in T2 2019

  • valoare piata (tranzactii cu valoare comunicata, inclusiv mega tranzactia in care a fost implicata compania UiPath): 790 de milioane de euro;
  • valoare piata (inclusiv tranzactii cu valoare necomunicata si mega tranzactia UiPath – estimare Deloitte): 1,4–1,6 miliarde de euro;
  • numar tranzactii (inclusiv tranzactiile cu valoare necomunicata): 30;
  • valoare medie (excluzand mega tranzactia UiPath): 36 de milioane de euro.

Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Consultanta M&A, Servicii Suport Tranzactii, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL