loader
Analiza Deloitte: Piata de M&A accelereaza in trimestrul doi

Analiza Deloitte: Piata de M&A accelereaza in trimestrul doi

Piata de fuziuni si achizitii din Romania a marcat o revenire semnificativa in al doilea trimestru al acestui an, insumand din punct de vedere al tranzactiilor a caror valoare a fost anuntata 391 mil. euro, comparativ cu 258 mil. euro in primele trei luni ale anului.

Potrivit estimarilor Deloitte, valoarea totala a pietei, inclusiv tranzactiile care nu au avut o valoare comunicata, a fost intre 1,1 si 1,3 miliarde euro, in crestere comparativ cu trimestrul doi din 2017.

“Daca ne uitam insa cumulat la primele sase luni ale anului, se accentueaza tendinta de a nu raporta valoarea tranzactiilor. Din estimarile noastre, in prima jumatate a anului 2018, valoarea totala a pietei a fost intre 1,6 si 1,8 miliarde euro”, a spus Ioana Filipescu, Partener, Corporate Finance, Deloitte Romania.

Actorii din piata de fuziuni si achizitii au fost ocupati in trimestrul al doilea al anului, realizand un numar total de 27 tranzactii (inclusiv cele a caror valoare nu a fost anuntata oficial). In perioada similara din 2017 erau anuntate 21 de tranzactii.

„Am asistat la un reviriment al pietei de M&A in al doilea trimestru al anului, cand s-au semnat o serie de tranzactii semnificative. Cu toate ca valoarea unora dintre aceste tranzactii nu a fost facuta publica, dimensiunea business-ului ne indreptateste sa credem ca valoarea acestora este semnificativa”, a spus Ioana Filipescu.

Patru dintre tranzactiile semnate in trimestrul al doilea al anului au fost asistate de catre echipa Deloitte Corporate Finance. Astfel, Deloitte a oferit consultanta la vanzarea Farmexim si Help Net catre Phoenix Group, a Fabryo catre AkzoNobel, a Animax catre fondul de investitii TRG si a IKB Leasing catre BNP Paribas.


Cele mai mari tranzactii din cel de-al doilea trimestru al anului 2018 au fost:

- Achizitia de catre Vodafone a actiunilor Liberty Global din Germania, Republica Ceha, Ungaria si Romania (valoare necomunicata pentru Romania)
- Preluarea proiectului de birouri Oregon Park din zona Barbu Vacarescu din Pipera de catre Lion’s Head Investment, care realizeaza prima achizitie in Romania (valoare necomunicata)
- Vanzarea de catre SIF Oltenia a participatiei de 6,3% pe care o avea la BCR catre Erste Group Bank (valoare: 140 mil. euro)
- Achizitia de catre grupul german Phoenix a distribuitorului Farmexim si a retelei Help Net, reprezentand cea mai mare tranzactie din acest an din sectorul de medicamente (valoare necomunicata)
- Preluarea de catre grupul olandez AkzoNobel a producatorului de vopsele Fabryo (valoare necomunicata).

„Anticipam ca activitatea de M&A va continua sa se mentina la un nivel ridicat si in partea a doua a anului. Factorii care contribuie la consolidarea sentimentului pozitiv printre investitori in legatura cu Romania sunt climatul macroeconomic care inca mai permite realizarea unor proiecte viabile, perspectivele de crestere pe termen mediu de care Romania inca beneficiaza, gradul relativ ridicat de fragmentare pentru majoritatea industriilor si panta ascendenta pe care se afla companiile lider de piata”, a concluzionat Filipescu.

Descarca :

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL