loader
Analiza Deloitte: Bancile se dezvolta la nivel global in ritmuri diferite, pe masura ce se adapteaza la transformarile digitale

Analiza Deloitte: Bancile se dezvolta la nivel global in ritmuri diferite, pe masura ce se adapteaza la transformarile digitale

Sistemul bancar global inregistreaza cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, in ciuda faptului ca bancile se dezvolta in ritmuri diferite, conform studiului Deloitte „Perspective asupra pietei bancare si de capital, editia 2019”.

Insa, pe masura ce sistemul se adapteaza la transformarile digitale, apare presiunea asupra rentabilitatii, care deriva din nevoia de a gestiona mai bine datele, de a integra solutiile tehnologice specifice domeniului financiar (fintech), precum si solutiile de securitate, arata analiza Deloitte.

Conform studiului „Perspective asupra pietei bancare si de capital, editia 2019” , consolidarea ar putea reprezenta singura solutie pentru ca unele banci sa supravietuiasca, avand in vedere provocarile unice cu care acestea se confrunta, precum deficientele structurale, dificultatea de a-si vinde produsele si serviciile, precum si ratele scazute sau negative ale dobanzilor. Numeroase banci europene si-au redus dimensiunea, retragandu-se de pe unele piete internationale. Pe de alta parte, sistemul bancar din Statele Unite este robust, cu un nivel foarte bun de eficienta si de credite neperformante.

O alta provocare pentru sistemul bancar este integrarea in conditii de siguranta a multiplelor functii digitale in diferite domenii de activitate. Bancile vor investi miliarde de dolari in tehnologie in urmatorii ani pentru a-si moderniza sistemele, platformele si instrumentele, astfel incat sa asigure standarde superioare de securitate in gestionarea datelor.

„Romania se aliniaza la tendinta globala, multe banci locale demarand procese de transformare digitala, constientizand ca astfel creeaza oportunitati si avantaje de neegalat pentru afacere, consumatori si investitori. Bancile locale se confrunta in prezent cu provocari considerabile in demersul lor de a ramane profitabile si, pentru prima data, bancherii sunt preocupati mai mult de impozitare, decat de reglementare. Noile reglementari fiscale majoreaza semnificativ costul imprumuturilor si au un impact semnificativ asupra creditelor neperformante. Prin urmare, bancile trebuie sa devina agile in deciziile de business si sa inoveze pentru a-si creste eficienta si a reduce costurile. Automatizarea poate contribui la reducerea cheltuielilor bancilor cu 30-40% in anumite zone precum departamentele de relatii cu clientii, functiile suport si centrele operationale. Tot mai multi dintre clientii nostri folosesc inovatia si inteligenta artificiala pentru a-si dezvolta ariile de gestionare a riscului si de conformitate”, a declarat Dimitrios Goranitis, Partener servicii de risc si reglementare, Deloitte Romania, care coordoneaza la nivelul Europei Centrale serviciile de risc si reglementare pentru institutiile financiare ce acopera si strategiile de supervizare a sistemului bancar.

Studiul Deloitte „Perspective asupra pietei bancare si de capital, editia 2019” arata si ca revolutia digitala a dezvoltat si, in acelasi timp, a complicat relatia dintre banci si fintech-uri. Folosirea potentialului inovator al fintech-urilor intr-un mediu sigur si reglementat reprezinta o proba de echilibru pentru sistemul bancar global.

Succesul sistemului bancar in epoca transformarii digitale depinde in mare masura de modul in care conlucreaza strategia, tehnologia si operatiunile. In acest sens, analiza Deloitte evidentiaza nevoia bancilor de a gestiona mai bine datele pentru a valorifica in mod optim investitiile in tehnologie. Desi resursele de date sunt abundente, adesea nu sunt usor accesibile, suficient de clare sau de integrate. Pentru a obtine un efect maxim, bancile intentioneaza sa utilizeze tehnologiile digitale in anul 2019 pentru a excela la managementul datelor, pentru a moderniza infrastructura centrala, a implementa solutii de inteligenta artificiala si pentru a migra catre tehnologiile cloud.

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL