loader
Analiza Deloitte: Activitatea de fuziuni si achizitii s-a mentinut la un nivel semnificativ in 2020, in pofida contextului general fara precedent

Analiza Deloitte: Activitatea de fuziuni si achizitii s-a mentinut la un nivel semnificativ in 2020, in pofida contextului general fara precedent

Noua tranzactii cu o valoare declarata sau estimata de minimum 100 de milioane de euro au fost anuntate anul trecut

Piata de fuziuni si achizitii (mergers & acquisitions – M&A) a numarat 91 de tranzactii in Romania in 2020, comparativ cu 110, in 2019. Potrivit estimarilor Deloitte, valoarea totala a pietei, inclusiv tranzactiile care nu au avut o valoare comunicata, a fost de 3,7-4,3 miliarde de euro in 2020 (fata de o valoare intre 4 si 4,4 miliarde de euro in 2019), in timp ce tranzactiile a caror valoare a fost comunicata au totalizat 1,5 miliarde de euro (fata de 1,7 miliarde de euro in 2019).

2020 a marcat o scadere a numarului de tranzactii comparativ cu nivelul anului precedent, care a reprezentat un record pentru perioada de dupa criza financiara, insa, tinand cont de contextul general fara precedent marcat de pandemia de COVID-19, putem spune ca aceste rezultate sunt bune. O analiza pe trimestre indica faptul ca trimestrul al doilea a fost cel mai afectat, pentru ca ulterior activitatea sa inregistreze un reviriment notabil. Anul 2020 a adus cea mai mare tranzactie a ultimului deceniu: preluarea unui portofoliu de active detinut de CEZ in Romania”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Noua tranzactii cu o valoare declarata sau estimata de minimum 100 de milioane de euro au fost anuntate anul trecut. In 2019, numarul acestora a fost similar.

Notam o activitate de M&A alimentata de un interes real al investitorilor atat financiari, dar in special strategici, fata de sectoarele cu potential de crestere. De asemenea, in randul investitorilor strategici se remarca jucatori importanti ce vizeaza intrarea pe piata romaneasca, fenomen ce sugereaza accelerarea cautarii de noi oportunitati de expansiune in contextul reevaluarii planurilor strategice”, a spus Iulia Bratu, Director, Corporate Finance, Deloitte Romania.

Cele mai mari tranzactii ale anului 2020 au fost:

· achizitia de catre Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a unui portofoliu de active detinut de CEZ in Romania (valoare necomunicata);

· preluarea de catre dezvoltatorul ceh CPI Property Group SA a unui pachet minoritar din actiunile Globalworth, cel mai mare proprietar de cladiri de birouri din Romania si Polonia, intr-o serie de tranzactii succesive, cea mai mare avand valoarea de aproximativ 280 de milioane de euro;

· achizitia de catre Orange Romania a pachetului majoritar de 54% din actiunile Telekom Romania Communications (valoarea tranzactiei: 268 de milioane de euro);

· runda de finantare in valoare de 225 de milioane de dolari (200 de milioane de euro), obtinuta de catre UiPath, companie din domeniul automatizarii robotizate a proceselor (RPA), care a stabilit evaluarea companiei la nivelul de 10,2 miliarde de dolari;

· vanzarea de catre OMV Petrom a 100% din participatia sa in Kom-Munai LLP (KOM) si Tasbulat Oil Corporation LLP (TOC) din Kazahstan catre Magnetic Oil Limited (valoare necomunicata).

Cele mai active sectoare din punctul de vedere al numarului de tranzactii au fost cel imobiliar (inclusiv constructiile), energia si sectorul financiar. Cumulat, acestea au generat 50 de tranzactii. Din punctul de vedere al valorilor, pe primul loc s-a aflat tot sectorul imobiliar, urmat de tehnologie si energie.

In legatura cu evolutia activitatii de fuziuni si achizitii anul acesta, avem un optimism rezervat. Exista semnale care indica faptul ca interesul actorilor din piata pentru tranzactii, atat pe partea de cumparare, cat si de vanzare, va continua in 2021, dar, avand in vedere incertitudinile care guverneaza intregul spectru economic pe fondul continuarii pandemiei, ramanem prudenti”, a mai spus Radu Dumitrescu.

Piata de M&A din Romania, in 2020 versus 2019

- valoare piata (tranzactii cu valoare comunicata): 1,5 miliarde de euro in 2020 versus 1,7 miliarde de euro in 2019;

- valoare estimata piata (inclusiv tranzactii cu valoare necomunicata): 3,7-4,3 miliarde de euro in 2020 versus 4-4,4 miliarde de euro in 2019;

- numar tranzactii (inclusiv tranzactiile cu valoare necomunicata): 91 in 2020 fata de 110 in 2019;

- numar tranzactii cu valoare comunicata: 36 in 2020 fata de 24 in 2019;

- valoare medie (calculata pentru tranzactiile cu valoare comunicata): 42 de milioane de euro in 2020 fata de 52 de milioane de euro in 2019.

*Nota: Doar tranzactiile cu valoare comunicata mai mare de 5 milioane de euro au fost luate in calcul. Datele sunt colectate din surse publice si sunt ajustate la zi conform ultimelor informatii disponibile.

Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Consultanta M&A, Servicii Suport Tranzactii, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL