loader
Activitate de tranzactionare de pe piata IPO globala scade si in trimestrul al doilea al anului 2019

Activitate de tranzactionare de pe piata IPO globala scade si in trimestrul al doilea al anului 2019

Tehnologia, sanatatea si industria au fost cele mai active sectoare in primul semestru al anului 2019

Tendinta de listare a companiilor „unicorn” si de crestere a subscrierilor la niveluri record in cazul acestora a continuat in trimestrul al II-lea al anului 2019, conform raportului trimestrial EY- Global IPO trends: Q2 2019. In pofida mentinerii incertitudinilor geopolitice si a tensiunilor comerciale, s-au inregistrat 507 tranzactii IPO in primul semestru al anului 2019, cu o valoare totala de 71,9 miliarde de dolari. Desi numarul de tranzactii a scazut cu 28% fata de semestrul I al anului 2018, randamentele in prima zi pe principalele piete au crescut in medie cu 15,4%, iar preturile actiunilor post-listare au crescut cu 28,4%.

Sectorul tehnologic, sectorul sanatatii si cel industrial au inregistrat cea mai mare pondere din totalul tranzactiilor IPO in semestrul I 2019, cumuland 266 de IPO-uri (52% din numarul de tranzactii IPO globale), in valoare totala de 47,8 miliarde de dolari (66% din valoarea capitalului atras la nivel global). In functie de valoarea capitalului atras, tehnologia a fost cel mai puternic sector, cu subscrieri in valoare de 29,3 miliarde de dolari (41% din valoarea capitalului atras la nivel global).

Investitorii din regiunea EMEIA raman prudenti pe fondul persistentei incertitudinilor globale

In EMEIA, numarul si valoarea tranzactiilor au scazut fata de primul semestru al anului 2018. Bursele din aceasta regiune au inregistrat 123 de IPO-uri (o scadere de 53%) si au atras capital in valoare totala de 16 miliarde de dolari (o scadere de 48%). In pofida dificultatilor, cinci dintre principalele zece burse ca valoare a tranzactiilor si doua dintre principalele zece burse ca numar de tranzactii la nivel mondial au provenit din EMEIA. Per total, avand in vedere randamentele solide de prima zi, performantele tranzactiilor IPO din primul semestru al acestui an si increderea investitorilor, se preconizeaza o intensificare a activitatii pe pietele IPO din EMEIA in a doua jumatate a anului 2019.

In Europa, s-a inregistrat o crestere notabila a activitatii IPO in trimestrul al II-lea 2019. Numarul ofertelor publice initiale a crescut cu 100% (48 de tranzactii), iar valoarea capitalului atras cu 3.338% (12,5 miliarde de dolari) fata de primul trimestru al acestui an.

 „EMEIA este o regiune mult mai dependenta de schimburile comerciale globale decat alte regiuni si, prin urmare, este mai sensibila la persistenta incertitudinilor geopolitice. Avand in vedere ca cele mai mari fluxuri comerciale din lume sunt intre SUA si China, pe de-o parte, si Uniunea Europeana, pe de alta parte, EMEIA are un rol de indicator in stabilirea sanatatii economiei globale. Daca SUA si China isi rezolva conflictul comercial si in legatura cu tarifele, iar Regatul Unit si UE convin asupra unor conditii care sa conduca la un Brexit cu acord, ne putem astepta ca activitatea IPO sa isi revina in a doua jumatate a anului 2019. Intre timp, candidatii IPO din EMEIA continua sa se pregateasca astfel incat sa fie gata sa treaca la actiune la momentul potrivit”, a declarat Dr. Martin Steinbach, Coordonator EY Global and EY EMEIA IPO.

Pietele IPO de pe continentul american isi revin

Pe continentul american, s-au inregistrat 87 de oferte publice initiale, cu o valoare totala de 28,1 miliarde de dolari in trimestrul al II-lea al anului 2019, ceea ce a insemnat o crestere de 5% a numarului de tranzactii si de 50% a valorii tranzactiilor fata de trimestrul al II-lea din 2018. Insa, la nivelul semestrului I al anului 2019, activitatea s-a redus cu 14%, inregistrandu-se 118 tranzactii, iar valoarea capitalului atras a scazut cu 12% la 33,6 miliarde de dolari, fata de perioada similara a anului trecut.

Cu toate acestea, indicii NYSE si NASDAQ s-au clasat pe primul si, respectiv, pe al doilea loc in clasamentul global al valorii capitalului atras in primul semestru al anului 2019.

Bursele din SUA au inregistrat 75% din IPO-urile de pe continentul american (88 de IPO-uri) si 96% din valoarea tranzactiilor (32,2 miliarde de dolari) in semestrul I al anului 2019, in urma listarii publice a mai multor importante companii „unicorn” tehnologice, in al doilea trimestru al anului.

Planurile de listari publice initiale din regiunea Asia-Pacific au fost grabite pentru a devansa turbulentele economice

Tensiunile comerciale permanente dintre China si SUA au continuat sa afecteze activitatea IPO in semestrul I al anului 2019, impiedicand o revenire la nivelurile anului 2018. Activitatea IPO in intreaga regiune Asia-Pacific in primul semestru al anului 2019 a inregistrat o scadere de 12% a volumului (266 de tranzactii) si de 27% a valorii atrase (22,3 miliarde de dolari) fata de primul semestru al anului 2018.

Insa, bursele din Asia-Pacific si-au mentinut dominatia pe piata IPO globala in acest semestru, ca volum, sase dintre principalele zece burse din lume provenind din aceasta regiune. In privinta capitalului atras, trei dintre principalele zece burse sunt din aceasta regiune. Principalele piete din regiunea Asia-Pacific au inregistrat randamente medii de prima zi de aproximativ 19% si randamente curente medii de 34%, ceea ce inseamna ca performantele tranzactiilor IPO continua sa imbunatateasca atitudinea investitorilor fata de acestea.

Bursele din China continentala au inregistrat cu 27% mai multe tranzactii IPO (33) in trimestrul al doilea al anului 2019 fata de perioada similara a anului precedent, dar si o scadere de 38% a valorii capitalului atras (5,1 miliarde de dolari), din cauza absentei megatranzactiilor IPO. Se preconizeaza insa o crestere a activitatii IPO din China continentala in al doilea semestru al acestui an, ca urmare a lansarii platformei pentru inovatie in stiinta si tehnologie (Piata STAR) la Bursa de Valori din Shanghai.

Pietele IPO din Japonia au ramas stabile in primul semestru al anului 2019, inregistrand o usoara crestere a numarului de tranzactii fata de perioada similara a anului trecut. Au fost 41 de IPO-uri in primul semestru al anului 2019 fata de 39 de IPO-uri in perioada similara a anului trecut, in timp ce valoarea capitalului atras (1,3 miliarde de dolari) a fost semnificativ mai mica fata de semestrul I al anului 2018 (2,8 miliarde de dolari).

 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL