loader

Producatorii de gaze vor incheia contracte pe bursa pentru minim 5% din gazele livrate in octombrie-decembrie 2016

Potrivit AGERPRES, producatorii de gaze naturale sau afiliatii acestora vor fi obligati, in perioada 1 octombrie 2016 - 31 decembrie 2016, sa incheie contracte pe pietele centralizate din Romania pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie de 5%, in masura in care contracteaza vanzarea de gaze naturale, conform unui proiect de OUG publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Aceeasi obligatie este prevazuta si in cazul furnizorilor.
Pentru perioada 1 ianuarie 2017 — 31 decembrie 2021, producatorii de gaze naturale sau afiliatii acestora vor fi obligati prin lege sa incheie in fiecare an calendaristic contracte pe pietele centralizate din Romania pentru vanzarea unei cantitati minime anuale de gaze naturale din productia proprie care nu poate fi mai mica de 40% din cantitatea de gaze naturale vanduta si livrata de acestia, in anul calendaristic respectiv.


De asemenea, furnizorii vor trebui, in aceeasi perioada, sa incheie contracte pe pietele centralizate din Romania, in conformitate cu reglementarile ANRE, pentru cumpararea unei cantitati minime anuale de gaze naturale care nu poate fi mai mica de 40% din cantitatea de gaze naturale cumparata si receptionata, in anul calendaristic respectiv. Totodata, furnizorii vor fi obligati sa vanda catre clientii finali o cantitate minima anuala de gaze naturale care nu poate fi mai mica de 20% din cantitatea de gaze naturale vanduta si livrata, pana la sfarsitul anului calendaristic, o cantitate minima de gaze naturale, catre clientii angro, care nu poate fi mai mica de 40% din cantitatea de gaze naturale vanduta si livrata, de catre furnizor, in anul calendaristic respectiv.


"Considerentele care au stat la baza stabilirii procentelor minime de cumparare si de vanzare pe piete centralizate au avut in vedere asigurarea unui proces treptat de trecere de la utilizarea preponderenta a contractelor bilaterale catre instrumentele specifice pietelor centralizate, luand in calcul si structura clientilor finali de pe piata interna de gaze. Impunerea cu celeritate a acestor obligatii are drept scop asigurarea prealabila si in timp util a conditiilor necesare pentru functionarea pietei de gaze naturale in conditii transparente si nediscriminatorii si fara sa fie afectata securitatea aprovizionarii cu gaze naturale a clientilor finali dupa data de 31 martie 2017, cand obligativitatea prevazuta la articolul 124, alin. (1) lit. e) din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, nu va mai produce efecte", se explica in Nota de fundamentare a proiectului.


Producatorii sau afiliatii acestora, precum si furnizorii care nu vor tranzactiona pe pietele centralizate cantitatile minime pentru care au obligatia de tranzactionare, potrivit legii, vor fi sanctionati cu amenda contraventionala cuprinsa intre 1% si 3% din cifra de afaceri anuala.


Conform Notei de fundamentare aceste schimbari au fost determinate, printre altele, de necesitatea de a remedia, in termen cat mai scurt posibil, situatia juridica pe baza careia Comisia Europeana considera ca Romania a incalcat articole din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene si din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009, privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si de abrogare a Directivei 2003/55/CE.

 


Totodata, se urmareste asigurarea premiselor necesare inchiderii procedurii de infringement instituita prin cauza 2012/2114 si eliminarea riscului iminent de a se transmite aceasta cauza la Curtea Europeana de Justitie si, pe cale de consecinta, eliminarea riscului impunerii unor amenzi in sarcina Statului Roman.


De asemenea, un alt motiv este necesitatea de a mentine actualul sistem de alocare a cantitatilor de gaze naturale, catre clientii casnici si catre producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale necesare producerii energiei termice destinate consumului populatiei, in perioada 1 octombrie 2016 — 31 martie 2017, in scopul de a evita aparitia unor riscuri in privinta securitatii si continuitatii in alimentarea acestora, pe perioada sezonului rece, si, in acelasi timp, necesitatea de a asigura furnizorilor care livreaza gaze naturale catre clientii casnici perioada de timp necesara pentru implementarea si/sau organizarea in vederea aplicarii, a unor proceduri care sa asigure caracterul transparent al procesului de achizitie al gazelor naturale si tratamentul egal si nediscriminatoriu al persoanelor care participa la procedura de achizitie a gazelor naturale, in calitate de ofertanti.


Initiatorii proiectului considera si ca in acest fel se asigura premisele necesare indeplinirii obligatiei asumate de Romania, in calitate de Stat Membru al Uniunii Europene, de a asigura o piata libera, bazata pe transparenta, competitivitate si nediscriminare, care sa asigure o lichiditate corespunzatoare a pietei gaziere, necesara implementarii in Romania a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de retea privind echilibrarea retelelor de transport de gaz, conditie de baza pentru asigurarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale a consumatorilor finali, la preturi reale si echitabile, stabilite pe baza de cerere si oferta.

 


AGERPRES/(AS-autor:Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vilceanu)
 

www.agerpres.ro/economie

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES