loader
Piata francizelor din Romania a ajuns la 3,6 miliarde de euro; 36% sunt idei de afaceri romanesti

Piata francizelor din Romania a ajuns la 3,6 miliarde de euro; 36% sunt idei de afaceri romanesti

Conform AGERPRES, cele mai extinse franchize romanesti sunt „La doi pasi” si „5 to go”

„Cifra cumulata a afacerilor care opereaza in franciza in Romania a ajuns la 3,6 miliarde de euro in 2019 si la 450 de concepte, din care 36% sunt idei de afaceri romanesti”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Paul Voicu, managing partner Franchwise.

Potrivit datelor prezentate la cea de a 3-a editie a forumului "Franchise Connection", eveniment regional de afaceri in franciza, piata se situa la 1,6 miliarde de euro in 2014, iar in 2018 piata ajusese la 3,3 miliarde de euro.

Paul Voicu a spus ca exista si afaceri care esueaza, dar rata este foarte mica.

"Exista un ciclu natural, ca in business. Exista si companii care se nasc si acum vor sa intre pe piata, exista si firme care nu s-au adaptat la piata, au iesit. Piata are aproximativ 450 de concepte, din care anual ies de pe piata 15. Rata este destul de mica. Ai sanse mai mari sa supravietuiesti pe piata si sa faci o treaba buna, dar e ca in business, presupune si o doza de risc", a afirmat Paul Voicu.

El a spus ca cea mai extinsa franciza din Romania este La doi pasi, cu aproximativ 1.000 de locatii. O alta afacere extinsa este 5 To Go, care a ajuns la 120-130 de cafenele.

De asemenea, Paul Voicu a declarat ca piata din Romania are potential de crestere si ca ar trebui sa ne uitam la piata din Franta, una dintre cele mai dezvoltate piete de franciza din Europa si un exemplu pentru cea din Romania. Acolo exista peste 2.000 de concepte.

"Solutia nu este sa ne mutam in Franta pentru ca nu mi-as dori sa am competitia de la 2.000 de concepte. Prefer sa fiu intr-o tara care este inca emergenta, in care sunt o gramada de nise care sunt la inceput si care asteapta sa fie cucerite", a spus Paul Voicu.

Acesta a participat luni la cea de a 3-a editie a forumului "Franchise Connection", organizat de Ziarul Financiar.

AGERPRES/(AS - autor: George Banciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivascu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES