loader
Microsoft Build 2019 - Microsoft anunta cele mai recente progrese in tehnologie din era edge-ului si cloud-ului inteligent

Microsoft Build 2019 - Microsoft anunta cele mai recente progrese in tehnologie din era edge-ului si cloud-ului inteligent

La Microsoft Build, peste 6.000 de dezvoltatori vor descoperi ultimele inovatii tehnologice, cu care pot construi o noua generatie de aplicatii hibride pentru a sustine productivitatea afacerilor.

Microsoft anunta o serie de noi servicii Azure si tehnologii pentru dezvoltatori care pun la dispozitia acestora capabilitati avansate de AI, IoT, blockchain si realitate mixta. Compania dezvaluie o parte dintre aceste noutati in materie de edge computing (analiza a datelor in proximitatea locului in care au fost culese) si cloud hibrid la conferinta Microsoft Build 2019, care se desfasoara intre 6 si 8 mai, la Seattle, SUA.

Angajamentul Microsoft de a construi cea mai productiva platforma AI continua

Microsoft anunta o noua serie de tehnologii Azure AI pentru a-i ajuta pe dezvoltatori si pe specialistii in date (data scientists) sa integreze functionalitati AI in aproape orice proiect.

 • Azure Cognitive Services (servicii ce replica caracteristici umane prin intermediul inteligentei artificiale - AI). Astfel de caracteristici pot fi vizualizarea, auzul, raspunsul, traducerea textului, explicatii suplimentare, si nu numai. Microsoft lanseaza o noua categorie de servicii cognitive, denumita „Decission” (Decizie), care le ofera utilizatorilor o recomandare specifica pentru decizii mai informate si mai eficiente. Aceasta categorie include „Moderatorul de continut”, „Detectorul de anomalii” anuntat recent si un nou serviciu numit „Personalizator”, care utilizeaza invatarea conditionata pentru a le oferi utilizatorilor recomandari specifice lor, pentru decizii rapide si informate.
 • Microsoft aduce AI in Azure Search odata cu disponibilitatea generala a capacitatii de cautare cognitiva, permitandu-le clientilor sa aplice algoritmi pentru a extrage informatii noi din continut structurat si nestructurat.

Noile inovatii din Azure Machine Learning simplifica procesul de construire, formare si implementare a modelelor de invatare automata:

 • Atributele integrate cu Azure DevOps (tool pentru eficientizarea dezvoltarii de sisteme IT) le ofera dezvoltatorilor posibilitatea de a automatiza cicluri complete de invatare automata cu repetabilitatea si transparenta necesare.
 • Noi functii de automatizare ML si interfata intuitiva fac mai usoara dezvoltarea de modele complexe.
 • Interfata vizuala de invatare automata furnizeaza posibilitatea de a crea si implementa unmodel de machine learning fara scriere de cod, bazat pe functii drag-and-drop.
 • Pentru a permite o latenta extrem de scazuta si un proces eficient de inferentiere, Microsoft anunta disponibilitatea generala a modelelor accelerate hardware care pot rula pe cipuri dedicate FPGA, cat si suportul pentru mediul ONNX pentru NVIDIA TensorRT si Intel nGraph pentru inferentiere de mare viteza pe chipset-urile NVIDIA si Intel disponibile comercial. 

Extinderea oportunitatilor la edge-ul inteligent (analiza a datelor in proximitatea locului in care sunt culese in retea)

Compania a introdus mai multe produse si solutii noi, legate de nevoile existente si emergente de cloud hibrid si edge computing:

 • Microsoft introduce Azure SQL Database Edge pentru a sprijini necesitatile de edge computing. Produsul este un motor SQL optimizat pentru cerinte de calcul scazute cu AI integrat si combina streamingul (partajarea) de date cu functionalitati proprii de invatare automata si vizualizare, pentru folosirea la nivel local. Dat fiind ca Azure SQL Database Edge are aceeasi (aceleasi) paradigma (principii) de programare cu SQL Server, dezvoltatorii pot translata cu usurinta aplicatiile in edge fara a trebui sa invete noi instrumente si limbaje de programare.
 • Microsoft anunta si IoT Plug and Play, un nou limbaj de modelare deschis pentru conectarea fara probleme a dispozitivelor IoT la cloud, permitandu-le dezvoltatorilor sa abordeze una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta - implementarea solutiilor IoT la scara mare. Anterior, software-ul trebuia sa fie scris special pentru dispozitivul conectat pe care il suporta, limitand amploarea implementarilor IoT. 

HoloLens 2 Development Edition

Pentru a ajuta la catalizarea celui de-al treilea val de computing, Microsoft extinde Programul Mixed Reality Developer. In ultimul an, au fost implicati peste 20.000 de dezvoltatori specializati in realitate mixta. Pentru a raspunde nevoilor unui public mai mare, compania investeste in mai multe intalniri, programe, evenimente si solutii (inclusiv evenimentul Mixed Reality Dev Days care are loc acum), cu un accent sporit pe deservirea comunitatii de dezvoltatori de realitate mixta la scara globala.

Disponibila prin programul Mixed Reality Developer, editia pentru dezvoltatori reuneste toate instrumentele necesare dezvoltatorilor pentru a initia:

 • Un dispozitiv de realitate mixta HoloLens 2
 • 500 dolari in credite Azure pentru dezvoltarea de proiecte bazate pe realitate mixta utilizand serviciile Azure mixed reality
 • 3 luni de testare gratuita Unity Pro si Unity PiXYZ Plugin pentru folosirea de date CAD.   

Prin imbinarea HoloLens 2, Azure Mixed Reality Services si Unity Pro, cea mai utilizata platforma de dezvoltare 3D in timp real, dezvoltatorilor le este mai usor sa creeze experiente de realitate mixta profesionale utilizand datele de proiectare deja existente. Plugin-ul PiXYZ ofera instrumentele necesare pentru a crea experiente in timp real folosind datele Computer Aided Drawing (CAD) sau Building Information Management (BIM).

De asemenea, Microsoft anunta suportul si pentru Unreal Engine 4. Acesta va fi disponibil pentru dezvoltatori pana la sfarsitul lunii mai pentru a crea imagini realiste de inalta calitate si experiente imersive de realitate mixta pentru solutii care se refera la arhitectura, design de produs, productie si altele. 

Vizitati hololens.com pentru a afla mai multe despre HoloLens 2 Development Edition si inscrieti-va pentru a fi la curent cu ultimele noutati, instrumente de realitate mixta, mostre de cod si proiecte open-source.

Azure Blockchain Service: baza pentru aplicatiile blockchain in cloud

Azure Blockchain Service este un serviciu blockchain complet configurabil care simplifica formarea, gestionarea si guvernanta retelelor de blockchain de tip consortiu, astfel incat companiile sa se poata concentra pe logica fluxului de lucru si dezvoltarea aplicatiilor. Azure Blockchain este acum disponibil in versiunea de preview.

Prin doar cateva clicuri, utilizatorii pot crea si implementa o retea blockchain si pot gestiona permisiunile si politicile consortiului utilizand o interfata intuitiva in Portalul Azure. Guvernanta incorporata le permite dezvoltatorilor sa adauge noi membri, sa stabileasca permisiuni, sa monitorizeze starea si activitatea retelei si sa execute interactiuni guvernate si private prin integrari cu Azure Active Directory (solutie de management al identitatii).

Microsoft anunta si parteneriatul cu J.P. Morgan pentru a transforma solutia Quorum, bazata pe protocolul Ethereum, in primul registru blockchain disponibil in Azure Blockchain Service. Aceasta se integreaza cu o serie vasta de instrumente open-source, suportand in acelasi timp tranzactiile confidentiale – o necesitate pentru clientii nostri enterprise.

Dupa configurarea retelei blockchain de baza cu Serviciul Azure Blockchain, este necesara codificarea logicii de business utilizand contracte inteligente. Pana acum, acest proces a fost dificil, necesitand instrumente de linie de comanda multiple si integrare limitata in mediile de dezvoltare de aplicatii folosite. Pentru a aborda aceste probleme, Microsoft lanseaza o extensie pentru VS Code.

Aceasta extensie permite crearea si compilarea de contracte inteligente Ethereum, implementarea lor fie in lantul public, fie intr-o retea de consortiu in Azure Blockchain Service si gestionarea codului lor utilizand Azure DevOps.

Microsoft considera ca cea mai buna modalitate de a oferi blockchain clientilor este parteneriatul cu comunitatile open-source diverse si talentate care stimuleaza in prezent inovatia blockchain. Aceasta calatorie a inceput in 2015 prin colaborari cu comunitatile in crestere din jurul Ethereum, R3 Corda si Hyperledger pentru a face aceste tehnologii disponibile in Azure.

In cadrul conferintei Microsoft Build 2019, Microsoft va arata cum poate indruma toti dezvoltatorii - chiar si cei fara formare in AI sau stiinta datelor - sa utilizeze instrumentele si serviciile companiei pentru a oferi avantajele pe care din ce in ce mai multi clienti le asteapta.

 

 

 

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL