loader
MASCHIO GASPARDO S.P.A. aproba proiectul de bilant pentru anul 2022

MASCHIO GASPARDO S.P.A. aproba proiectul de bilant pentru anul 2022

Consiliul de Administratie al Maschio Gaspardo S.p.A. a aprobat proiectul situatiilor financiare consolidate din data de 31 decembrie 2022

● Cifra de afaceri de 460 milioane euro, in crestere cu 19% fata de 388 milioane euro in 2021

● Profit net consolidat de 26,2 milioane euro, cu 32% mai mult decat profitul de 19,8 milioane euro din 2021

● Rezultatul brut din exploatare (EBITDA) a crescut de la 53,3 milioane euro la 65,2 milioane euro (+22%)

● Datorie financiara neta - 64,9 milioane euro

● Capitalul social consolidat al Grupului se ridica la 109,7 milioane euro

Consiliul de Administratie al Maschio Gaspardo S.p.A. a aprobat proiectul situatiilor financiare consolidate din data de 31 decembrie 2022.

Pe parcursul anului 2022, Grupul si-a confirmat tendinta de crestere economica: profitul net consolidat a fost de 26,2 milioane euro fata de 19,8 milioane euro in 2021, inregistrand o crestere de 32%.

In 2022, cifra de afaceri consolidata a fost de 460 de milioane euro, reprezentand o crestere de 19% fata de 388 milioane euro in anul precedent. Aceasta tendinta se datoreaza unei cresteri de 11% in Europa si de 27% pe piata din afara UE.

Rezultatul brut din exploatare (EBITDA) a Grupului a crescut de la 53,3 milioane euro la 65,2 milioane euro, cu o diferenta pozitiva de 22%;  rezultatul din exploatare (EBIT) a creascut cu 26% fata de anul precedent, de la 34,2 milioane euro la 43,2 milioane euro. Indicele de rentabilitate a capitalului propriu ROE (Return on Equity) a fost de 31% fata de 22% in 2021.

Datoria financiara neta este 64,9 milioane euro.

In cursul anului 2022, Maschio Gaspardo a rascumparat 132.744 de actiuni proprii, detinute de companiile financiare regionale Friulia S.p.A. si Veneto Sviluppo S.p.A.  In acelasi timp, Maschio Holding S.p.A. a cumparat inca 68.326 de actiuni Maschio Gaspardo S.p.A. de la Veneto Sviluppo S.p.A., aducand astfel tot capitalul Maschio Gaspardo inapoi la fratii Andrea si Mirco Maschio, respectiv presedintele Maschio Holding si presedintele Maschio Gaspardo. In plus, avand in vedere relatia de lunga durata si consolidata cu investitorul institutional Friulia S.p.A., a fost preconizata inca o interventie a societatii financiare in capitalul Maschio Gaspardo. Acest lucru a fost posibil datorita imbunatatirii continue a tuturor indicatorilor economico-financiari principali si a confirmarii validitatii strategiei aplicate si a capacitatii companiei de a raspunde eficient provocarilor din contextul actual.

Compania revine in familia MASCHIO si investeste in tehnologie pentru agricultura viitorului

In cursul anului 2022, Maschio Gaspardo a reinceput sa faca achizitii, ca o confirmare a soliditatii companiei. In noiembrie 2022 a intrat in capitalul social al societatii Free Green Nature, cu sediul in Colle Umberto (Treviso).

Free Green Nature este un start-up inovator infiintat in 2020. Obiectul sau de activitate este dezvoltarea, proiectarea si productia de masini de inalta tehnologie, in special echipamente mecatronice, sisteme robotice pentru agricultura si masini pentru controlul virusilor si bacteriilor.

Primul proiect realizat de Free Green Nature consta in dezvoltarea Icaro X4, un robot brevetat de ultima generatie, pentru tratarea podgoriilor cu raze UV-C, complet autonom, care vizeaza reducerea impactului asupra mediului cu pana la 90% in comparatie cu tehnicile conventionale care utilizeaza produse chimice.

Aceasta achizitie i-a permis lui Maschio Gaspardo sa-si extinda gama de produse, intrand pe segmentul robotilor pentru viticultura si dobandind noi cunostinte intr-un domeniu foarte specific, cel al mecatronicii, in care know-how-ul are o importanta fundamentala pentru dezvoltarea de masini din ce in ce mai inovatoare.

"2022 a fost un an de importanta fundamentala pentru familia noastra - spune Mirco Maschio, presedintele Maschio Gaspardo - pentru ca am atins obiectivele Planului nostru de afaceri cu mult timp inainte, ceea ce a fost posibil inclusiv datorita sprijinului companiilor financiare regionale, Friulia, Veneto Sviluppo si Finest.

In ciuda contextului macroeconomic dificil, Maschio Gaspardo a putut sa-si gestioneze prezenta pe piata astfel incat sa obtina performante semnificative. Astazi, privim spre viitor cu optimism si constienti ca fiecare schimbare din sistemul economic va fi urmata de o adaptare rapida, asa cum am facut-o in anul care tocmai s-a incheiat.

Sunt extrem de incantat de rezultatele record ale situatiilor noastre financiare, care ne-au permis sa ne concentram asupra noilor provocari. In acest sens, achizitia Free Green Nature a confirmat directia companiei noastre catre dezvoltarea tehnologica, pentru ca, in opinia noastra, viitorul este in mod inevitabil condus de inovatie”, a mai spus Mirco Maschio.

Andrea Maschio, vicepresedinte Maschio Gaspardo si presedinte Maschio Holding adauga:

"In primul rand, doresc sa multumesc, in numele familiei Maschio, angajatilor si colaboratorilor pentru munca excelenta desfasurata si pentru sprijinul esential in atingerea rezultatelor obtinute. Am avut acest an pozitiv datorita unei munci deosebite in echipa. Compania a reusit sa gestioneze nu numai criza ruso-ucraineana, ci si cresterea preturilor si dificultatea aprovizionarii cu materii prime, satisfacand o piata foarte exigenta. Pe parcursul anului 2023, Maschio Gaspardo continua sa lucreze pentru a-si mari cota de piata – adaptandu-si produsele la particularitatile locale - si pentru a crea oportunitati de a patrunde in tari noi."

Luigi De Puppi, CEO al Grupului conchide:

"Suntem foarte multumiti de rezultatele economice obtinute, rezultatul unei strategii precise, pe care o planificam de ceva timp. Compania se afla astazi in conditii financiare si economice foarte solide  si se pregateste, tot prin achizitii ulterioare, sa profite de oportunitatile pietei de utilaje agricole, pe care o privim cu interes in fiecare zi."

Informatii de background:

Maschio Gaspardo Group este un jucator mondial in productia de utilaje pentru prelucrarea solului, semanare, fertilizare, tratarea culturilor, intretinerea spatiilor verzi si prelucrarea fanului.

Infiintata in Campodarsego (PD) in 1964 de Egidio Maschio impreuna cu fratii sai.

Grupul Maschio Gaspardo are 2.325 de angajati in intreaga lume, in 8 fabrici de productie, dintre care 3 sunt in strainatate - China, India si Romania - si in 13 sucursale comerciale (Italia, Franta, Spania, Germania, Polonia, Ucraina, Turcia, Rusia, America de Nord, Marea Britanie, China, India si Romania).

Maschio Holding S.p.A., actionar majoritar, detine 60,35% din capitalul social, Maschio Gaspardo S.p.A. detine actiuni proprii corespunzatoare a 32,94% din capitalul social, in timp ce restul de 6,71% este detinut de Friulia S.p.A.

Autori

foto
MASCHIO GASPARDO ROMANIA