loader
INTESA SANPAOLO FINALIZEAZA ACHIZITIA FIRST BANK. ASTFEL, GRUPUL ISI DUBLEAZA PREZENTA IN ROMANIA

INTESA SANPAOLO FINALIZEAZA ACHIZITIA FIRST BANK. ASTFEL, GRUPUL ISI DUBLEAZA PREZENTA IN ROMANIA

Achizitia First Bank permite Intesa Sanpaolo sa isi dubleze prezenta in Romania, tara in care este activa din 1996 prin Intesa Sanpaolo Bank Romania

Intesa Sanpaolo a finalizat cu succes achizitia grupului romanesc First Bank S.A. (Romania) de la fondul privat de investitii cu sediul in SUA J.C. Flowers & Co.

In urma semnarii, la 28 octombrie 2023, de catre Intesa Sanpaolo S.p.A. si JCF Tiger Holdings S.A.R.L., actionarul majoritar al First Bank S.A., a unui contract de vanzare-cumparare pentru achizitia a 99,980513% din actiunile First Bank S.A. si dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare de la toate autoritatile de reglementare relevante, Intesa Sanpaolo a finalizat astazi achizitia First Bank.

Achizitia First Bank permite Intesa Sanpaolo sa isi dubleze prezenta in Romania, tara in care este activa din 1996 prin Intesa Sanpaolo Bank Romania. Achizitia consolideaza in mod semnificativ pozitionarea competitiva a Grupului Intesa Sanpaolo pe piata locala, incluzandu-l in topul primelor 10 banci din Romania.

Impreuna, Intesa Sanpaolo Bank Romania si First Bank totalizeaza active de aproximativ 3,2 miliarde de euro, deservesc aproximativ 143.000 de clienti si au peste 1.500 de angajati.

Prin achizitionarea First Bank de catre Intesa Sanpaolo Bank Romania, persoanele fizice si juridice din Romania vor beneficia de o retea extinsa de sucursale si bancomate, completata de o platforma avansata de servicii digitale si la distanta, imbunatatind astfel eficacitatea serviciilor pentru clienti. O oferta extinsa de servicii financiare de inalta calitate - de la servicii bancare cotidiene la produse de finantare, de la produse de asigurare si protectie la servicii de investitii si consultanta - va satisface asteptarile celor mai exigenti clienti de toate varstele si nivelurile de venit.

Cele doua banci - First Bank si Intesa Sanpaolo Bank Romania - fac acum parte din Divizia de Banci Subsidiare Internationale a Grupului, un jucator cheie in regiunea Europei Centrale si de Est, ce ofera servicii clientilor de retail, corporate si IMM-urilor.

Marco Elio Rottigni, seful Diviziei de Banci Subsidiare Internationale a Grupului, a declarat: „Le uram un calduros bun venit angajatilor si clientilor First Bank in cadrul Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai mari si mai solide grupuri bancare din Europa. Consolidarea prezentei noastre in Romania va stimula investitiile italiene si straine in aceasta tara, va intensifica schimburile comerciale si va sprijini internationalizarea IMM-urilor. Dezvoltarea noastra va stimula inovarea la nivel economic, in beneficiul persoanelor fizice si juridice”.

Prezenta consolidata a Grupului Intesa Sanpaolo in Romania va contribui la dezvoltarea economica a tarii, atragand investitii si oferind sprijin companiilor, care vor beneficia de servicii ce faciliteaza extinderea pe plan international si de consultanta specializata pentru investitiile din zona ESG (Environmental, Social, and Governance). De asemenea, clientii romani vor avea acces la produsele si serviciile oferite la nivel global de Grupul Intesa Sanpaolo.

In calitatea sa de lider al sectorului bancar din Italia, Intesa Sanpaolo se afla intr-o pozitie unica din care poate promova colaborari de afaceri mai puternice si sinergii intre Italia si Romania - o tara care gazduieste numeroase companii italiene ce joaca roluri de lideri in sectoare industriale cheie.

First Bank se alatura Grupului Intesa Sanpaolo, lider bancar european care gestioneaza active financiare ale clientilor in valoare de peste 1.300 de miliarde de euro si ocupa locul trei in functie de capitalizarea de piata in randul bancilor din zona euro. Modelul de afaceri diversificat si flexibil al Grupului Intesa Sanpaolo se distinge prin accentul pus pe wealth management, alaturi de investitii solide in tehnologie si inovatie. La sfarsitul lui 2023, grupul avea 20,8 milioane de clienti si 94.400 de angajati in Italia si in strainatate, cu active totale de peste 964 de miliarde de euro, generand un venit net anual de 7,7 miliarde de euro.

Performanta financiara solida a Intesa Sanpaolo se traduce prin crearea de valoare semnificativa pentru toate partile interesate, angajamentul puternic al grupului in ceea ce priveste aspectele ESG si prin pozitia sa de lider mondial din punct de vedere al impactului social si asupra mediului.

Divizia de Banci Subsidiare Internationale (DBSI) contribuie semnificativ la profitabilitatea Intesa Sanpaolo, aducand aproape 14% din venitul net al grupului in primul trimestru al anului 2024. DBSI opereaza pe trei continente, cu banci universale in 12 tari (zona ECE si Egipt), pe langa o companie de gestionare a activelor in China. Aceasta retea extinsa deserveste in prezent 7,2 milioane de clienti prin intermediul a aproape 900 de sucursale si al unei forte de munca dedicate de aproximativ 21.000 de angajati.

Despre Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo, cu peste 420 de miliarde de euro in credite si 1.300 milioane de euro in active financiare ale clientilor la sfarsitul anului 2023, este cel mai mare grup bancar din Italia, cu o prezenta internationala semnificativa. Este un lider european in domeniul wealth management cu un accent puternic pe digital si fintech. Pana in 2025, Grupul va oferi imprumuturi impact ( pentru companiile care investesc in proiecte ESG) in valoare de 115 miliarde de euro pentru a sprijini comunitatile si tranzitia ecologica, alaturi de un program de 1,5 miliarde de euro (2023-2027) pentru a ajuta persoanele aflate in dificultate. Reteaua de muzee a bancii, Gallerie d'Italia, gazduieste patrimoniul artistic detinut de aceasta si proiecte culturale de valoare recunoscuta. 

Stiri: group.intesasanpaolo.com/en/newsroom/news

LinkedIn: linkedin.com/company/intesa-sanpaologroup.intesasanpaolo.com/ro/en/

Despre J.C. Flowers

J.C. Flowers este o firma de investitii private de top, dedicata investitiilor la nivel global in industria serviciilor financiare.  Infiintata in 1998, firma a investit capital de peste 18 miliarde de dolari, inclusiv co-investitii, in 66 de companii de portofoliu din 18 tari, intr-o serie de subsectoare ale industriei, inclusiv banci, asigurari si reasigurari, firme de valori mobiliare, finante specializate si servicii si gestionarea activelor.  Cu aproximativ 5 miliarde de dolari de active in administrare, J.C. Flowers are birouri in New York, Londra si Palm Beach. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.jcfco.com.

Autori

foto
BANCA COMERCIALA INTESA SANPAOLO ROMANIA SA