loader
Impact Hub Bucharest si EFSE DF anunta finalistii programului Food & Agri Tech Challenge

Impact Hub Bucharest si EFSE DF anunta finalistii programului Food & Agri Tech Challenge

8 idei de afaceri locale isi propun sa aduca inovatii in agricultura si industria alimentara

Dintre aproximativ 100 de solutii inscrise in programul Food and Agri Tech Challenge, dezvoltat de Impact Hub Bucharest cu sustinerea Facilitatii de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud - Est (EFSE DF), 14 echipe au fost selectate sa participe la a doua etapa de selectie - bootcamp-ul ce a avut loc pe 31 ianuarie si 1 februarie la Impact Hub Universitate.

In cadrul bootcamp-ului echipele au participat la un workshop de business modelling in care siau definitivat/ evaluat modelul de business, au identificat segmentele de clienti si canalele de comunicare, dar si resursele si parteneriatele de care au nevoie pentru a crea un business stabil, intelegand totodata si costurile pe care le presupune o afacere. 

In acelasi timp au primit feedback si sfaturi utile de la mentori ce activeaza in domeniul agriculturii si al industriei alimentare, care au ridicat teme de discutie despre cum pot aduce mancare mai buna consumatorului urban sau despre cum pot vinde tehnologie fermierului.

Rolul acestui bootcamp a fost de invatare, cat si de selectie. In urma celor 2 zile de pregatire intensa si de jurizare pe baza prezentarilor finale, 8 solutii au fost alese sa participe in preaccelerator:

Dahna - aplicatie mobila ce sustine o alimentatie corecta, durabila si sanatoasa, prin crearea de meniuri personalizate bazate pe indicii oferiti de utilizator

VetFast - aplicatie ce ofera asistenta medical veterinara in mediul rural, conectand crescatorii de animale cu medicii veterinari 

Reebo - imprimanta alimentara 3D conceputa sa functioneze in sistem vending-machine

BeeLog - sistem hardware si software dedicat sectorului apicol care comunica activ si pasiv orice informatie despre starea familiilor de albine

AgriHub – un marketplace ce conecteaza restaurantele cu producatorii de legume din zone adiacente

Agritech Center - este un Marketplace B2B, care pune in contact cumparatorii si vanzatorii de produse agricole 

No-Microbs Sticker - sticker aplicabil pe suprafata fructelor si a legumelor cu coaja comestibila, dizolvabil in apa, cu actiune anti-microbiana

Greeno - automatizare smart de sere agricole, ce ofera plantelor in mod autonom toate conditiile de crestere fara interventie umana

Criteriile de jurizare au vizat impactul pe care il poate avea solutia propusa, elementul inovator adus de tehnologie, scalabilitatea, fezabilitatea operationala si financiara si capacitatea echipei de a o imbunatati si transforma in realitate.

Juriul a fost format din: Oana Craioveanu (Impact Hub Bucharest), Bogdan Iordache (Apiary Book), Rudolph Mihaiu (Enten Systems), Cezar Nourescu (CBNagro.tech), Radu Balaceanu (Lifebox)

Markus Aschendorf, Presedintele Facilitatii de Dezvoltare EFSE a mentionat: “Food & Agri Tech Challenge este exact tipul de proiect pe care EFSE DF il sustine din toata inima. Acesta combina mai multe dintre elementele pe care ne axam: viziune antreprenoriala, inovatie, tehnologie, impact si chiar si sustinerea agriculturii – un sector important in Romania. Este incantator sa vedem toate ideile grozave propuse din intreaga tara si asteptam cu nerabdare sa urmarim dezvoltarea acestor startup-uri cu un mare potential. Bafta tuturor participantilor!”

“Am pornit in acest program cu increderea ca potentialul celor doua industrii, food si agri, permite dezvoltarea de solutii inovatoare care sa revolutioneze viitorul. Nu ne-am inselat si am vazut ca exista foarte multe idei bune si antreprenorii sunt mai pregatiti ca oricand. Sunt deschisi la invatare si au dorinta de a schimba in bine procesele invechite si de a aduce tehnologia in fata celor mai reticenti.

Cele 8 echipe selectate sa mearga mai departe in programul Food & Agri Tech Challenge sunt foarte motivate si au toate sansele de reusita daca isi vor insusi cunostintele dobandite pe parcursul celor 6 luni de pregatire. Mult succes le dorim!” a declarat Oana Craioveanu, CEO si Cofondator Impact Hub Bucharest. 

Food & Agri Tech Challenge este un program de pre-accelerare dedicat celor care pot propune solutii tehnologice care sa schimbe industria alimentara sau agricultura. Programul va continua cu o serie de workshop-uri si training-uri menite sa aduca solutiile selectate in program mai aproape de un prototip validat si astfel sa isi construiasca un model de business corect. Echipele vor trece prin 2 Review Boards in care vor discuta cu mentorii si juriul si vor analiza progresul lor ca participanti in pre-accelerator.

In iulie, echipele selectate se vor pregati de prezentarea finala intr-un eveniment ce va reuni mentori, juriu, investitori si experti in cele 2 industrii. La Demo Day, echipele isi vor prezenta proiectele si vor primi feedback-ul publicului prezent. Mai multe informatii pot fi gasite pe website-ul programului: www.fatchallenge.ro.  

Despre Impact Hub Bucharest    

Impact Hub Bucharest este organizatia ce sustine dezvoltarea antreprenoriala a initiativelor cu impact pozitiv in societate in cadrul unei comunitati globale, oferind spatii de lucru colaborative, programe de dezvoltare si incubare a afacerii, conferinte si evenimente, precum si optiuni de finantare prin crowdfunding. Prezenta in Bucuresti din 2012, organizatia face parte din reteaua globala Impact Hub cu prezente fizice in peste 100 de locatii de pe 5 continente, iar in Bucuresti cu 3 locatii centrale la Timpuri Noi, Universitate si Floreasca.  

Despre Fondul European pentru Europa de Sud – Est (EFSE) si Facilitatea de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud – Est (EFSE DF)

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) are scopul de a stimula dezvoltarea economica si prosperitatea in tarile din Europa de Sud-Est si din Parteneriatul Estic. EFSE coopereaza cu institutiile de creditare partenere locale pentru a face fata necesitatilor de finantare ale intreprinderilor micro si mici si ale gospodariilor private cu venit redus.

Facilitatea de Dezvoltare EFSE (EFSE DF) este o facilitate de asistenta tehnica lansata in anul 2006 care functioneaza in mod independent de EFSE in baza unui acord fiduciar conform legislatiei Luxemburgului. Scopul EFSE DF este de a oferi o asistenta tehnica eficienta, dedicata si inovatoare pentru a maximiza impactul finantarii oferite de Fond in tarile in care activeaza.

Lucrand impreuna cu organizatiile locale care promoveaza proiecte de incubare si accelerare, EFSE DF ofera antreprenorilor expertiza, resurse, mentorat, oportunitati de networking, oportunitatea de a primi sprijin financiar si alte mijloace necesare pentru transformarea ideilor bune in afaceri de succes. Astfel, EFSE DF si partenerii sai contribuie la crearea unui ecosistem in care antreprenorii pot sa prospere, fiind ghidati de spiritul EFSE, un Fond cu adevarat antreprenorial.

Autori

foto
IMPACT HUB BUCHAREST