· 17 sectii de terapie intensiva neonatala, incluse in reteaua nationala de telemedicina
· 4 sectii de neonatologie si terapie intensiva neonatala primesc aparatura medicala
· In ultimii 10 ani, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 5 milioane de euro in dotarea si modernizarea de sectii de neonatologie si terapie intensiva neonatala din intreaga tara
· Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nasteri vii; in UE, media este de 3,4 decese la 1.000 de nasteri vii
In 2023, Fundatia Vodafone a inceput dotarea cu aparatura medicala de specialitate a patru sectii de neonatologie si terapie intensiva neonatala de nivel I si II si conectarea la reteaua nationala de telemedicina a altor 17 sectii de nivel III din intreaga tara prin programul „Fondul Viata pentru Nou-Nascuti”. Investitia in aceasta a doua etapa a programului „Fondul Viata pentru Nou-Nascuti” care se va incheia la finalul lunii martie 2024 se ridica la 450.000 de euro. Proiectele sunt implementate in parteneriat cu Asociatia Cristi Vasiliu (ACV Romania), Asociatia Dincolo de Azi, Fundatia Comunitara Cluj si Fundatia Comunitara Banatul Montan.
Sectiile de neonatologie de nivel I din spitalele din Campulung, Ludus si Moldova Noua si sectia de terapie intensiva de nivel II din Cluj vor primi, pana la finalul lunii martie 2024, 60 de echipamente printre care injectomate, blendere de oxigen, aparate de gaze sanguine, biochimie, monitoare pentru functii vitale, statii centrale de monitorizare, hote pentru flux laminar, dar si fotolii de alaptare si mobilier medical. Aproximativ 4.000 de bebelusi, dintre care peste 10% nascuti cu probleme medicale in aceste sectii, vor beneficia de conditii mai bune de internare, diagnostic si tratament.
„In sectiile si compartimentele de neonatologie de nivel I si II din tara contextul medical este adesea complicat. Lipsesc echipamentele si aparatura moderna, ne confruntam cu lipsa unei educatii medicale in randul pacientilor, un statut economic scazut, sarcini neurmarite si un procent ingrijorator de mame minore. Exista situatii in care maternitatile de nivel I si II trebuie sa acorde asistenta medicala mamelor si nou-nascutilor cu probleme complexe de sanatate. Pentru stabilizarea pacientilor pana la un posibil transfer este esentiala dotarea acestor unitati medicale cu aparatura specifica de diagnosticare si tratament. Doar astfel se pot asigura conditii decente de tratament si cele mai bune sanse la viata pentru nou-nascuti”, a declarat Angela Galeta, directorul Fundatiei Vodafone.
Cele 17 sectii incluse in reteaua de telemedicina in aceasta etapa a programului „Fondul Viata pentru Nou-Nascuti” se afla in spitale cheie din Bucuresti (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului cu Maternitatea Polizu si sectia de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Ioan”, Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sarbu”, Spitalul Universitar de Urgenta); Bacau (Spitalul Judetean de Urgenta Bacau); Galati (Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” Galati); Oradea (Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu); Suceava (Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” Suceava); Targoviste (Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste); Timisoara (Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Branzeu” prin sectia de Obstetrica-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”).
Cu ajutorul sistemului de telemedicina, medicii se pot conecta rapid cu specialisti din alte unitati sanitare aflate in tara sau strainatate, pot transmite securizat date medicale, pot dezbate un diagnostic si cere o a doua opinie, pot decide daca pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat in sectia in care se afla. Acest schimb de informatii accelereaza luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-nascuti cu afectiuni medicale grave internati anual in sectiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic intre viata si moarte.
Pana la demararea programului „Fondul Viata pentru Nou-Nascuti” in Romania erau 10 sectii de terapie intensiva neonatala prevazute cu sisteme de telemedicina, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din Bucuresti, Spitalul Judetean Constanta si Spitalul Clinic Judetean Mures) dotate tot prin programe ale Fundatiei Vodafone. Prin adaugarea celor 17 sectii de terapie intensiva neonatala de nivel III la reteaua de telemedicina existenta, toate cele 25 de sectii de nivel III si doua sectii de nivel II din tara vor fi conectate intre ele, asigurandu-se astfel un cadru optim de comunicare intre cele 27 de sectii.
„Fondul Viata pentru Nou-Nascuti” este un program al Fundatiei Vodafone destinat renovarii, modernizarii si dotarii cu echipamente medicale a compartimentelor si sectiilor de neonatologie din spitalele publice din intreaga tara. Pentru suplimentarea bugetului existent si extinderea programului in cat mai multe unitati medicale, Fundatia Vodafone continua campania de strangere de fonduri adresandu-se in acest demers atat publicului larg cat si companiilor. Modalitatile prin care se pot face donatii pentru program sunt urmatoarele:
Pentru persoane fizice:
• 2 euro, prin SMS cu mesajul „RITM” la 8845.
• Orice suma pe site-ul Fundatiei Vodafone accesand acest link.
• Prin directionarea a 3,5% din impozitul pe venitul anual, completand acest formular, pana la data de 25 mai 2024.
Pentru persoane juridice:
• Prin redirectionarea impozitului pe profit pentru companii, respectiv a impozitului pe venit pentru microintreprinderi, completand acest formular.
• Prin sponsorizare directa in conditiile reducerii impozitului pe profit de plata cu suma aferenta sponsorizarii oferite, cu conditia respectarii urmatoarelor limite (minimul dintre): 20% din impozitul pe profit datorat; 0,75% din cifra de afaceri.
Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nasteri vii, aproape dublu fata de rata mortalitatii infantile in UE care este de 3,4 decese la 1.000 de nasteri vii. Doar in 14 orase din tara, acolo unde exista sectii de nivel III, dotate cu aparatura necesara terapiei intensive, nou-nascutii cu probleme majore pot primi ingrijire adecvata. Bebelusii cu riscuri majore nu pot fi tratati in restul de 169 de sectii si compartimente de neonatologie de nivel I si nivel II si trebuie transferati spre sectiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul inseamna o intarziere a interventiei medicale si poate avea consecinte fatale. Totodata, locurile din unitatile cu nivel III de competente de ingrijire medicala in neonatologie sunt limitate si pot prelua cazurile doar in functie de disponibilitate.
Despre Fundatia Vodafone Romania
De 25 de ani punem la un loc resursele noastre si ale partenerilor nostri pentru ca impreuna sa construim proiecte incluzive si durabile. Apelam la tehnologie si la inovatie sociala si investim anual in jur de 2 milioane de euro in dezvoltarea comunitatilor defavorizate din Romania. Modernizam sectii de terapie intensiva neonatala si sustinem programe de educatie digitala care pregatesc copii si tineri pentru meseriile viitorului. Alaturi de celelalte fundatii Vodafone din intreaga lume, scopul nostru este sa imbunatatim viata a 400 de milioane de persoane pana in 2025.
Suntem o organizatie neguvernamentala romaneasca infiintata in 1998, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei Vodafone Romania.
Mai multe detalii despre programele noastre se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro si www.facebook.com/fundatiavodafone.