loader
Fundatia Orange inaugureaza Orange Digital Center Romania, un hub amplu de educatie digitala, care ofera programe gratuite de formare #PentruMaine

Fundatia Orange inaugureaza Orange Digital Center Romania, un hub amplu de educatie digitala, care ofera programe gratuite de formare #PentruMaine

Fundatia Orange inaugureaza Orange Digital Center Romania, un hub amplu de educatie digitala, care ofera programe gratuite de formare #PentruMaine

  • Orange Digital Center Romania ofera programe gratuite de educatie digitala pentru aproximativ 2.000 de beneficiari, inclusiv adolescenti pasionati de tehnologie, tineri in cautarea unui loc de munca si adulti care isi doresc o reconversie profesionala;
  • Pentru infiintarea centrului, Grupul Orange a acordat o finantare de peste 800.000€, programele de incluziune digitala fiind o parte centrala a strategiei Lead the Future. Finantarea a permis dotarea spatiului cu echipamente moderne si atragerea unor traineri specializati, pentru a asigura calitatea procesului de invatare.

Fundația Orange inaugureaza Orange Digital Center Romania, un hub amplu de educatie digitala destinat adolescentilor pasionati de tehnologie, tinerilor aflati la inceput de drum profesional sau adultilor care isi doresc o reconversie profesionala cu ajutorul abilitatilor digitale. Avand o finantare de peste 800.000€ din partea Grupului Orange, centrul face parte dintr-o retea de centre digitale prin care Orange se implica in reducerea decalajului digital in Europa, Africa si Orientul Mijlociu.

Orange Digital Center Romania se adauga portofoliului de centre existente, care au fost deschise in alte tari din cadrul Grupului Orange, printre care Belgia, Polonia, Spania, Moldova si Franta, precum si in Africa si Orientul Mijlociu. Cu un total de 21 de centre, acesta este un pas inainte in directia atingerii obiectivului Grupului de a ajunge la 25 de centre in intreaga sa amprenta pana in 2025.

Ca parte a strategiei sale Lead the Future, Orange isi propune sa reduca decalajul digital prin initiative in 3 pasi:

1. Dezvoltarea retelei proprii, cresterea acoperirii si oferirea de acces la internet pentru cat mai multe persoane;

2. Facilitarea accesului la telefoane si dispozitive la preturi avantajoase, accesibile tuturor categoriilor sociale;

3. Dezvoltarea programelor de incluziune digitala, precum reteaua Orange Digital Centers.

"Conectivitatea este parte integranta din viata noastra de zi cu zi, iar incluziunea digitala se afla in centrul strategiei <<Lead the Future>>. In calitate de operator responsabil, angajamentul nostru este de a reduce decalajul digital si de a oferi mijloacele de care au nevoie pentru a actiona si pentru a realiza mai mult tuturor celor care au dorinta sau motivatia necesare. Pentru aceasta, construim o retea solida, prioritatea noastra in Europa, dar la fel de important oferim acces facil si instruire digitala pentru cat mai multe persoane, indiferent de varsta, statut social sau nivel de educatie.

Astazi suntem mandri sa deschidem primul Orange Digital Center aici, in Romania, un hub care isi propune sa faca din tehnologia digitala o oportunitate pentru toti, pentru prima si a doua sansa", a declarat Elizabeth Tchoungui, Vicepresedinte Executiv CSR Orange Group.

                                             

In cei 26 de ani de prezenta pe piata din Romania, Orange a investit constant in dezvoltarea retelelor, pentru a creste acoperirea si pentru a oferi acces la internet unui numar cat mai mare de persoane. Reteaua Orange conecteaza in prezent 1 din 2 romani, in timp ce sute de localitati sunt acoperite anual cu fibra. Accesul la internet este doar un pas pentru reducerea decalajului digital. Centrul nostru este locul unde persoanele care doresc o schimbare in bine #PentruMaine pot invata gratuit cum sa foloseasca resursele digitale si accesul la internet”, a declarat Liudmila Climoc, CEO Orange Romania.

                                              

Orange Digital Center Romania este gandit de Fundatia Orange ca un „Atelier de sanse” pentru viitor, un spatiu educational dotat cu echipamente tehnologice moderne, care sa faciliteze procesul de invatare pe tot parcursul vietii. Cea mai mare parte din suportul financiar oferit de Grupul Orange este insa directionata catre formarea celor care doresc sa dobandeasca gratuit noi abilitati, beneficiind de indrumarea unor traineri cu experienta.

Sub umbrela hub-ului se afla: Scoala de Coding – ce reuneste programele de dezvoltare a competentelor digitale, dar si programe cu traditie, precum Solidarity FabLab si competitia de educatie digitala SuperCoders.

Curricula Orange Digital Center cuprinde, in prezent, 28 de cursuri gratuite, de scurta si lunga durata: Google workspace, Graphic & video design, Programare frontend development, Data analytics & Business intelligence, Robotic process automation, Bazele eCommerce, dar si Prelucrarea lemnului, Confectii metalice, Operare laser, Design botanic sau Descoperire vocationala.

In acelasi timp, pentru a continua demersurile de incluziune sociala a persoanelor cu deficiente senzoriale, in cadrul Orange Digital Center vor fi sustinute, cu tehnologie speciala, doua cursuri dedicate persoanelor cu deficiente de vedere, dezvoltate cu ajutorul partenerilor AMAIS si Asociatia pentru Dezvoltare Urbana.

Cu o capacitate de aproximativ 2.000 de beneficiari anual, programele de formare sunt deschise publicului larg, insa vor avea prioritate persoanele aflate in situatii dificile. De exemplu, adolescentii cu posibilitati materiale reduse, care se pregatesc pentru o cariera digitala, tinerii aflati in cautarea unui loc de munca sau adultii care isi doresc o reconversie profesionala. Vezi aici ce spun beneficiarii care au participat la programele de formare in faza pilot.

Activitatea Orange Digital Center se desfasoara intr-un loc cu o poveste aparte, un spatiu care a primit la randul sau o a doua sansa - Nod Makerspace. Acesta este primul spatiu creativ de mari dimensiuni din Romania, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din industria bumbacului. Scopul sau este de a stimula si de a dezvolta industriile creative, de a disemina cultura makerspace si inchega o comunitate puternica, cu rolul de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii in oras. Spatiul Orange Digital Center din cadrul Nod Makerspace are o suprafata de 360 de metri patrati, cu 4 sali distincte si un spatiu de coworking, cu facilitati de prototipare si testare a produselor digitale, precum si ateliere de confectionare de produse sau prelucrare a metalelor si a lemnului.

Prin initiativa Orange Digital Center, Fundatia Orange, alaturi de partenerii, Digital Stack, Nod Makerspace si Simplon, isi asuma misiunea de a sprijini gratuit persoanele vulnerabile in a dobandi competente si abilitati necesare pentru meseriile viitorului, tot mai digitalizate.

In cei 11 ani de cand Fundatia Orange dezvolta si sustine programe sociale si educative am sprijinit peste 2 milioane de beneficiari directi si indirecti. Prin Orange Digital Center facem inca un pas major in a contribui la reducerea inegalitatilor sociale si in a oferi oportunitati in plus la educatie si integrare pe piata muncii celor care nu au posibilitatile financiare necesare. In timp ce ne concentram pe a oferi educatie digitala cu aplicabilitate practica imediata, ne dorim ca Orange Digital Center sa fie hub-ul care aduce impreuna o comunitate cat mai diversa. Am ales sa ne desfasuram activitatea in Nod Makerspace pentru ca ofera participantilor sansa de a se conecta cu oportunitatile oferite de antreprenorii care isi desfasoara activitatea in acest loc, de a interactiona cu tehnologii si mesteri moderni, de a deveni chiar ei fauritori ai unei schimbari spre bine in Romania. Astfel, calatoria unei persoane care vine la Orange Digital Center nu se va incheia odata cu finalizarea unui program de formare, ci va continua cu sprijinirea sa in obtinerea unui loc de munca si, in cele din urma, prin transformarea in contributor la acest ecosistem”, a declarat Ovidiu Ana, Director Executiv Fundatia Orange.

                                                

Mai multe detalii despre cursurile, programele si evenimentele din Orange Digital Center se regasesc pe website-ul www.orangedigitalcenter.ro.

Despre Orange Digital Centers in lume

Orange Digital Centers este o retea de centre inovatoare de tehnologie si educatie digitala lansata de Grupul Orange in tarile in care compania opereaza. Pana in 2025 vor fi inaugurate 25 astfel de centre in Europa, Africa si Orientul Mijlociu.

Centrele au ca scop dezvoltarea competentelor digitale si stimularea inovatiei in randul tinerilor si profesionistilor din diverse domenii, beneficiarii principali fiind persoane ce au nevoie de calificare sau reconversie profesionala. Orange Digital Centers se concentreaza pe furnizarea de resurse, programe si facilitati pentru a promova invatarea si dezvoltarea in domeniul digital. Misiunea retelei este de a incuraja si sprijini antreprenoriatul digital, inovatia tehnologica si cresterea competentelor digitale in randul comunitatii.

Despre Fundatia Orange

Fundatia Orange este o organizatie non-profit care se implica in viata comunitatii prin realizarea de proiecte de filantropie menite sa aduca schimbari pozitive in viata persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundatia Orange a investit peste 6 milioane de euro in cadrul programelor ce sustin dezvoltarea comunitatilor vulnerabile si integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea si implementarea tehnologiei si a metodelor digitale in proiecte de educatie, cultura si incluziune sociala. Cele mai importante programe ale fundatiei sunt: „Sustine un ONG”, „Digitaliada”, „Lumea prin culoare si sunet”, “Solidarity FabLabs” si “Centrul Digital pentru Femei”.

                                                     

Autori