loader

Fondul Proprietatea, Bursa de Valori Bucuresti si Raiffeisen Bank au organizat Zilele Investitorilor la New York

Bursa de Valori Bucuresti (“BVB”), Raiffeisen Bank si Fondul Proprietatea (“Fondul”) au organizat pe 5 si 6 februarie prima editie a Zilelor Romanesti ale Investitorilor desfasurata in New York City, SUA.

Evenimentul, conceput sa ofere investitorilor americani o mai buna perspectiva a oportunitatilor de investitii din Romania, a pietei de capital romanesti si a celor mai importante companii ale acesteia, a atras peste 80 de participanti din partea a 45 de fonduri de investitii, reprezentand impreuna active sub administrare in valoare de 900 de miliarde USD.

 

Participantii au asistat la prezentari sustinute de reprezentantii Guvernului Romaniei, Bancii Nationale a Romaniei (“BNR”), Ministerului Economiei, Ministerului Finantelor Publice, Departamentului pentru Energie, Autoritatii de Supraveghere Financiara (“ASF”) si ai Consiliului Fiscal, precum si la prezentari din partea Fondului Proprietatea, Raiffeisen Bank si BVB. Evenimentul a inclus, de asemenea, 108 inalniri separate intre investitori si managementul de top al unor companii romanesti listate pe BVB sau care fac parte din portofoliul Fondului: OMV Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, CE Oltenia, BRD, Electrica, SIF5 Oltenia si Transgaz.

 

Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a declarat: “Interesul puternic pentru acest eveniment in randul investitorilor cheie de pe Wall Street dovedeste ca, prin eforturi educationale focalizate, am reusit sa imbunatatim vizibilitatea pietei din Romania ca o oportunitate de investitii foarte atractiva in regiunea Europei Centrale si de Est. Structura actuala a actionariatului Fondului Proprietatea este dovada ca aceasta oportunitate exista. Fondul a atras peste 1,6 miliarde USD[1]din partea investitorilor straini de la listarea sa pe bursa din Bucuresti, in ianuarie 2011. Acest succes a fost rezultatul unor eforturi concentrate pe piete cheie, si am calatorit in jurul lumii promovand Fondul si piata din Romania in randul unui public numeros. Credem, de asemenea, ca facilitarea accesului companiilor romanesti la o baza importanta de investitori americani nu poate avea decat un efect benefic asupra dezvoltarii pietei locale. În plus, companiile care se pregatesc pentru listare anul acesta au o ocazie excelenta sa isi prezinte povestea investitionala in fata unei audiente sofisticate.”

 

James Stewart, Vicepresedinte al Raiffeisen Bank, responsabil pentru Divizia de Piete de Capital, a declarat in discursul de bun venit ca aceasta zi a investitorilor era mult asteptata. “Romania este o tara care se bazeaza practic in proportie de 100% pe imprumuturi bancare pentru finantarea economiei locale. Acest lucru reprezinta un risc sistemic care trebuie contrabalansat prin extinderea si dezvoltarea pietelor de capital din Romania. Am inceput sa observam aceasta dezvoltare in urma cu doi ani, cand statul roman a inceput sa vanda o parte din activele sale prin intermediul pietei de capital si cu ajutorul unor investitori strategici. Suntem increzatori ca dezvoltarea va continua si va accelera, pe masura ce Romania elimina barierele care reprezinta in prezent un impediment.”

 

Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski, a declarat: “Piata de capital din Romania are nevoie de investitori institutionali si de reteaua globala a acestora pentru lichiditate si dezvoltare. Daca acestia investesc acum, vor fi primii care vor beneficia de cresterea pietei, pentru ca noi indraznim sa transformam Bursa de Valori Bucuresti intr-un centru financiar al Europei de Sud-Est. Primul pas in reforma pietei ar fi eliminarea a opt bariere care stau in prezent in calea dezvoltarii pietei locale. Aceste bariere si solutiile pentru a le indeparta vor fi prezentate intr-o conferinta comuna BVB, BNR si ASF pe 12 februarie.”[1]La data de 30 ianuarie 2014

 

Autori

foto
FONDUL PROPRIETATEA SA
foto
BURSA DE VALORI BUCURESTI SA
foto
RAIFFEISEN BANK SA