loader

FECNE semneaza parteneriat strategic de 1.8 milioane EUR cu Gazprom

Fabrica de Echipamente si Componente Nuclearo-Energetice (FECNE) din Bucuresti, detinuta de Grupul italian Walter Tosto, unul dintre liderii globali in echipamente pentru sectorul energetic, petrol si gaze, devine furnizor de echipamente pentru Gazprom, compania rusa lider in sectorul gazelor naturale.

Valoarea contractului este de 1,8 milioane de euro si include livrarea a trei separatoare pentru cea mai mare statie de comprimare a gazelor din lume, aflata in constructie la Anapa (Rusia meridionala).

 

 

Gazprom, companie rusa multinationala, cu un profit de 38 miliarde de dolari, lider in sectorul gazelor naturale, a incredintat FECNE, prin intermediul filialei sale OMZ Group, contractul pentru realizarea a trei separatoare pentru CS Russkaya, cea mai mare statie de comprimare a gazelor din lume, aflata in constructie la Anapa (Rusia meridionala).

 

 

Contractul semnat de FECNE, in valoare de 1,8 milioane de euro, are o importanta strategica pentru compania romaneasca si pune bazele transformarii FECNE intr-un lider mondial in industria de echipamente industriale.

 

 

„Pentru realizarea celor trei separatoare, FECNE va lucra indeaproape cu grupul OMZ, cel mai mare grup din Rusia, producator de echipamente din oteluri speciale pentru industriile nucleara, petrochimica si de petrol si gaze, aflat in proprietatea Gazprom. Proiectul consta in constructia a cinci separatoare necesare pentru instalatia din Anapa. Doua dintre acestea vor fi realizate de OMZ, si alte trei de catre FECNE, considerat singurul partener de incredere la nivel global in vederea realizarii unui proiect atat de complex si avand un timp de executie deosebit de scurt”, a explicat Luca Tosto, CEO FECNE.

 

 

Utilizatorul final Gazprom intentioneaza sa puna in functiune in cel de-al doilea trimestru al anului 2016 complexul CS Russkaya. Astfel, a solicitat ca termenul de livrare pentru separatoare sa fie februarie 2014. FECNE a fost singurul ofertant in masura sa indeplineasca aceasta cerinta, garantand in acelasi timp fiabilitatea si calitatea lucrarilor.

 

 

Instalatia din Anapa, in valoare de aproximativ 100 milioane de euro, va fi dotata cu sapte unitati de pompare a gazului cu o putere de 32 MW fiecare, si va face parte dintr-o structura importanta ce va avea o capacitate de 448 MW. In prezent, cea mai mare capacitate de comprimare a gazelor este de 366 MW si apartine statiei „CS Portovaya”, detinuta, de asemenea, de Gazprom. Intrarea conductei in mare va incepe de pe coasta rusa si va ajunge pe coasta bulgara, trecand pe sub Marea Neagra. Conducta are o lungime totala de 900 km, va fi amplasata la o adancime ce poate depasi 2.000 metri in unele locuri si va avea o capacitate de 63 miliarde de metri cubi. Gazoductul va continua apoi cu o conducta pe uscat ce va porni din Bulgaria. Lucrarea face parte din proiectul Gazprom „Coridorul Sudic de gaze naturale” a carui lungime totala este de peste 2.500 km.

 

 

„Aceasta comanda reprezinta inceputul unei colaborari de mare valoare atat comerciala, avand in vedere sarcinile pe care Gazprom intentioneaza sa ni le incredinteze, cat si tehnica, avand in vedere complexitatea dispozitivelor care vor fi facute in noile hale FECNE. In aceste conditii, ne dorim ca Guvernul roman sa sprijine investitorii care contribuie la relansarea industriei romanesti, prin extinderea si imbunatatirea drumului de legatura Bucuresti-Oltenita, ce reprezinta drumul de acces catre mare, de o importanta strategica si vitala pentru industria grea metalurgica din Romania. De asemenea, ne dorim ca taxa de transport, care este disproportionata pentru transporturile exceptionale, sa fie ajustata. Aceste doua masuri ar contribui semnificativ la dezvoltarea Romaniei in Europa si in lume”.

 

 

FECNE, specializata in trecut in fabricarea de componente pentru industria nucleara, a fost achizitionata anul trecut de catre Grupul italian Walter Tosto (cifra de afaceri consolidata pentru anul 2012: 90 milioane de euro, +15%; EBITDA: 10 milioane de euro), lider in constructia de instalatii de cazangerie de mare gabarit pentru industria de petrol si gaze. Compania a fost relansata in urma unei investitii de 23 milioane de euro.

 

 

In prezent, FECNE are 100 de angajati, ridicand numarul total al grupului la un numar de 550. Pana la finalul anului viitor, FECNE va ajunge la 150 de angajati si la 250 pana la inceputul anului 2015. Multi dintre acestia se vor forma in scoala interna de sudura din FECNE; altii, la liceul tehnic-profesional din Berceni, unde Grupul italian contribuie la crearea unui mediu educational pe termen mediu si lung. Planul de investitii in Romania este de 30 milioane de euro pentru urmatoriic inci ani. Grupul Walter Tosto isi propune sa obtina in 2013 o cifra de afaceri consolidata de 100 milioane de euro,echivalentul unei cresteri de 10% fata de 2012, datorita preluarii FECNE si implicit datorita cresterii portofoliului de comenzi.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL