loader

Enel Brazilia introduce prima casa crowdsourced a viitorului

Enel a prezentat astazi, la Expo Milano 2015, designul arhitectural al casei viitorului pe care, ca parte a proiectului NO.V.A (Nós Vivemos o Amanhã sau Traim Viitorul), compania o va construi in Brazilia, inainte de sfarsitul anului 2015.

Este prima data cand o initiativa crowdsourcing a fost folosita pentru a ajuta la construirea unei case a viitorului, cu idei colectate prin intermediul site-ului www.nosvivemosoamanha.com.br.

 

Casa va fi finalizata inainte de Jocurile Olimpice de la Rio din 2016 si odata finalizata, proiectul NO.V.A va fi prima casa a viitorului la nivel mondial ce serveste drept un "laborator viu", in care oamenii vor coopera cu proiectul, traind acolo si testand zi cu zi solutiile inovatoare ale casei. Tehnologiile si impactul acestora asupra vietii de zi cu zi a locuitorilor sai si obiceiurile de consum vor fi monitorizate in mod constant, in vederea imbunatatirii solutiilor oferite de proiect.

 

"Avem nevoie sa intelegem relatia clientilor nostri cu energia in viitor. Prin urmare, avem o abordare foarte deschisa pentru intelegerea consumului inteligent", a declarat directorul general al Enel Brazilia Marcelo Llévenes. "Acest laborator viu este o dovada a angajamentului Enel pentru inovare cu accent pe consumator si dialog continuu cu partile interesate. Vom folosi feedback-ul de la oamenii care locuiesc in casa pentru a ne permite sa aflam mai multe despre modul in care pot fi realizate cele mai inovatoare solutii pentru oameni, si vom avea chiar posibilitatea de a testa solutii care nu au fost inca lansate pe piata. Acesta este un proiect foarte interesant."

 

Din noiembrie, oameni din intreaga lume au folosit site-ul web NO.V.A pentru a discuta despre cum ar trebui sa fie casa viitorului. Platforma a inregistrat 200.000 de vizualizari din 106 de tari, 23.000 de vizitatori unici au interactionat cu platforma prin schimb de idei si informatii, iar 4.000 de idei au fost evaluate de un comitet tehnic, din care cele mai bune au fost incorporate in designul casei, ca urmare a evaluarii comitetului.

 

Designul arhitectural al casei a fost dezvoltat in Brazilia de firma de arhitectura Studio Arthur Casas, care a realizat proiecte apreciate in intreaga lume, inclusiv pavilionul brazilian la Expo Milano 2015.

 

"Acest proiect ne-a dat oportunitatea interesanta de a proiecta o casa care genereaza mai multa energie decat consuma”, a declarat arhitectul Arthur Casas. "De asemenea, ne-a facut sa reevaluam spatiul casnic, in conformitate cu nevoile societatii moderne."

 

O caracteristica cheie a casei este ca poate lua decizii singura. De exemplu, un set de senzori si echipamente controlate de la distanta ii permit sa inchida ferestrele atunci cand vine ploaia sau sa detecteze foc in casa si sa alerteze pompierii. Casa va avea, de asemenea, aparate inteligente controlate de la distanta, care pot decide, de asemenea, in ce moment al zilei este cel mai bine sa functioneze, ceea ce duce la o utilizare mai eficienta a energiei.

 

Casa isi va asigura singura consumul de energie si va opera ca o retea electrica micro, care produce in jur de 105% din cererea de energie electrica necesara, gratie energiei solare generate de panourile instalate pe acoperis. Surplusul de electricitate poate fi stocat in baterii de mare capacitate sau transferata in reteaua de distributie locala, ducand la cresterea generarii si consumului de energie curata.

 

Constructia va genera 85% mai putine deseuri si 80% mai putine emisii de carbon, comparativ cu o casa de aceeasi marime (in jur de 375 m2). Proiectul va folosi, de asemenea, materiale inovatoare, cum ar fi lemnul, care are o capacitate mare de izolare termica, si vopsele ignifuge cu calitati de izolare fonica. Casa va fi construita folosind module prefabricate intr-un mod care sa respecte mediul inconjurator, reducand timpul de constructie si utilizarea atat a apei, cat si a materialelor conventionale, cum ar fi mortarul.


Tehnologiile cu care va fi echipata casa reflecta natura de pionierat a proiectului:


• Casa va fi auto-suficienta in utilizarea apei. Colectarea apei pluviale va reduce riscul de inundatii. Apele, inclusiv cele de canalizare, vor fi tratate si reutilizate;
• Contoare inteligente vor masura consumul de apa, energie electrica si gaze in timp real;
• Casa va fi integrata cu o tehnologie de monitorizare a sanatatii;
• Geamurile din sticla care se curata singura devin mai deschise sau mai inchise la culoare, in functie de lumina soarelui;
• Podeaua va folosi pasii pentru a genera electricitate;
• Sistemul de racire inteligent va elimina nevoia de aer conditionat;
• Blaturi interactive vor fi echipate cu acces la internet;
• Vor fi instalate televizoare see-through;
• Un aparat de bio-fermentare va produce gaze din deseuri organice, ce vor fi utilizate in bucatarie.

 

Casa va include, de asemenea, o gradina organica pentru culturi, cu o suprafata de pana la 1.000 m², si a fost proiectata in asa fel incat nu are nevoie de iluminat electric in timpul zilei.


Proiectul NO.V.A este deschis si altor parteneri posibili, care vor putea testa noi produse si servicii. Prátil, compania Enel Brazilia care activeaza in generarea distribuita, va testa inovatoarele solutii din casa, pentru sisteme de generare distribuita si stocare, precum si solutii de eficienta energetica.


Aceasta a doua etapa a proiectului, dupa lansarea platformei NO.V.A, in noiembrie 2014, va fi coordonata de compania de distributie a electricitatii Ampla, o filiala a Grupul Enel din Brazilia, care este responsabila de proiectul NO.V.A, si doua institutii de invatamant partenere: Universitatea Pontifical Catholic (PUC-Rio) si Fundatia Vargas Getúlio (FGV).

 

Casa Enel Brazilia a viitorului va fi, de asemenea, prima cladire din America de Sud cu functionare pe baza certificatului Living Building Challenge (LBC) al International Living Future Institute, un standard de performanta riguros care solicita crearea de proiecte de constructii la orice scara care functioneaza curat, frumos si eficient precum mediul natural (http://living-future.org/lbc).
 

Autori

foto
ENEL ENERGIE SA