loader
Decizia Consiliului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica („OECD”) cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Romania

Decizia Consiliului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica („OECD”) cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Romania

OECD cuprinde in acest moment 38 de tari, care detin 70% din productia si comertul global si 90% din nivelul mondial al investitiilor directe

Asociatia Administratorilor Independenti din Romania (“AAI”) saluta decizia Consiliului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica („OECD”), din data de 25 ianuarie 2022, cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Romania, precum si demersurile efectuate de catre autoritatile romane in ultimii 5 ani pentru asigurarea conditiilor necesare realizarii acestui proces. 

OECD cuprinde in acest moment 38 de tari, care detin 70% din productia si comertul global si 90% din nivelul mondial al investitiilor directe. Printre beneficiile pe care aderarea la OECD le aduce Romaniei se numara atat accesul la analize, studii si bune practici, cat si urmarirea modului in care companiile romanesti adera la aceste principii. Un alt beneficiu il reprezinta faptul ca un numar mai mare de investitori internationali vor lua in considerare investirea in companiile romanesti, asigurand astfel premisele atragerii de capitaluri pe termen lung si facilitand obtinerea unor finantari in conditii financiare mult mai bune decat in prezent. Totodata, intrarea in OECD va reprezenta inca o ancora de stabilitate si prosperitate pentru Romania, dat fiind faptul ca tarile membre OECD impartasesc aceleasi valori si principii, cred in democratie, stat de drept, drepturile omului, o economie de piata deschisa si transparenta.

Asociatia Administratorilor Independenti din Romania, a carei misiune este de a sustine standardele de guvernanta si de a promova cele mai bune practici in randul companiilor. isi exprima interesul de a se implica activ alaturi de institutiile publice si societatea civila, in demersul Romaniei de atingere a obiectivelor de aderare la OECD.

Pentru a deveni membru OECD, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, care tin de existenta unei economii de piata si a unei democratii functionale, iar unul dintre aceste criterii il reprezinta implementarea principiilor de guvernanta corporativa in societatile romanesti listate la bursa, a celor care activeaza in sectorul financiar-bancar, si mai ales a societatilor cu capital de stat. Aceste principii reprezinta insa un instrument util si pentru companiile private, nelistate. Principiile OECD de Guvernanta Corporativa au devenit un benchmark international pentru reglementatori, investitori si alte parti interesate inca din anul 1999. Forumul pentru Stabilitate Financiara a desemnat ”principiul guvernantei” drept unul dintre cele 12 standarde necesare asigurarii unui sistem financiar sanatos. De asemenea, aceste principii stau la baza programelor de cooperare dintre OECD si tarile non-OECD si reprezinta punctul de referinta pe care rapoartele FMI si ale Bancii Mondiale isi fundamenteaza analiza componentei de guvernanta si de respectare a standardelor si codurilor (ROSC).

In economia de astazi, interesul pentru guvernanta companiilor reprezinta mai mult decat interesul actionarilor pentru performanta individuala a acestora. Societatile mari joaca un rol important in economie, deoarece guvernele se bazeaza din ce in ce mai mult pe sectorul privat in administrarea economiilor populatiei, dar si pentru finantarea si administrarea sistemelor de pensii. Principiile de guvernanta ale OECD sunt concise, accesibile comunitatii internationale, si reprezinta o baza comuna a intelegerii aspectelor ce tin de guvernanta. Ele nu se substituie reglementarilor adoptate la nivel national, insa prezinta elementele cheie de imbunatatire a indicatorilor de eficienta economica si de crestere a increderii investitorilor. Potrivit OECD, guvernanta corporativa reprezinta ansamblul relatiilor ce se creeaza intre actionari, consiliul de administratie sau de supraveghere si conducerea executiva a companiei. Principiile de buna guvernanta furnizeaza totodata structuri de setare a obiectivelor companiei, ofera instrumente prin care aceste obiective pot fi atinse precum si mijloace de evaluare a performantei. Aplicarea unor principii de buna guvernanta presupune acordarea consiliului de administratie si managementului executiv, a acelor tipuri de beneficii care conduc la indeplinirea obiectivelor care sunt in interesul actionarilor dar si a dezvoltarii sustenabile a companiei, cu scopul de a incuraja firmele sa utilizeze resursele mai eficient si implicit cu un cost al capitalului mai mic. In plus, factori precum etica in afaceri, impactul asupra mediului si aspectelor sociale, precum si asupra comunitatii in care companiile opereaza, pot influenta reputatia companiei si succesul acesteia pe termen lung. 

Despre AAI: Asociatia Administratorilor Independenti („AAI”) este o asociatie profesionala ce are ca misiune promovarea principiilor si standardelor de guvernanta, precum si consolidarea statutului profesional de membru independent in consiliile de administratie.  AAI isi propune de asemenea sa contribuie la imbunatatirea standardelor profesionale ale membrilor din consiliile de administratie, pentru dezvoltarea si cresterea valorii companiilor romanesti.

AAI este membru ecoDa - Confederatia Europeana a Asociatiilor Administratorilor - platforma europeana promotoare de bune practici in domeniul guvernantei corporative si de reprezentare a membrilor consiliilor de administratie din companii. O singura asociatie din fiecare tara poate fi membru ecoDa, iar AAI este unic reprezentant al Romaniei in aceasta prestigioasa organizatie pan-europeana.

Pentru mai multe detalii despre AAI va rugam accesati https://www.administratorindependent.ro/

Autori

foto
ASOCIATIA ADMINISTRATORILOR INDEPENDENTI (AAI)