loader
CEO-ul ENEL, prezent la summitul ONU pentru combaterea schimbarilor climatice din 2019

CEO-ul ENEL, prezent la summitul ONU pentru combaterea schimbarilor climatice din 2019

Summit-ul ONU pentru Combaterea Schimbarilor Climatice - cel mai important eveniment global al ONU privind schimbarile climatice

• O tranzitie energetica sustenabila si justa, finantarea masurilor climatice, infrastructura si orasele sunt printre principalele teme ale Summit-ului ONU pentru combaterea schimbarilor climatice din acest an

• Enel a fost reconfirmata ca LEAD company in cadrul Compactului Global al ONU, care in acest an abordeaza finantarea sustenabila, Enel aflandu-se in prima linie a combaterii schimbarilor climatice prin lansarea recenta a primului program mondial de lansare a unor obligatiuni asociate obiectivelor de dezvoltare durabila.

• Compania s-a angajat recent sa isi reduca emisiile sale directe de gaze cu efect de sera pe kWh cu 70% pana in 2030, cu scopul de a ajunge la o decarbonizare completa pana in 2050

• Enel continua sa fie lider in ceea ce priveste cresterea energiei regenerabile si digitalizarea infrastructurii energetice la nivel mondial

Enel participa la Summit-ul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Combaterea Schimbarilor Climatice din 2019, cel mai important eveniment global al ONU privind schimbarile climatice. Evenimentul reuneste lideri politici si ai comunitatii globale de afaceri si va dezbate aceasta provocare, inclusiv prin identificarea unor solutii pentru transformarea economiilor in conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD) ale ONU.

Summit-ul, care este primul eveniment de acest gen convocat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va concentra pe un set de domenii de actiune, inclusiv tranzitia energetica, finantarea climei si taxarea carbonului, precum si infrastructura si orasele, pentru stimularea ambitiilor si accelerarea actiunilor care sa determine punerea in aplicare a obiectivelor Acordului de la Paris din 2015.

Enel va juca un rol major la Summit-ul din cadrul comunitatii de afaceri globale, datorita realizarilor sale in domeniul sustenabilitatii, al decarbonizarii si al schemelor de finantare inovatoare pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila.

Schimbarile climatice pot fi combatute astazi. Tehnologiile si solutiile sunt acolo, interesul comunitatii financiare de a merge in aceasta directie este in crestere si el. In acest moment, avem nevoie doar de dorinta si claritatea gandirii necesare pentru a accelera trecerea catre o economie sustenabila si decarbonizata. Evenimentele globale, cum ar fi Summit-ul ONU pentru Combaterea Actiunilor Climatice, sunt esentiale pentru a permite guvernelor sa isi asume colectiv cea mai solicitanta provocare din vremurile noastre”, a declarat Francesco Starace, CEO si Director General al Enel. „Mediul de afaceri este asteptat sa demonstreze determinare si curaj in luarea unor decizii dificile, dar inevitabile, care iau in calcul sustenabilitatea si crearea de valori. Strategia Enel include realizarea de obiective de dezvoltare durabila in modelul de activitate al companiei, iar aceasta integrare completa a contribuit la cresterea grupului, precum si la reducerea profilului sau de risc. Astazi, suntem cel mai mare furnizor privat de energie regenerabila si de retele de distributie din intreaga lume, precum si cea mai mare companie europeana in functie de capitalizarea de piata. Mai mult, angajamentul nostru fata de realizarea ODD-urilor ne-a permis sa devenim inovatori cu finantare sustenabila prin lansarea recenta de catre Enel a primului program de obligatiuni legat de Obiectivele de Dezvoltare Durabila. Sustenabilitatea si decarbonizarea vor continua sa ne impulsioneze cresterea, pe masura ce ne apropiem de indeplinirea obiectivelor noastre ambitioase de reducere a emisiilor directe de gaze cu efect de sera cu 70% pana in 2030 si atingerea unei descarbonizari complete pana in 2050."

Eforturile depuse de Enel in domeniul de sustenabilitatii au fost recunoscute prin decizia Compactului Global al ONU de a reconfirma din nou grupul ca o companie LEAD, o recunoastere pe care Enel a detinut-o din 2011. Compactul Global al ONU este principala initiativa din domeniul sustenabilitatii corporative pentru promovarea realizarii obiectivelor de sustenabilitate durabila. In acest an, discutiile se vor concentra, printre alte aspecte, asupra modului in care corporatiile care lucreaza cu institutiile pietei de capital pot contribui, prin finantare, la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila. Pentru a face fata acestei provocari, grupul Enel a lansat recent primul program de obligatiuni asociate ODD-urilor din lume, folosind o noua abordare a pietelor de capital care leaga performanta sustenabila a companiei cu valorile mobiliare, extinzand astfel scala finantarilor sustenabile si aratand detinatorilor de obligatiuni impactul investitiilor lor asupra strategiei generale a companiei.

La inceputul acestei luni, ca un preambul la Summitul ONU, in conformitate cu tinta de decarbonizare completa pe care Enel si-a stabilit-o pentru 2050, compania s-a angajat sa reduca emisiile sale directe de gaze cu efect de sera pe kWh cu 70% pana in 2030, avand anul 2017 ca punct de pornire. Angajamentul a fost stabilit in urma actualizarii din aprilie 2019 a initiativei de Tinte Science Based (SBT)  . In acelasi timp, in septembrie, Enel a fost confirmat in indexul Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World) pentru al 16-lea an consecutiv. Acest indice de sustenabilitate a recunoscut angajamentul Enel spre un model energetic cu emisii zero.

Astazi, CEO-ul Enel participa, de asemenea, la Forumul Sectorului Privat al ONU privind Schimbarile Climatice. Gazduit de secretarul general al ONU si organizat de Compactul Global al ONU, evenimentul va reuni directorii executivi, tinerii lideri implicati in schimbarile climatice, sefi de stat si de guvern, precum si liderii ONU, avand ca scop stimularea unui dialog intergenerational intre partile interesate, pentru a promova cat mai urgent masurile colective de actiune necesare pentru combaterea crizei climatice. In data de 24 septembrie, domnul Starace va participa la reuniunea Consiliului Comitetului Global al ONU, fiind singurul italian de la aceasta reuniune.

In cadrul Summit-ului ONU, Enel va organiza, pe 24 septembrie, la New York, cel de-al 17-lea eveniment #EnelFocusOn, pentru a discuta despre noul rol al electrificarii in crearea unui viitor cu emisii zero si in obtinerea accesului la energie curata pentru toti (https://www.enel.com/media/news/d/2019/09/enel-new-york-decarbonisation-climate). Principalii vorbitorii vor fi Francesco Starace si Rachel Kyte, CEO si reprezentant special al Secretarului General al ONU al departamentului Energie Sustenabila pentru Toti, o retea mondiala care are ca scop conducerea tranzitiei catre surse regenerabile si accelerarea accesului global la energie curata. Evenimentele #EnelFocusOn sunt concepute ca intalniri informale care implica jucatori cheie din lumea digitala cu scopul de a lansa un dialog despre provocarile globale.

In data de 25 septembrie, Francesco Starace va participa, de asemenea, la cel de-al treilea Forum Global al Afacerilor organizat de Bloomberg (GBF), care reuneste personalitati cheie, precum sefi de stat si de guvern, directori executivi de mari companii si unde sunt abordate teme de la amenintarile care conduc la incalzirea globala pana la prosperitatea economica si sunt examinate oportunitatile care pot genera solutii.

Dl. Starace va participa alaturi de alti lideri de business si sefi de stat si la Plenul Deschis si la Comisiile sale, inclusiv la Panelul „Investitii intr-un viitor cu emisii reduse de carbon: explorarea provocarilor si oportunitatilor pe pietele emergente”.

Grupul va discuta, printre alte teme, cum pot fi depasirt barierele si scalate oportunitatile de investitii in tehnologii cu emisii reduse de carbon pe pietele emergente si actiuni legate de solutiile recomandate de noua Initiativa privind Finantarea Climei (CFLI) „Finantarea viitorului cu emisii reduse de carbon”. Raportul vizeaza mobilizarea finantarii climatice private la scara si viteza necesare pentru a sprijini o tranzitie ordonata catre o economie cu emisii reduse de carbon.

Domnul Starace va participa pe 26 septembrie la Masa Rotunda a directorilor executivi din cadrul Compactului Global al ONU „Reducerea decalajului financiar - mobilizarea strategiei corporative si a investitiilor pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabila”. Masa rotunda, condusa de Amina J. Mohammed, secretarul general adjunct al ONU si Lise Kingo, CEO al Compactului Global al ONU, vor reuni lideri de afaceri si parti interesate cheie pentru a discuta tendintele majore ale finantelor sustenabile si oportunitatea de a directiona fluxurile financiare catre initiativele de sustenbilitatea economice, sociale si de mediu.

Autori

foto
ENEL ROMANIA SA