loader

BVB a prezentat investitorilor institutionali din Londra cele mai recente progrese inregistrate de piata de capital din Romania

Progresele recente ale pietei de capital din Romania si ritmul reformelor necesare pentru promovarea pietei locale la statutul de piata emergenta in indici precum FTSE, S&P Dow Jones si Morgan Stanley Capital International (MSCI) au fost prezentate investitorilor institutionali din Londra, in cadrul unei conferinte organizate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in cooperare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Bloomberg.


Conferinta este parte a seriei de evenimente Piata de capital din Romania – in ascensiune spre statutul de piata emergenta, pe care BVB le organizeaza trimestrial, si a fost organizat la sediul BERD, vineri, 6 februarie 2015.


Aceasta a fost a doua conferinta BVB la Londra, dupa cea organizata in luna octombrie a anului trecut, pentru promovarea pietei de capital din Romania in randul investitorilor institutionali din acest centru financiar. Prin aceste evenimente, BVB vrea sa ii puna in tema pe investitorii institutionali despre progresele recente inregistrate de piata de capital din Romania si despre obiectivul sau strategic de a fi promovata de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta.


Evenimentul a fost deschis de catre Jean-Marc Peterschmitt (Managing Director CSEE, BERD) si de Ludwik Sobolewski (Director general, BVB).


„Romania este un tigru in crestere al Europei Centrale si de Est. Scopul nostru este sa ne adresam investitorilor internationali dispusi sa isi creasca prezenta pe piata noastra si sa discutam cu ei cum poate deveni Romania un membru deplin al familiei pietelor emergente. De asemenea, ne dorim sa aflam de la investitori despre provocarile pe care le intampina. Acesta este un dialog important”, a afirmat Ludwik Sobolewski.


Ulterior, Mirela Ciuvat (Director al Directiei de reglementare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara) a prezentat audientei progresele reformei pietei de capital din Romania inregistrate in ultimele trei luni, Gian Piero Cigna (Senior Counsel - Corporate Governance BERD) a vorbit despre proiectul comun al BVB si BERD de guvernanta corporativa si impactul pozitiv asupra climatului investitional din Romania. Pawel Sliwinski (Presedinte executiv al Inc, Polonia, unul dintre Consultantii Autorizati pentru piata AeRO) a discutat despre nevoia finantarii IMM-urilor prin piata de capital si importanta pietei AeRO, precum si despre aducerea modelelor de succes poloneze in Romania.


Participantilor le-au fost prezentate apoi companiile Electrica (EL) si Romgaz (SNG) si povestile lor de succes, de catre Alexandra Borislavschi (Director Directia Guvernanta si Finante Corporative, Electrica) si Manuela Ogrinja (sef serviciu - Serviciul Relatii cu Investitorii, Romgaz).


Mihaela Demetriuc (Ministerul Finantelor Publice) a vorbit despre emisiunea de obligatiuni municipale pe care Primaria Bucuresti o pregateste, iar James Stewart Jr. (Vicepresedinte , Trezorerie si Piete de Capital, Raiffeisen Bank) a prezentat activitatea Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei si implicarea acesteia in procesul de reforma a pietei de capital, precum si implicarea Raiffeisen Bank in piata de capital locala, atat prin faptul ca banca a facut parte din consortiile care au intermediat listari ale unor importante companii de stat, cat si prin lansarea a doua emisiuni de obligatiuni corporative.

 

 

Lyle Schwartz (Managing Director, Goldman Sachs) a afirmat ca merita laudat efortul comun al BVB, ASF, BERD si al Guvernului in dezvoltarea pietei locale de capital si atragerea investitorilor straini in Romania, iar Mihai Ionescu (Director, Deutsche Bank Romania) a vorbit despre interesul crescut din ultima perioada al investitorilor fata de Romania si companiile listate la BVB, precum si despre nevoia de noi emitenti la BVB.


In prezentarea sa, Lucian Anghel (Presedinte CA, Bursa de Valori Bucuresti) a prezentat motivele pentru care investitorii ar investi la BVB si perspectivele macroeconomice de crestere. 

In audienta au participat peste 140 de persoane, reprezentand aproximativ 90 de investitori institutionali (manageri de fonduri, banci de investitii si reprezentanti ai pietei financiare londoneze).


Pentru atingerea obiectivului strategic de promovare a pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta, autoritatile impreuna cu un grup de lucru condus de Bursa de Valori Bucuresti s-au angajat pe un drum ambitios, si, de mai bine de un an, implementeaza un program comprehensiv pentru imbunatatirea modului in care functioneaza piata locala de capital, imbunatatirea lichiditatii si cresterea accesibilitatii produselor de pe piata de capital. Acesta include si masuri de eficientizare a proceselor de reglementare si crestere a eficientei in mediile pre-tranzactionare, tranzactionare si posttranzactionare, astfel incat investitorii internationali sa se simta ca acasa atunci cand investesc pe piata de capital din Romania.


BERD, cel mai mare investitor institutional din Romania, sustine programul prin investitii, asistenta tehnica si sprijin pentru reforme. in calitate de actionar al Bursei de Valori Bucuresti, BERD se implica pentru ca BVB sa fie bursa preferata atat pentru emitentii romani, cat si pentru investitorii cu apetit pentru actiunile acestora si alte instrumente financiare. BERD propune, de asemenea, reforme prin reprezentantul sau recent ales in Consiliul de Administratie al Depozitarului Central, institutia care asigura compensarea si decontarea tranzactiilor executate la Bursa de Valori Bucuresti si tine evidenta registrelor emitentilor.


Seria de evenimente Piata de capital din Romania – in ascensiune spre statutul de piata emergenta este o invitatie pentru participantii la pietele globale ca acestia sa isi exprime opiniile in ceea ce priveste progresele inregistrate de piata de capital din Romania. Astfel de evenimente vor fi organizate trimestrial si vor oferi investitorilor oportunitatea de a fi pusi la curent cu cele mai recente progrese realizate de BVB, dar si sa interactioneze cu factorii de decizie din piata de capital din Romania. In acest mod, BVB si participantii la piata de capital din Romania stabilesc o punte intre Romania, ca scena a numeroase initiative de sprijinire a dezvoltarii pietei, si centrul financiar de clasa mondiala care este Londra. Urmatorul eveniment va avea loc in luna mai.
 

Autori

foto
BURSA DE VALORI BUCURESTI SA