loader

Bursa de Valori de la Atena a deschis luni in scadere cu 23%

Bursa de Valori de la Atena a deschis luni in scadere cu aproape 23%, actiunile celui mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG) inregistrand un declin de 30% si depasind limita minima de variatie permisa intr-o zi, transmite Reuters.

Conform Agerpres, Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisa luni, dupa cinci saptamani in care activitatea a fost suspendata. Tranzactiile cu actiuni au fost oprite incepand cu data de 29 iunie, cand Guvernul elen a inchis bancile si a impus restrictii asupra miscarilor de capital, in contextul retragerilor masive de fonduri din banci de catre deponentii in-grijorati de intreruperea discutiilor dintre Grecia si creditorii sai internationali.

 

Bancile grecesti si-au redeschis portile pe 20 iulie, dar au ramas in vigoare, cu unele relaxari, restrictiile asupra miscarilor de capital. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixata la 420 de euro pe saptamana, in loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit initial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.


Luni, la Athens Stock Market va fi permisa, cu unele restrictii, achizitionarea de actiuni. Capitalul pentru aceste achizitii va trebui adus in Gre-cia din strainatate sau va fi in numerar, conform deciziei ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos.


Decizia privind redeschiderea Bursei a fost luata in urma intalnirii dintre Euclid Tsa-kalotos si ministrul Economiei, Giorgos Stathakis, cu reprezentantii creditorilor in-ternationali — UE, BCE, FMI si fondul de salvare al zonei euro (ESM).


Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu)

www.agerpres.ro

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES