loader
Banca Transilvania, maxim istoric pe bursa; toti indicii bursieri, in crestere

Banca Transilvania, maxim istoric pe bursa; toti indicii bursieri, in crestere

Potrivit AGERPRES, Banca Transilvania a atins un maxim istoric pe bursa, in aceasta saptamana, dupa decizia Curtii Constitutionale de marti cu privire la neconstitutionalitatea proiectul de lege referitor la conversia creditelor in franci elvetieni, reiese dintr-o analiza Puls Capital.

'Banca Transilvania a atins un nou maxim istoric in aceasta saptamana, la nivelul de 2,5450 lei/actiune, daca ajustam preturile din trecut cu majorarile de capital. In spatele cresterii titlurilor Bancii Transilvania se afla sedinta CCR din ziua de marti. CCR a decis ca Legea conversiei creditelor in franci elvetieni este neconstitutionala, nerespectand conventiile europene. Vestea a fost una buna pentru Banca Transilvania, care avea expunere pe creditele in franci in urma achizitiei Volksbank, actiunile bancii urcand cu 2,69% in sedinta de marti, dupa decizia CCR', se arata in document.

 

Saptamana aceasta, valoarea tranzactionata totala a fost de 197,05 milioane lei.

 

'Valoarea tranzactiilor cu actiuni a cumulat 185,10 milioane lei, cu 38,24% mai mare fata de saptamana precedenta. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Banca Transilvania, in valoare de 60,09 milioane lei, Fondul Proprietatea, de 31,22 milioane lei, BRD-SG — 19,56 milioane lei, Cemacon — 15,53 milioane lei si Electrica — 14,16 milioane lei. Tranzactiile cu produse structurate au cumulat 11,04 milioane lei, cu obligatiuni 0,67 milioane lei si cu unitati de fond 0,23 milioane lei.


In piata deal s-au realizat schimburi in valoare de 34,62 milioane lei. Saptamana aceasta, indicii bursieri au inregistrat evolutii pozitive, cuprinse intre 1,70% pe indicele BET-NG, valoarea fiind de 646,97 puncte si 2,84% pe indicele BET-FI, valoarea la inchidere a acestuia in puncte indice fiind de 32.153,85', se arata in analiza realizata de Intercapital Invest.

 

In saptamana analizata, 53 de titluri au avut evolutii pozitive, 7 au avut evolutii stabile si 17 au avut evolutii negative.

 

'Cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe titlurile Cemacon, Petrolexportimport si VES, de 25,66%, 22,82% si respectiv de 15,00%. Cea mai mare scadere s-a inregistrat pe titlurile Conted, de 20,74%, aceasta fiind urmata de cele inregistrate pe titlurile Prodplast si Armatura, de 14,85% si respectiv de 9,09%. (...) Indicele BET a atins 7668,55 puncte, cu 2,35% peste valoarea atinsa la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce opt din cele zece titluri din structura indicelui au inchis saptamana pe plus. Cele mai mari cresteri din randul bluechip-urilor locale s-au inregistrat pe titlurile Banca Transilvania, Transelectrica si BRD, de 6,51%, 4,83% si respectiv de 3,16%. La polul opus s-au aflat titlurile Nuclearelectrica, cu o variatie de—0,82% si titlurile Fondului Proprietatea, care au stagnat', mentioneaza sursa citata.

 

Conform analizei, cresteri semnificative s-au inregistrat si in randul SIF-urilor, cuprinse intre 1,58% pe titlurile SIF Transilvania si 6,63% pe titlurile SIF Banat—Crisana. Indicele BET-FI a consemnat astfel un avans de 2,86%. Indicele BET-NG a crescut cu 1,70%, aceasta fiind cea mai mica apreciere din randul indicilor locali.

 

AGERPRES/(AS — editor: Florin Barbuta, editor online: Ada Vilceanu)

https://www.agerpres.ro/economie
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES