loader

Autoritatea de Supraveghere Financiara a concretizat primele actiuni din proiectul S.T.E.A.M.

ASF informeaza ca a indeplinit primele actiuni asumate prin proiectul S.T.E.A.M., in scopul obtinerii statutului de piata emergenta, ca parte a procesului de crestere a gradului de accesibilitate si atractivitate a pietei de capital romanesti.

Primele doua actiuni fac parte din setul de masuri necesare separarii conturilor de tranzactionare de conturile de custodie si decontare si au fost indeplinite prin:

 

  • Modificarea Codului Depozitarului Central in vederea restrictionarii accesului direct al brokerilor la conturile de instrumente financiare ale clientilor agentilor custode;

 

  • Modificarea Codului Bursei de Valori Bucuresti.

 

Modificarile au fost concretizate prin deciziile nr. 1000 si nr. 1001/12.08.2014 si asigura premizele legale derularii procesului de segregare a conturilor de tranzactionare de conturile de custodie si decontare (conditie expres prevazuta in raportul Morgan Stanley Capital International - MSCI).

 

Printre avantajele separarii sistemelor de tranzactionare si post-tranzactionare (decontare) se numara:

 

a) simplificarea procesului de tranzactionare pentru clientii agentilor custode;


b) cresterea vitezei de executie a instructiunilor in sistemele BVB si Depozitarului Central si sporirea capacitatii de procesare a ambelor sisteme;


c) conditii pentru listarea mai multor instrumente cu regim de cotare intensiva;


d) eficientizarea procesului de decontare.

 

De asemenea, ca parte a obiectivului “Imbunatatirea sistemului contabil a entitatilor reglementate si supravegheate de ASF - sectorul instrumentelor si investitiilor financiare (SIIF) - prin alinierea la Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS)”, Autoritatea de Supraveghere Financiara a elaborat actul normativ care prevede obligatia aplicarii IFRS de catre entitatile autorizate de ASF - SIIF (Instructiunea nr. 2/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 593 din 08.08.2014, detalii aici).

 

Proiectul S.T.E.A.M. a fost aprobat de catre ASF in data de 6 august 2014 si reprezinta programul de reforma a pietei de capital romanesti in vederea obtinerii statutului de piata emergenta in cel mult doi ani de la debutul planului de actiune.

 

Atingerea obiectivelor subsecvente programului va avea ca efect o crestere a accesibilitatii pietei de capital romanesti din partea investitorilor prin amplificarea dimensiunii pietei si a majorarii lichiditatii, in scopul dezvoltarii economice nationale.

 

Detaliile privind proiectul S.T.E.A.M. si planul de actiune aferent sunt disponibile aici.
 

Autori

foto
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA