loader

Actionarii Nabucco si membrii consortiului Deniz Shah sunt de acord cu privire la finantarea in comun a proiectului Nabucco Vest

Potrivit unui comunicat al Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC), actionarii consortiului CNI si Shah Deniz si membrii SOCAR, BP, Statoil si Total au ajuns la un acord de principiu cu privire la finantarea in comun a costurilor de dezvoltare ale Nabucco Vest, in cazul in care conducta este aleasa ca ruta de export de catre Shah Deniz Consortium.

S-a convenit de asemenea sa se acorde optiuni de capitaluri proprii de 50% ca participatii in calitate de actionari in NIC. Decizia cu privire la selectarea conductei  pentru exporturile Shah Deniz este estimata sa fie luata pana la 30 iunie 2013.

 


Amintim ca un acord similar a fost semnat anul trecut intre consortiul Shah Deniz si Trans Adriatic (TAP). Cele doua proiecte sunt in concurenta directa pentru gazul care urmeaza sa fie produs la Shah Deniz si se stimeaza ca o singura ruta va fi selectata pentru transportul gazului din regiunea Marii Caspice catre Europa. Noi credem ca Nabucco Vest are sanse mari sa fie selectat de catre consortiul Shah Deniz II, datorita faptului ca proiectul este mai avansat in privinta proiectarii, studiilor de fezabilitate tehnica, si a aprobarilor interguvernamentale. Mai mult decat atat, aducand gaz  din regiunea caspica  catre zona Austria Baumgarten, ar furniza acces la o piata de gaze mai mare in comparatie cu cea Sud-Europeana de pietele vizate prin conducte TAP.

 

Apreciem stirea ca pozitiva pentru Transgaz, partial datorita faptului ca aparitia noilor actionari ar putea reduce din povara financiara a Transgaz.

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA