loader
VorbIMM despre: vouchere si micro-granturi pentru IMM-uri

VorbIMM despre: vouchere si micro-granturi pentru IMM-uri

In criza actuala este foarte importanta viteza cu care mobilizam capitalul pentru sustinerea antreprenorilor

A avut loc evenimentul online „VorbIMM despre: vouchere si micro-granturi pentru IMM-uri”, ce face parte din seria de evenimente online organizate de Consiliul National al IMM-urilor din Romania si care abordeaza subiecte de interes actual in orizontul antreprenorial si care pun accentul pe interactiunea cu participantii, pe Q&A si pe informatiile practice pe care speakerii le pot impartasi cu participantii online.

In cadrul evenimentului de ieri au participat: Florin Jianu, presedinte CNIPMMR, Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Sergiu Manea, CEO BCR, Sven Marinus, CEO Sodexo, Leonard Cornoiu, Director Programe Europene BT si Ionut Stanimir, Director Marketing BCR, co-fondator BCR-InnovX.

Printre cele mai importante subiecte abordate in cadrul evenimentului au fost:

•     Start-up Nation

•     Programul de microindustrializare

•     Voucherele de consum

•     Tipuri de finantari pentru antreprenori

•     Stadiul programelor de finantare existente/ viitoare.

In cadrul deschiderii evenimentului, Florin Jianu, presedinte CNIPMMR, a mentionat: "Noi suntem promotorii lucrurilor moderne si mai ales corecte. Cred ca viitorul program de export trebuie sa treaca de la clasicele targuri, expozitii, misiuni economice la lucruri mult mai moderne, spre zona de online, spre zona de digitalizare. Daca vorbim si despre sustinerea turismului intern, de ce nu putem vorbi si despre un brand romanesc pe care sa incercam sa-l propunem spre export pentru atragerea turistilor, Romania fiind o tara sigura, cu foarte putine cazuri de COVID-19. Cred in esenta ca trebuie sa reinventam lucrurile, sa nu le mai facem asa cum stiam inainte. Este evident pentru toata lumea ca nu poti face targuri si expozitii in aceasta perioada si nici in urmatoarea jumatate de an. Dar e pacat de programul respectiv ca sa nu ne reinventam cu totii."

De asemenea, in cadrul dezbaterii au participat si o serie de reprezentanti din cadrul BCR, Sodexo si BT. Printre cele mai importante declaratii ale acestora, se numara:

Sergiu Manea, CEO BCR: “Cred ca discutia de azi este absolut esentiala, e prima discutie care atinge esenta nevoii de capitalizare si nu numai ca vorbeste despre acesta dar furnizeaza si solutii. Granturile sunt o solutie, voucherele sunt si ele o solutie pentru asigurarea captalizarii. Cred ca sunt o serie de piloni de discutie: stimularea sectoarelor performante, acele sectoare unde IMM-urile din Romania dovedesc eficienta si sustenabilitate, componenta de inovatie si digitalizare este, de asemenea, deosebit de importanta si, poate cel mai important, stimularea prin educatie financiara.

Nu pot spune decat ca sursele de capitlaizare pentru IMM-uri suporta o paleta mai larga bazata pe cunoastere si pe interesul tuturor celor care vor sa sprijinie un secotor de IMM foarte puternici.”

Sven Marinus, CEO Sodexo: “Un sistem de vouchere este un instrument important pentru sustinerea IMM-urilor in depasirea acestei perioade dificile, avand un impact economic important, deoarece contribuie la stimularea consumului, mai ales in economia locala sau sectoarele specifice care sunt grav afectate de criza, cum ar fi turismul sau Horeca, dar si altele. Toate sistemele de vouchere au un efect indirect si multiplicator, de catalizare a domeniului de activitate in care sunt utilizate. De exemplu, tichetele de masa si voucherele de vacanta stimuleaza productia de produse alimentare, dezvoltarea turismului, cresterea consumului de produse alimentare si crearea unor noi locuri de munca in aceste sectoare de activitate. Alte domenii in care ar putea fi utilizat acest sistem, urmand modelele din alte tari, sunt investitii in formare profesionala, digitalizare, inovatie, ecologie, asistenta sociala”.

Leonard Cornoiu, Director Programe Europene BT: “In criza actuala este foarte importanta viteza cu care mobilizam capitalul pentru sustinerea antreprenorilor. Creditul poate fi completat cu orice tip de instrumente: microgranturi, granturi pentru investitii sau garantii. Impreuna cele doua forme de capital aduc o gura de oxigen mediului de afaceri si creeaza un efect de multiplicare a investitiilor in economie.”

Autori

foto
CONSILIUL NATIONAL AL INTREPRINDERILOR PRIVATE MICI SI MIJLOCII DIN ROMANIA