loader
Studiu McKinsey&Company: Romania ar putea inregistra o crestere economica de aproximativ 26 miliarde de dolari pana in 2040 daca ar investi masiv in sanatate

Studiu McKinsey&Company: Romania ar putea inregistra o crestere economica de aproximativ 26 miliarde de dolari pana in 2040 daca ar investi masiv in sanatate

O sanatate mai buna a populatiei ar putea insemna un avans economic de aproximativ 26 miliarde de dolari pana in 2040

▪ Presiunea pe care bolile o pun pe sistemul medical romanesc ar putea fi redusa cu pana la 36% in urmatorii 20 de ani

▪ Imbunatatirea sistemului medical ar putea insemna o crestere de 26 miliarde de dolari pentru economie pana in 2040, adica un avans de 9% a PIB

▪ Populatia Romaniei are tendinta de imbatranire si de scadere, cu o varsta medie de 43 de ani, care a crescut cu aproximativ zece ani incepand cu anul 2000

Romania ar putea inregistra pana in 2040 o crestere economica de aproximativ 26 miliarde de dolari, iar presiunea pe care problemele de sanatate o pun pe sistemul medical romanesc ar putea scadea cu pana la 36% in urmatorii 20 de ani daca s-ar investi masiv in domeniul sanitar, conform unui raport a McKinsey Global Institute.

MGI a realizat o cercetare detaliata pentru a identifica acei indicatori care pot determina imbunatasurea sanatatii romanilor si ulterior a calculat beneficiile sociale si economice care pot rezulta.

O sanatate mai buna a populatiei ar putea insemna un avans economic de aproximativ 26 miliarde de dolari pana in 2040, asadar o crestere totala cu 9% si una de 0,4% anual. Aproape jumatate dintre beneficiile economice ar putea rezulta dintr-o mai mare implicare pe piata muncii, o tremie din scaderea problemelor de sanatate, in timp ce restul ar putea rezulta din cresterea productivitatii muncii si scaderea numarului de decese premature.

Populatia Romaniei are tendinta de a imbatrani si de a scadea, avand varsta medie de 43 de ani, mai mult cu zece ani fata de anul 2000. In timp ce rata natalitatii a scazut, cea a deceselor a luat amploare, pozitionand Romania ca una dintre tarile cu cea mai mare medie a mortalitatii din Europa Centrala si de Est. Aproximativ 57% dintre decese sunt provocate de boli cardio-vasculare, acestea ocupand primul loc in randul cauzei mortalitatii romanilor.

Aproximativ 63% dintre cei care au probleme din cauza sanatatii precare (incluzand morbiditatea si mortalitatea) sunt persoane din categoria populatiei active - ceea ce reprezinta un risc suplimentar pentru economia tarii.

Presiunea pe care o reprezinta bolile pentru sistemul medical in Romania ar putea fi redusa cu 36% in urmatorii 20 de ani prin utilizarea la scara mai larga a metodelor deja cunoscute, cum ar fi administrarea de vaccinuri, adoptarea unor obiceiuri mai sanatoase, extinderea accesului la asistenta medicala primara si imbunatatirea accesului la medicamentele prescrise. In cazul bolilor cardiovasculare, aceasta presiune ar putea scadea si mai mult - cu 39%. O strategie nationala de sanatate detaliata si usor de accesat, care sa includa politici de reducere a bolilor cardiovasculare, ar putea contribui la solutionarea acestei probleme.

Transformarea domeniului sanatatii la nivel national este o provocare, asa cum au demonstrat incercarile de reforma din trecut, dar masurile luate in criza COVID-19 au aratat ca o schimbare rapida este posibila atunci cand este necesara. Daca ar crea o strategie nationala de sanatate axata pe preventie mai degraba decat pe tratament, Romania ar putea construi bazandu-se pe aceste schimbari si ar putea sa transforme sanatatea intr-o prioritate pentru toti - indivizi, companii si guverne", a declarat Alexandru Filip, Managing Partner al biroului McKinsey&Company din Romania.

                                               

In acelasi timp, concentrarea pe metode care s-au dovedit de succes in domeniul sanatatii ar putea aduce un beneficiu suplimentar de 1,70 dolari pentru fiecare dolar investit in economia romaneasca. Costurile de implementare ar putea fi mai mult decat compensate prin cresterile de productivitate in furnizarea de servicii medicale, conform cercetarii MGI:

"Ideea ca sanatatea poate fi o investitie pentru randamentul economic, mai mult decat un simplu cost, a fost in mare parte absenta din discutiile politice ale ultimilor ani. Confruntarea cu pandemia ne ofera o ocazie unica de a recunoaste acest fapt si de a lua masurile necesare pentru a promova atat sanatatea, cat si prosperitatea la scara larga. Romania nu isi poate permite sa rateze aceasta ocazie", a adaugat Alexandru Filip.

Nota pentru editori

Articolul "Cum poate fi prioritizarea sanatatii o reteta pentru prosperitatea Romaniei" este disponibil integral aici. Raportul complet, publicat de McKinsey Global Institute, este disponibil aici.

Despre MCKINSEY & COMPANY

McKinsey & Company este o firma globala de consultanta in management dedicata organizatiilor care isi propun sa creeze schimbari care conteaza. In peste 65 de tari si 130 de orase, echipele noastre ajuta clientii din sectoarele privat, public si social sa defineasca strategii indraznete si sa transforme modul in care lucreaza, sa incorporeze tehnologia acolo unde aduce valoare si sa dezvolte capabilitati pentru a sustine schimbarea. Nu orice schimbare, ci schimbari care conteaza - pentru organizatiile si angajatii lor si pentru societate, in general. Pentru mai multe informatii, vizitati www.mckinsey.com.

Autori

foto
MCKINSEY & COMPANY SRL