loader
Studiu Deloitte: majoritatea femeilor care lucreaza resimt un nivel tot mai mare de stres, multe se simt epuizate si planuiesc sa demisioneze

Studiu Deloitte: majoritatea femeilor care lucreaza resimt un nivel tot mai mare de stres, multe se simt epuizate si planuiesc sa demisioneze

Pe de alta parte, studiul arata o diferenta semnificativa de stare si de atitudine a femeilor ai caror lideri sustin egalitatea de gen

Nivelul de stres cu care se confrunta mai mult de jumatate dintre femeile care lucreaza (53%) este mai mare decat in urma cu un an, iar 46% sustin ca sunt epuizate, conform studiului Deloitte Women @ Work 2022, realizat la nivel global. De altfel, epuizarea (burnout) este unul din principalele motive pentru care femeile decid sa demisioneze (40%). Mai mult de jumatate dintre participantele la studiu vor sa renunte la actualul angajator in urmatorii doi ani si doar 10% planuiesc sa isi mentina locul de munca mai mult de cinci ani.

Pe de alta parte, studiul arata o diferenta semnificativa de stare si de atitudine a femeilor ai caror lideri sustin egalitatea de gen. Doar 3% dintre acestea se simt epuizate, 90% dintre ele spun ca nivelul lor de motivatie la locul de munca este bun sau extrem de bun, niciuna nu isi cauta in prezent un nou loc de munca si doar 9% iau in calcul sa plece in urmatorii doi ani. Dintre cele care lucreaza cu astfel de lideri, 87% spun ca beneficiaza de un sprijin adecvat pentru sanatatea emotionala din partea angajatorilor si pot vorbi cu usurinta despre problemele personale de acest gen la locul de munca.

Studiul mai arata ca, desi modul de lucru hibrid a fost implementat de multe companii in ultimul an - 44% dintre femeile angajate la nivel global muncesc intr-un sistem de acest tip -, mai mult de jumatate dintre acestea (54%) sustin ca nu beneficiaza de suficienta flexibilitate cu privire la locul si momentul in care ar trebui sa munceasca, iar 64% considera ca angajatorii lor nu au stabilit reguli clare din aceste puncte de vedere, aspect care le creeaza dificultati, in special celor care au alte persoane in ingrijire.

Mai mult, 94% dintre respondente se tem ca, daca ar solicita un program de lucru flexibil, si-ar diminua sansele de promovare. Totodata, aproape 60% dintre cele care lucreaza in sistem hibrid se simt excluse din intalniri importante, iar aproape jumatate spun ca nu au posibilitatea sa interactioneze suficient cu liderii – un factor esential pentru a beneficia de integrare, cresteri salariale sau oportunitati de promovare.

Mai putin de jumatate dintre persoanele chestionate (45%) spun ca se pot deconecta cu usurinta de la munca, iar, la polul opus, 34% intampina dificultati in aceasta privinta. Dintre acestea din urma, 42% se tem ca sansele de promovare le-ar fi diminuate daca nu sunt disponibile permanent.

In plus, aproape jumatate dintre femei sunt mai putin optimiste cu privire la oportunitatile de cariera decat in urma cu un an, optimismul fiind chiar mai redus printre cele care muncesc cu program redus. 

Angajatorii trebuie sa se asigure ca angajatii, indiferent de gen, inteleg concret ce se asteapta de la ei in noul context al pietei muncii si beneficiaza de sanse egale de dezvoltare la locul de munca, bazate pe criterii clare de performanta. Realitatea este ca, in cele mai multe cazuri, femeile au responsabilitati aditionale fata de barbati cu privire la gospodarie si ingrijirea familiei. Multe femei sunt ingrijorate de numarul mare de sarcini si de impactul pe care aceasta situatie l-ar putea avea asupra perspectivelor de cariera, prezente si viitoare. Totusi, societatea se schimba, femeile active profesional beneficiaza acum de mai mult sprijin atat din partea familiei, cat si din partea angajatorilor. Acest sprijin trebuie sa se intensifice, pentru a asigura egalitatea de sanse, nu in sensul de a pune pe toata lumea pe aceeasi pozitie, ci de a-i ajuta pe cei care au mai multa nevoie, astfel incat fiecare sa poata ajunge in postura de a reusi prin forte proprii”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte Romania, si coordonatorul programului SheXO Club.

Studiul Deloitte Women @ Work 2022 a fost efectuat in randul a aproximativ 5.000 de femei din zece tari din intreaga lume si evidentiaza impactul pandemiei de COVID-19 asupra raportului dintre viata personala si cea profesionala, schimbarile care au avut loc in privinta modului de lucru si evolutiile inregistrate in ultimii ani in obtinerea egalitatii de gen la locul de munca. Persoanele intervievate lucreaza cu norma intreaga sau cu program redus in companii din multiple domenii si ocupa pozitii de diverse niveluri, inclusiv functii de conducere.

Programul SheXO Club, o initiativa globala a Deloitte lansata in Romania in 2012, isi propune sa construiasca o comunitate de femei de afaceri care sa fie conectata, sa creasca si sa prospere prin crearea unei platforme dedicate schimbului de experiente. Prin intermediul intalnirilor, cercetarilor si analizelor destinate clubului, membrele acestuia isi vor putea extinde cunostintele in domenii precum leadership, economie, tendinte globale si modele de afaceri, impartasind in acelasi timp cele mai bune practici in domeniul diversitatii si incluziunii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL