loader
Sondaj eJobs: 46% dintre angajati lucreaza in acest moment exclusiv de la birou. Aproape 20% continua sa lucreze 100% remote, iar restul au un program hibrid

Sondaj eJobs: 46% dintre angajati lucreaza in acest moment exclusiv de la birou. Aproape 20% continua sa lucreze 100% remote, iar restul au un program hibrid

Flexibilitatea angajatorului ramane un criteriu decisiv cand vine vorba despre schimbarea locului de munca: 6 din 10 candidati nu ar accepta un job intr-o companie care nu permite munca remote sau hibrid

2022 a fost anul in care angajatii au reinceput sa se intoarca la munca de la birou, dupa doi ani in care stilul de munca remote a fost mai degraba regula decat exceptia, iar 2023 pare ca va continua aceasta tendinta. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs Romania, in acest moment, 46,1% dintre angajati lucreaza exclusiv de la sediul companiei. Doar 18,4% mai lucreaza integral de acasa, iar restul isi impart programul intre casa si birou, astfel: 18,8% au un program hibrid pe o structura decisa de companie, 13,7% trebuie sa vina si la birou, dar au libertatea de a decide singuri cate zile lucreaza de acasa si cate de la sediu, iar 3% vin la birou doar pentru intalniri si sedinte.

Daca la inceputul lui 2020 inca eram tara din Europa cu cea mai mica deschidere a angajatorilor fata de munca remote, acum acest stil de lucru a intrat intr-o forma de normalitate si la noi, in aproape toate domeniile de activitate.  La nivelul anului trecut, au fost postate peste 30.000 de joburi remote, cu 29,4% mai mult fata de 2021 si cu 490% mai mult decat in 2019, iar de la inceputul anului si pana acum avem deja mai mult de 3.000 de joburi remote postate, adica 10% din total. Asta inseamna ca angajatorii raman flexibili din acest punct de vedere, insa aceasta flexibilitate se manifesta mai degraba in directia acceptarii unui program de munca hibrid decat a unuia complet remote”, spune Ana Calugaru, Head of Communications in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

In acest sens, 57,1% dintre participantii la sondaj spun ca lucreaza cel putin cinci zile pe luna de la birou. 14,3% vin la sediul companiei doar o data pe luna, 9% de doua ori, 7,1% de trei ori, iar 12,4% lucreaza de la birou patru zile pe luna.

Intrebati ce schimbari ar vrea sa faca anul acesta legat de modul in care lucreaza, cei mai multi (respectiv 28,3%) au raspuns ca vor sa lucreze hibrid, dar ei sa fie cei care decid cate zile vor veni la birou. 23,6% vor sa lucreze exclusiv de acasa, in timp ce 20,1% si-ar dori sa creasca numarul zilelor in care muncesc remote. 1,5% se afla la celalalt pol si intentioneaza sa lucreze mai mult de la birou, iar 22,6% au decis ca in 2023 sa lucreze doar de la sediul companiei. In cazul ultimelor doua categorii, 40,4% spun ca decizia de a reveni 100% sau de a munci mai multe zile de la birou apartine angajatorilor si ca a fost stabilita la nivelul intregii organizatii. 59,6%, in schimb, marturisesc ca nu se mai simt confortabil sa lucreze de acasa si vor sa faca o schimbare.

Desi a fost foarte mult timp dorita de candidatii romani, toate sondajele pe care le-am facut in jurul acestui subiect ne arata ca exista si dezavantaje pe care angajatii le constientizeaza si care i-au determinat pe multi sa renunte la a munci doar de acasa. Sentimentele acute de instrainare, lipsa socializarii cu colegii, disiparea unei granite clare dintre viata personala si cea profesionala sunt doar cateva dintre motivele pentru care astazi vedem ca modul de lucru cel mai cautat nu este neaparat cel remote, ci hibrid”, explica Ana Calugaru.

Acest tip de flexibilitate a angajatorului s-a transformat inclusiv intr-un criteriu pe care candidatii il iau in calcul in perspectiva unei noi angajari. Astfel, 60,9% dintre participantii la sondaj sustin ca nu s-ar mai angaja intr-o companie care nu accepta munca remote sau hibrid. 26,6% dintre respondenti spun chiar ca acesta este aspectul care ar cantari cel mai greu in decizia de a accepta o oferta noua de job. Pentru 55,5% cel mai important este salariul, 7,4% cauta in primul rand oportunitati de promovare, iar 5,9% spun ca echipa conteaza cel mai mult.

Sondajul a fost realizat in luna ianuarie 2023 pe un esantion de 4.318 respondenti.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile aproximativ 30.000 de locuri de munca.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL