loader
SMARTREE Workforce Index: 2017 a adus o crestere de 12% a numarului de angajari si de 11% a bonusurilor medii acordate in mediul privat

SMARTREE Workforce Index: 2017 a adus o crestere de 12% a numarului de angajari si de 11% a bonusurilor medii acordate in mediul privat

Potrivit Smartree Workforce Index, o analiza realizata de Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR, in 2017 s-au inregistrat cu 12% mai multi angajati in companiile private si bonusuri medii in crestere cu 11%, comparativ cu anul precedent.

De asemenea, Smartree Workforce Index mai arata ca bunastarea totala a angajatilor a crescut anul trecut cu 7%, comparativ cu 2016, iar starea economiei s-a imbunatatit cu un procent similar, de 7%, in acelasi interval de timp.


„Anul trecut a fost unul bun pentru economia romaneasca din perspectiva angajarilor, dovada cresterea numarului de angajati la nivel national. Acest lucru a avut la baza pe de o parte deschideri de birouri, centre logistice, fabrici si noi unitati de productie ale investitorilor straini in tara noastra, dar si o extindere a operatiunilor companiilor deja prezente in Romania. Pe langa dificultatile intampinate in cadrul proceselor de recrutare, angajatorii s-au confruntat in continuare si cu provocarea de a mentine o retentie buna a angajatilor, drept urmare numeroase companii au fost nevoite sa creasca salariile sau sa imbunatateasca sistemul de bonusare”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.


Astfel, conform statisticilor Smartree, numarul de angajati a crescut, in medie, cu 12% in 2017 fata de anul precedent. Evolutiile din cele patru trimestre au fost relativ uniforme, cu procente de crestere de putin peste 13%, in primul si cel de-al doilea trimestru, respectiv 10% si 11% pe ultimele doua trimestre, comparativ cu perioadele similare din 2016.


Potrivit datelor companiei, angajari s-au inregistrat in toate domeniile de activitate, cu preponderenta in telecomunicatii, servicii finaciare, audit si consultanta, pharma, productie componente auto, servicii de tip BPO, dezvoltare software, servicii digitale si consultanta IT. Tendinta de crestere a numarului de angajati s-a bazat, in principal, pe climatul macroeconomic favorabil, respectiv cresterea economica inregistrata pe parcursul anului trecut. Aceasta crestere s-a reflectat inclusiv in rata somajului, indicator a carui valoare a ajuns la minimul istoric al ultimilor ani.


In 2017, tot mai multi angajatori s-au adaptat cerintelor si nevoilor salariatilor si, conform statisticilor Smartree, au crescut beneficiile extra salariale, in medie, cu aproximativ 11% fata de anul 2016. Cea mai mare crestere, de 24%, s-a inregistrat in cel de-al doilea trimestru din 2017, urmata de cresteri de 10%, in medie, pentru urmatoarele sase luni.


„Observam ca tot mai multe companii fac eforturi pentru a mentine o retentie ridicata si pentru a-si motiva angajatii sa fie eficienti la locul de munca. Astfel ca, pe langa traditionalele beneficii, precum tichete de masa, abonamente medicale sau prime oferite la evenimente speciale, angajatorii se indreapta catre o paleta tot mai variata de metode, printre care si conturarea unui brand de angajator cat mai solid, prin exploatarea atuurilor din propria organizatie”, a adaugat Adrian Stanciu.

 

Bunastarea angajatilor a crescut cu 7% in 2017


Evolutia pozitiva a sistemului de bonusare se poate observa si din cresterea indexului de bunastare a angajatilor, care s-a majorat cu 7% fata de anul precedent, conform statisticilor Smartree. Indexul este, de asemenea, influentat si de situatia concediilor de odihna din piata si a concediilor medicale. Numarul de zile de concediu de odihna a evoluat in intervalul de timp mentionat cu 4%, in timp ce numarul zilelor de concediu medical luate de angajati a crescut cu un procent de 5%.


Smartree Workforce Index ia in calcul si evolutia economiei, index format din evolutia numarului de angajati si evolutia salariilor. Astfel, daca salariile au crescut cu un procent de 2% fata de anul trecut, la nivelul anului 2017 indexul ce prezinta evolutia economiei a crescut cu 7% fata de 2016.
 

Autori

foto
SMARTREE ROMANIA SRL