loader
Schimbari majore la impozitarea in domeniul HoReCa si a microintreprinderilor. Ce regim fiscal alegem?

Schimbari majore la impozitarea in domeniul HoReCa si a microintreprinderilor. Ce regim fiscal alegem?

Material de opinie de Camelia Malahov, Director, si Razvan Urzica, Senior Consultant, Deloitte Romania

Regulile de impozitare aplicabile microintreprinderilor si societatilor din domeniul ospitalitatii (HoReCa) se schimba din nou din 2023, astfel ca dispare impozitul specific pe suprafata de servire, iar societatile vizate trebuie sa analizeze in amanunt ce regim fiscal este mai favorabil: impozit pe profit sau impozit pe cifra de afaceri.

Totodata, de anul viitor, regimul de impozitare pentru microintreprinderi devine optional si scade pragul de incadrare de la un milion de euro la 500.000 euro. Desi cota de impozitare devine unica (i.e. 1%), se restrictioneaza accesul la acest regim de impozitare pentru societatile care realizeaza venituri din consultanta si/sau management in proportie mai mare de 20% din veniturile totale si se limiteaza la cel mult trei numarul de societati care aplica acest regim si la care un actionar poate detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.

Impozitul specific dispare. Ce alternative au companiile din HoReCa?

In domeniul HoReCa, impozitul specific acestor activitati, respectiv impozitul fix in functie de suprafata de servire, este eliminat dupa cinci ani de la aparitia sa, perioada in care au fost multe incertitudini legate de modul de aplicare (de la delimitarea veniturilor si cheltuielilor pentru a stabili impozitul specific sau pe profit, la aplicarea facilitatii privind sponsorizarile etc.).

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, companiile din industria ospitalitatii vor putea opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau pentru aplicarea impozitului pe profit. Interesant este insa ca, desi pentru toate celelalte categorii de contribuabili, regimul de microintreprindere este plafonat la 500.000 de euro cifra de afaceri, pentru HoReCa aceasta limita nu se aplica. Prin urmare, chiar daca depasesc acest plafon, companiile din HoReCa pot opta pentru plata unui impozit de 1% din cifra de afaceri. Acest sistem, desigur, va avantaja companiile mari.

Initiatorii actului normativ sustin ca masura era necesara avand in vedere ca, „din analiza efectelor aplicarii masurii (n.r. impozitul specific), a rezultat faptul ca aceasta nu a condus la atingerea obiectivului estimat, fiind aplicata pentru un numar redus de contribuabili”. Totodata, acestia estimeaza ca impactul acestor modificari va fi unul pozitiv, „dat fiind faptul ca, prin aplicarea regimului privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor, acestia beneficiaza, astfel, de un sistem de impunere simplificat”.

Intr-adevar, contribuabilii din industria HoReCa ce vor alege acest mod de impozitare vor determina mult mai simplu impozitul datorat decat cei care aplica impozitul pe profit, fapt ce va simplifica si activitatea de control, dat fiind ca autoritatile verifica mai usor baza de impozitare in cazul microintreprinderilor.

Pe de alta parte, inainte de alegerea regimului fiscal, trebuie efectuata o analiza care sa aiba in vedere toate aspectele relevante, cum ar fi existenta pierderilor fiscale, impozitul cu retinere la sursa ce ar putea fi datorat, avand in vedere neclaritatile legate de aplicarea Directivei privind Dobanzile si Redeventele si a Tratatelor de evitare a dublei impuneri sau aplicabilitatea regulilor privind preturile de transfer.

In concluzie, societatile care au fost supuse pana acum acestor forme de taxare, respectiv impozitul pe venit (si acum nu mai indeplinesc conditiile necesare) sau cel specific, trebuie sa analizeze optiunile pe care le au la dispozitie pentru a alege regimul cel mai favorabil pentru activitatea desfasurata.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL