loader

Raportarea in domeniul responsabilitatii corporative este o practica standard de afaceri la nivel global

Raportarea in domeniul responsabilitatii corporative (RC) este considerata la momentul actual o practica standard de afaceri in intreaga lume, asumata de aproape trei sferturi (71 la suta) dintre companiile analizate, conform celui de al 8-lea Studiu KPMG privind Raportarea in domeniul Responsabilitatii Corporative (RC) publicat astazi (9 Decembrie 2013)

Editia din 2013 a Studiului KPMG marcheaza 20 de ani de la publicarea primului sondaj in anul 1993. Cercetarea din acest an a fost mai aprofundata ca niciodata, incluzand primele 100 de companii dupa cifra de afaceri din 41 de tari (inclusiv Romania) ceea ce reprezinta un total de 4100 de companii. Prin comparatie, studiul din 1993 a constat in analiza companiilor din numai 10 tari.

 

Conform studiului realizat de KPMG, numarul companiilor care raporteaza privind RC a crescut cu 7 procente comparativ cu 2011. Referitor la cele mai mari 250 de companii din lume (G250), rata de raportare cu privire la RC este de 93 la suta.

 

 “Companiile nu ar trebui sa se mai intrebe daca ar trebui sau nu sa publice un raport de RC. Aceasta dezbatere este finalizata,” a spus Yvo de Boer, Presedinte la nivel Global al Serviciilor privind Schimbarile Climatice si Dezvoltarea Durabila. “Acum cele mai importante intrebari sunt ‘Ce ar trebui sa raportam?’ si ‘Cum ar trebui sa  raportam?’. Provocarea pentru companii consta in utilizarea procesului de raportare privind RC pentru a identifica cele mai importante aspecte sociale si de mediu, atat pentru propria afacere, cat si pentru partile interesate. Companiile pot include aceste aspecte in centrul strategiei corporative, in scopul gestionarii riscurilor, valorificarii oportunitatilor si generarii de valoare adaugata pe termen lung”

 

Peste jumatate (51 la suta) dintre companiile din intreaga lume care raporteaza privind RC includ aceste informatii in rapoartele lor financiare anuale. Aceasta reprezinta o crestere remarcabila fata de anii 2010 (cand doar 20 la suta procedau astfel) si 2008 (cand doar 9 la suta raportau).

 

In cadrul Studiului KPMG privind Raportarea in domeniul Responsabilitatii Corporative din 2013 a fost analizata calitatea raportarii in domeniul RC pentru G250 si au fost constatate urmatoarele:

 

·        Un grup de 10 companii s-a remarcat prin calitatea raportarii privind RC; aceste firme sunt: A.P. Møller Mærsk (Transport - Danemarca), BMW (Automotive – Germania), Cisco Systems (Comunicatii & media – SUA), Ford (Automotive – SUA), Hewlett-Packard (Electronice & computere – SUA), Grupul ING (Finante, asigurari, & valori mobiliare – Olanda), Nestlé (Mancare & bauturi – Elvetia), Repsol  (Petrol & gaz – Spania), Siemens (Electronice & computere – Germania), and Total (Petrol & gaz – Franta). 

 

·        Doar una din cinci companii incluse in G250 (22 la suta) raporteaza o legatura clara intre performanta in domeniul RC si remunerarea personalului de conducere sau a angajatilor.

 

·        Doar una din cinci companii parte din G250 (23 la suta) publica un raport echilibrat care evidentiaza provocarile si esecurile, precum si reusitele in ceea ce priveste RC.

 

·        Companiile din Europa au obtinut cel mai mare punctaj mediu referitor la calitatea rapoartelor de RC – 71 din 100. Acesta este comparabil cu punctajul mediu de 54 obtinut pentru companiile din America si cu cel de 50 pentru companiile din regiunea Asia Pacific

 

·        Cele mai multe rapoarte de RC ale companiilor din G250 (87 la suta) identifica cel putin cateva schimbari sociale sau de mediu (sau “factori de presiune”) care afecteaza afacerile. Schimbarile climatice, deficitul de resurse naturale, energie si carburanti sunt printre cele mai frecvent mentionate.

 

·        Din ce in ce mai multe companii identifica mai degraba oportunitati decat riscuri in ceea ce priveste aspectele de RC: 81 la suta din companiile care raporteaza identifica riscuri de afaceri provenind din factorii sociali si de mediu, iar un procent mai mare (87 la suta) identifica oportunitati comerciale.

 

 

Analiza situatiei in Romania

Analiza primelor 100 de companii din Romania in functie de venit (N100) indica o crestere a numarului de companii romanesti care raporteaza cu privire la dezvoltarea durabila, fie intr-un raport local sau prin furnizarea de informatii pentru un raport de RC de grup, de la 53 in 2011 (bazat pe informatii din 2009-2010) la 69 in studiul recent finalizat. Principalul motiv pentru acest progres este reprezentat de faptul ca un numar tot mai mare de companii romanesti furnizeaza informatii pentru rapoarte de RC de grup.

 

Sursele de informare pentru studiul din Romania au constat in date publice privind cele mai recente rapoarte de dezvoltare durabila ale companiilor analizate, informatii din rapoartele anuale, precum si in informatii online/rapoarte de RC interactive, referitoare la anul 2012 sau 2011.

 

Rezultatele studiului evidentiaza diferenta dintre companiile multinationale care au operatiuni in Romania, mai active cu privire la raportarea in domeniul RC si companiile cu capital 100% romanesc, mai putin preocupate de publicarea voluntara a informatiilor non-financiare.

 

Conform ultimelor rezultate, 33 de companii locale raporteaza informatii cu privire la performanta lor in domeniul dezvoltarii durabile, fie intr-un raport de RC separat, fie sub forma unei sectiuni din raportul anual.

 

Ghidul GRI este cel mai frecvent utilizat la nivel mondial pentru raportarea in domeniul RC si este recunoscut ca un baromentru pentru cele mai bune practici in acest domeniu. Cu toate acestea, principiile de rapotare al acestui ghid sunt aplicate numai de 3 din cele 33 de companii.

 

Serban Toader, Senior Partner al KPMG Romaniaconcluzioneaza “Companiile romanesti care sunt reticente in ceea ce priveste raportarea in domeniul dezvoltarii durabile vor trebui sa-si reconsidere pozitia, deoarece aceste rapoarte sunt acum obligatorii in 10 din cele mai importante economii mondiale si este de asteptat sa devina obligatorii in toate tarile UE. In conformitate cu propunerile actuale la nivel European, raportarea in domeniul RC va deveni o obligatie legala pentru companiile mari (al caror numar de angajati depaseste 500 sau a caror balanta depaseste 20 de milioane de Euro sau cu o cifra de afaceri neta mai mare de 40 de milioane de Euro). Deasemenea, un numar tot mai mare de burse de valori au conditii de listare care includ raportari privind impactul asupra mediului si guvernanta companiilor”.

 

“Lipsa asigurarii externe a rapoartelor publice de dezvoltare durabila, sau a opiniei unei terte parti referitoare la informatiile non-financiare publicate, indica faptul ca firmele romanesti nu constientizeaza inca modul in care o astfel de verificare externa poate ajuta la cresterea increderii partilor interesate in ceea ce priveste informatiile publicate.” Comenteaza Geta Diaconu, Director Asistenta in domeniul dezvoltarii durabile, KPMG Romania.

 

Despre Studiu

Acest Studiu KPMG privind Raportarea in domeniul RC 2013 se adreseaza in mod special liderilor in afaceri, consiliilor de administratie ale companiilor si profesionistilor in domeniul dezvoltarii durabile si RC. Sondajul ofera o imagine a tendintelor actuale la nivel global in ceea ce priveste raportarea in domeniul RC cu analiza comparativa, suport si perspective, cu scopul de a ajuta companiile din intreaga lumea sa isi stabileasca propriile abordari ale raportarii privind RC si de a evalua si imbunatati calitatea rapoartelor. In acest an, studiul care a fost publicat cu regularitate incepand din 1993, a acoperit un record de 41 de tari si 4100 de companii din peste 15 sectoare industriale.

 

Cresterea numarului de tari si de companii incluse in acest studiu reprezinta numai un indiciu referitor la evolutia raportarii in domeniul RC intr-o directie principala de afaceri in ultimele doua decenii.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL