loader
PwC CEO Survey 2023: Increderea in cresterea economiei globale, la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. In Romania, perceptia este mai putin pesimista

PwC CEO Survey 2023: Increderea in cresterea economiei globale, la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. In Romania, perceptia este mai putin pesimista

Desi perceptia fata de situatia macroeconomica s-a inrautatit, liderii din tara noastra sunt mai optimisti in privinta companiilor pe care le conduc

Marea majoritate (73%) a directorilor generali din companii se asteapta la o scadere a economiei globale in 2023, potrivit celei de-a 26-a editii a PwC CEO Survey. Raspunsul reflecta cea mai pesimista perspectiva din ultimii 12 ani, de cand intrebarea a fost inclusa in sondaj. Mai mult, perceptia s-a inversat fata de 2021 si 2022 cand 76%, respectiv 77% dintre respondenti estimau ca economia isi va imbunatati rata de crestere.

Ultimii ani au supus intreaga societate unui test de rezistenta: pandemie, razboi, criza energetica, inflatie record, dobanzi tot mai mari, astfel ca pesimismul exprimat in actualul sondaj nu este surprinzator. Totusi directorii generali din Romania sunt mai increzatori in evolutia economiei nationale decat in cea a economiei globale, avand in vedere ca 62% dintre acestia  estimeaza incetinirea pe plan local fata de 75% care anticipeaza declinul la nivel global. Desi perceptia fata de situatia macroeconomica s-a inrautatit, liderii din tara noastra sunt mai optimisti in privinta companiilor pe care le conduc, mai mult de jumatate anticipand cresterea afacerilor in urmatorul an, ceea ce inseamna ca si-au construit strategiile luand in calcul o potentiala scadere a economiei”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

Cresterea economica pentru Romania, in 2023, este estimata la 2,6% de Banca Mondiala , la 3,1% de Fondul Monetar International (FMI) si la 1,8% de Comisia Europeana care prognozeaza cresteri mai lente pentru intreaga UE (de 0,3%) sau pentru statele din regiune: Bulgaria (1,1%), Ungaria (0,1%) si Polonia (0,7%).

Conform sondajului, economii dezvoltate precum Franta, Germania si Marea Britanie au asteptari mai pesimiste pentru perspectivele de crestere interna decat ale economiei globale, comparativ cu Statele Unite, Brazilia, India si China.

40% dintre executivi cred ca organizatiile lor nu vor mai fi viabile economic peste 10 ani daca se mentin conditiile actuale.

Aceasta tendinta a fost punctata in special de respondentii din sectoarele telecomunicatii (46%), productie (43%), sanatate (42%) si tehnologie (41%).

Prin comparatie, 27% dintre directorii generali din Romania au aceasta parere despre firmele pe care le conduc, desi prevad la randul lor multiple provocari, in urmatorii 10 ani, pentru profitabilitatea industriilor din care fac parte.

In ceea ce priveste perspectiva de crestere a afacerilor in urmatorul an, procentul directorilor generali foarte increzatori in dezvoltarea afacerilor la nivel global s-a situat la 42%, reprezentand cea mai mare scadere de la criza financiara din 2008-2009.

Top trei preocupari: inflatia, volatilitatea macroeconomica si conflictele geopolitice

Daca in urma cu un an, riscurile cibernetice si pentru sanatate erau principalele preocupari, in 2023, impactul inflatiei (40%) si volatilitatea macroeconomica (31%) atat pe termen scurt, cat si in urmatorii cinci ani, reprezinta cele mai mari ingrijorari.

La randul lor, directorii din Romania percep inflatia ca fiind principalul risc pentru dezvoltarea afacerilor (48%), urmat de conflictul geopolitic (42%) si volatilitatea macroeconomica (38%).

Directorii executivi reduc costurile, dar evita concedierile sau diminuarea salariilor.

Ca raspuns la provocarile economice pe termen scurt, executivii spun ca iau masuri pentru a stimula cresterea veniturilor si a reduce costurile. Este interesant ca, desi 52% dintre respondenti au inceput sa reduca costurile, doar 19% au inghetat angajarile si 16% au redus numarul de angajati, in timp ce 60% nu intentioneaza sa reduca personalul in urmatoarele 12 luni. Aceasta abordare contrasteaza puternic cu cea din criza financiara din 2008 cand aproximativ de doua ori mai multi anticipau reduceri de personal pe termen scurt. In acelasi timp, 80% nu intentioneaza sa reduca salariile, pentru a putea pastra talentele si a reduce plecarile. Datele sondajului sugereaza ca directorii executivi evita sa faca concedieri si din cauza experientei recente cu fenomenul "marea demisie".

CEO Survey 2023 exploreaza opiniile a peste 4.400 de directori din intreaga lume, inclusiv din Romania. Raportul integral al CEO Survey 2023 pentru Romania va fi public in luna martie.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2023 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL