loader
PROIECT DE LEGE pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti

PROIECT DE LEGE pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti

Autori: Anca Zegrean - Head of Labor Practice, Kira Bujduveanu – Associate, Georgiana Vladescu - Associate

   

A fost adoptat proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru completarea art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.

Context

Acest proiect normativ a fost adoptat in sedinta Guvernului din data de 22.10.2020.

In lipsa unei mentiuni exprese in cuprinsul Proiectului a perioadei de la care va intra in vigoare, acesta va produce efecte de la publicarea sa in Monitorul Oficial.

Domeniul de aplicare

Prin intermediul prezentului Proiect, se aduc modificari si completari Ordonantei de Urgenta nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 („OUG 147/2020”) si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca („OUG 132/2020”).

Principalele prevederi

• a fost largit si modificat cadrul legislativ ce reglementeaza posibilitatea parintilor de a solicita zile libere pentru supravegherea copiilor ale caror unitati de invatamant si-au suspendat cursurile;

• se impun noi conditii pentru incasarea ajutorului financiar in valoare de 2.500 lei, acordat pentru achizitionarea echipamentului IT de catre angajatorii care pe durata starii de urgenta au avut salariati care si-au desfasurat activitatea in telemunca.

Conform OUG 147/2020, se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, unde acestia sunt inscrisi, daca parintii indeplinesc cumulativ urmatoarele  conditii:

- au copii cu varsta de pana la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara

- celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere.

Prezentul Proiect, prevede in plus fata de cele doua conditii de mai sus, necesitatea ca parintele sa nu se afle in situatia prevazuta de art. 17 din Legea nr. 55/2020, respectiv parintele care solicita zile libere sa nu isi desfasoare deja munca de la domiciliu sau in regim de telemunca.

Prevederile actuale ale OUG 147/2020, se aplica tuturor angajatilor din sectorul public si privat, pe toata perioada de limitare sau suspendare a cursurilor in unitatea de invatamant sau a activitatii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada starii de alerta si dupa incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului scolar 2020-2021.

OUG 147/2020 se va aplica si pentru scenariul 2Participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie si Revenirea partiala (prin rotatie de 1 - 2 saptamani) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu si liceu, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie”, precum si pentru scenariul 3Participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati/lectii online” .

In situatia celor doua scenarii nominalizate mai sus, conform Proiectului, zilele libere se vor acorda pe toata perioada prevazuta de hotararea Consiliului judetean pentru situatii de urgenta/Consiliului Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.

Se completeaza OUG 132/2020 adaugandu-se o conditie suplimentara, in sensul ca angajatorii vor putea solicita ajutorul financiar in cuantum de 2500 lei pentru achizitionarea echipamentului tehnic in vederea desfasurarii activitatii de telemunca, numai daca au transmis in REVISAL, datele privind elementele raportului de munca prin care s-a stabilit desfasurarea activitatii in regim de telemunca, in termenul de 20 de zile lucratoare de la data operarii modificarilor.

Autori