IMM Romania, singura confederatie patronala reprezentativa la nivel national pentru IMM-uri, solicita transpunerea cu celeritate a prevederilor Directivei (UE) 2020/285 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata in ceea ce priveste regimul special pentru intreprinderile mici.
Conform Directivei (UE) 2020/285 statele membre aveau obligatia amendarii legislatiei nationale pana la data de 31.12.2024, astfel incat la 01.01.2025 modificarile in privinta aplicarii regimului TVA sa produca efecte.
Cu toate ca in luna decembrie au fost aduse mai multe modificari Legii nr. 277/2015 - Codul Fiscal, Ministerul Finantelor abia luna aceasta a elaborat si a pus in transparenta publica proiectul de ordonanta de urgenta prin care transpune in legislatia nationala prevederile directivei europene.
Actualizarea valorii acestui plafon era necesara de foarte multa vreme, pentru corelarea cu cresterea cursului valutar si a preturilor din ultimii ani, ce a erodat valoarea cifrei de afaceri a micilor intreprinzatori. Majorarea plafonului este o gura de oxigen pentru multe afaceri la inceput de drum, insemnand costuri de conformare mai mici si o birocratie redusa pentru mai mult timp.
Proiectul de ordonanta de urgenta vizeaza urmatoarele modificari:
- Majorarea pragului prevazut pentru obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA, de la valoarea de 300.000 lei, reprezentand cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, la valoarea de 395.000 lei, masura ce permite firmelor mici scutirea de la inregistrarea ca platitor de TVA, daca au depasit plafonul de 300.000 lei, sau scoaterea acestora din registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA daca cifra de afaceri se incadreaza sub plafonul de 395.000 lei.
- Aplicarea regimului special de scutire de la plata TVA de firmele din Romania in alte state membre, cu obligatia respectarii a doua conditii cumulative, respectiv: incadrarea in plafonul de 100.000 de euro pentru cifra de afaceri la nivel UE si respectarea plafoanelor din statele membre.
Conform proiectului de act normativ, noile masuri privind inregistrarea in scopuri de TVA urmeaza sa se aplice incepand cu 1 aprilie 2025.
Dat fiind importanta acestor masuri si necesitatea existentei predictibilitatii in administrarea companiilor si in realizarea strategiei de afaceri, IMM Romania solicita adoptarea cu celeritate a Ordonatei de urgenta pentru modificare si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
IMM Romania promoveaza si sustine toate masurile fiscale care contribuie la:
1. reducerea sarcinii birocratice pentru firmele mici;
2. simplificarea modalitatii de determinare a impozitului pentru activitatea desfasurata, prin aplicarea impozitului forfetar in cazul microintreprinderilor;
3. crearea unui mediu de afaceri predictibil;
4. dezvoltarea IMM-urilor intr-un mediu economic caracterizat prin stabilitate si competitivitate.