loader
Piata locala de servicii de resurse umane va scadea cu aproximativ 15% in 2020

Piata locala de servicii de resurse umane va scadea cu aproximativ 15% in 2020

Aproximativ 3.500 de firme activau la finalul anului 2019 in piata locala de servicii de resurse umane, potrivit analizei KeysFin

Piata locala de servicii de resurse umane va scadea cu aproximativ 15% in 2020, acesta fiind de altfel primul an de corectie al acestei industrii, din ultimii 10 analizati, ca urmare a maturizarii pietei si a pandemiei de Coronavirus, potrivit unui studiu KeysFin.

Cifra de afaceri a furnizorilor de servicii HR din Romania a crescut cu 12,3% in 2018, in comparatie cu anul precedent, si a depasit cu aproape 337% nivelul din 2009. Astfel, la final de 2018, insuma 4,2 miliarde de lei, iar pentru 2019 analistii KeysFin estimeaza apropierea de pragul de 4,9 miliarde de lei, urmand ca in anul curent sa scada.

Serviciile de HR s-au numarat printre industriile cu o ascensiune fulminanta in economia locala, iar analizele noastre din ultimii ani, dedicate acestui domeniu, au aratat atat trendul de crestere, cat si de diversificare a serviciilor. Iata insa ca momentul maturizarii a sosit: vor ramane business-urile solide, cu un istoric in spate, know-how si clienti importanti, iar companiile mici de pe aceasta piata, fara putere logistica si mai ales financiara, fie se vor reorienta spre servicii adiacente, fie vor disparea. In 2020, cuvantul de ordine va fi reinventare, indiferent de tipul de business, insa noi mizam pe capacitatea unei industrii aflata pana acum in plina dezvoltare de a gasi solutii salvatoare“, a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin.

Aproximativ 3.500 de firme activau la finalul anului 2019 in piata locala de servicii de resurse umane (grupa CAEN 78), potrivit analizei KeysFin.

Rezultatul net (profit minus pierdere neta) al furnizorilor de servicii HR a avansat cu 3,3% in comparatie cu anul 2017 si a depasit cu 823% nivelul din 2009, la 228 milioane de lei in 2018. Dintre cele aproape 3.460 de companii analizate, mai mult de jumatate, respectiv 1.795 au inregistrat profit (52%), 1.119 au avut pierderi (32%), restul raportand un rezultat nul in 2018.

Numarul de angajati din domeniu insuma 54.500 in 2018, cu 4% mai putini comparativ cu anul 2017.

CINE II ANGAJEAZA PE ROMANI?

Potrivit datelor KeysFin, in varful clasamentului companiilor din domeniu, in functie de cifra de afaceri din 2018, a aparut o rocada. LUGERA & MAKLER SRL devine lider de piata, depasind cu doar 762 de mii de lei ADECCO RESURSE UMANE SRL (principalul jucator in 2017). Astfel, cifra de afaceri a companiei aflate pe locul 1 a fost de peste 321 milioane lei, cumuland 7,6% din totalul pietei.

Topul principalelor trei companii de servicii HR este completat de MANPOWER HR SRL, cu 195,6 milioane lei respectiv 4,6% din total.

Totusi, luand in considerare datele centralizate la nivel de grup (in baza structurii actionariatului), ADECCO (prin ADECCO RESURSE UMANE SRL si ADECCO ROMANIA SRL) conduce industria locala de servicii HR cu afaceri de peste 416 milioane de lei in 2018.

Ca imagine de ansamblu, cele mai mari 10 companii de profil genereaza cumulat mai mult de o treime din cifra de afaceri totala a industriei.

Analiza nu include insa performanta unor companii precum EJOBS GROUP SRL sau BESTJOBS RECRUTARE SA, acestea avand ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului de IT&C. Daca si acestea ar fi luate in considerare, cifra de afaceri a industriei ar creste cu peste 70,5 de milioane de lei in 2018.

NOILE PROVOCARI ALE HR-ULUI: DE LA PREA PUTINI PROFESIONISTI, LA OPTIMIZAREA COSTURILOR CU ANGAJATII

Analiza KeysFin dedicata acestei industrii, aferenta anului 2017, puncta criza acuta de personal si provocarea companiilor de a gasi angajati profesionisti intr-o economie in care cererea de personal intrecuse de mult oferta.

Situatia s-a schimbat radical in doar cateva saptamani, pana in momentul de fata, cand somajul tehnic sau suspendarea contractului de munca au devenit o realitate pentru peste un milion de romani.

Astfel, potrivit datelor Ministerului Muncii, pe 29 aprilie erau inregistrate 1.027.117 de contracte de munca suspendate cu 327,2 mii in industria prelucratoare (32%), 185 mii in comert (18%) si 115 mii (11%) in hoteluri si restaurante.

Ca rata, potrivit metodologiei de calcul a ratei somajului, numarul de contracte de munca suspendate raportat la populatia activa (9,1 milioane de persoane in T3 2019 potrivit INS) este in prezent la 11%. Masura sprijina temporar companiile puternic afectate de pandemie, care aveau nevoie sa dispuna de aceasta facilitate pentru a-si pastra angajatii pe termen foarte scurt.

Spre deosebire de caracterul temporar al suspendarilor, ingrijoratoare este evolutia contractelor de munca incetate (crestere de 143% fata de 30 martie), la aproape 271 de mii in 29 aprilie.

Numarul de someri (15-74 ani) a crescut si el semnificativ in martie la 410.000, rata somajului majorandu-se cu 0,7 puncte procentuale fata de februarie (minimul anilor ‘90), la 4,6%.

Pe langa acordarea posibilitatii de a incadra angajatii in somaj tehnic, Guvernul a mai luat si alte masuri de sustinere a companiilor locale, precum: amanarea achitarii ratelor, IMM Invest (cu aplicabilitate limitata la doar 40.000 firme - potrivit datelor KeysFin doar 5% din totalul companiilor care si-au raportat rezultatele financiare la 2018) si bonificatia de 10% oferita pentru plata la zi a impozitului trimestrial. Totodata, decizia Bancii Nationale a Romaniei de a cumpara titluri de stat constituie masura cu cel mai consistent impact pozitiv.

Totusi, industria serviciilor de HR care are nevoie de noi angajari, care sa fie derulate prin companiile din domeniu. Ritmul reluarii activitatii economice depinde insa majoritar de un sprijin guvernamental real, care sa motiveze companiile locale sa isi extinda activitatea si sa faca angajari.

Astfel, analistii KeysFin considera ca este necesar un program guvernamental investitional masiv, bine tintit din punct de vedere strategic spre industria prelucratoare si servicii (pentru asigurarea productiei locale a bunurilor si serviciilor de baza: alimente, echipamente, sanatate, educatie si securitate) agricultura (avand in vedere conditiile meteo nefavorabile) si mai ales pentru sustinerea avansului tehnologizarii si a digitalizarii economiei romanesti. Totodata o reducere temporara a fiscalitatii (contributii), daca nu chiar o suspendare dupa modelul altor state europene ar reprezenta o adevarata gura de oxigen pentru mediul de afaceri local.

Nota: Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 78: activitati de servicii privind forta de munca. Toate cifrele sunt exprimate in lei, iar datele au fost extrase la inceputul lui 2020.

DESPRE KEYSFIN

KeysFin ofera solutii de reducere a riscului comercial utilizand date despre companiile din Romania si din strainatate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania. KeysFin detine si aplicatia KeysFinder, prin intermediul careia utilizatorii pot accesa usor si rapid situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste 4 milioane de entitati economice din Romania.

Autori

foto
KEYSFIN SRL