loader
Fondurile de capital privat din Europa Centrala ating cel mai scazut nivel de incredere de la criza financiara, insa manifesta mai mult optimism decat in 2008

Fondurile de capital privat din Europa Centrala ating cel mai scazut nivel de incredere de la criza financiara, insa manifesta mai mult optimism decat in 2008

Asteptarile profesionistilor in domeniu sunt ca 2020 va fi un an bun pentru a face noi investitii, in conditiile in care preturile scad, creand o piata a cumparatorilor

Fondurile de capital privat din Europa Centrala au atins cel mai scazut nivel de incredere de la criza financiara globala, in contextul pandemiei de COVID-19, dar profesionistii in domeniu sunt mai optimisti decat in timpul crizei din 2008, conform celei mai recente editii a Deloitte CE Private Equity Confidence Survey. Indicele de incredere, care este in scadere inca de la finalul lui 2017, a ajuns acum la 62, al doilea cel mai scazut nivel dintre toate editiile studiului, dupa cel din octombrie 2008, care a fost de 48. Sapte din zece profesionisti din cadrul firmelor de private equity din Europa Centrala previzioneaza scaderea activitatii de profil si inrautatirea conditiilor economice, dat fiind ca economiile din regiune, care sunt in mare masura bazate pe consum, estimeaza ca vor inregistra contractii semnificative ale PIB-ului in 2020 pe fondul scaderii cererii, cauzate de cresterea somajului.

Studiul arata si ca o parte remarcabila din respondenti cred intr-o revenire economica rapida, 13% dintre acestia declarand ca se asteapta la o imbunatatire a conditiilor economice.

Pandemia creeaza o piata a cumparatorilor, 74% dintre respondenti fiind de parere ca 2020 va fi un an bun pentru a face noi investitii. Aproape jumatate dintre ei (45%) sunt de parere ca vanzatorii si-au ponderat asteptarile in privinta pretului in ultimele sase luni, iar peste jumatate (51%) cred ca aceasta tendinta va continua. Prin urmare, ponderea fondurilor de capital privat care se asteapta sa se concentreze pe noi investitii in lunile urmatoare a ramas relativ mare, de 45%.

Desi pasesc pe nisipuri miscatoare, majoritatea profesionistilor din firmele de private equity au trecut si prin criza financiara din 2008 si multi dintre ei sunt bine capitalizati, aspecte care ii ajuta sa parcurga mai usor aceasta perioada de incertitudine. Ca orice criza, cea curenta ofera si oportunitati acelor jucatori care sunt au o pozitie suficient de solida pentru a-si asuma riscuri. De aceea, aproape jumatate din fondurile de capital privat din Europa Centrala sunt interesate sa faca noi investitii, fie pentru a profita de evaluarile in scadere, fie pentru a genera mai multa valoare in cadrul portofoliilor existente, prin aditii. Numeroase cazuri de acest gen au fost anuntate anul acesta si in Romania, in mai multe domenii: reciclare, productie, servicii, tehnologie etc.”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

In ceea ce priveste valorile tranzactiilor, cei mai multi jucatori din domeniu se asteapta ca acestea sa ramana la fel (58%) sau sa scada (43%). De asemenea, 62% dintre respondenti previzioneaza o scadere a lichiditatii in urmatoarele luni.

Rezultatele studiului mai arata si o crestere semnificativa a ponderii celor care cred ca eficienta investitiilor lor in Europa Centrala va scadea, acesta fiind al doilea cel mai mare procent din toate editiile studiului, dupa cel raportat in toamna lui 2008. Aproape o treime (30%) estimeaza astfel de scaderi, in comparatie cu doar 6%, in editia anterioara a studiului, si 0%, cu un an in urma.

Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence, realizat bianual inca din anul 2003, reflecta evolutia pietei de private equity, iar cea mai recenta editie este disponibila aici.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 312.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL