loader

Fiscalitatea in Romania pentru companii si pentru indivizi

In ultimii ani, mediul de afaceri din Romania a fost confruntat cu provocarea cauzata de schimbari frecvente ale reglementarilor fiscale si un sistem de taxare tot mai complex. MAZARS Romania prezinta informatiile cheie despre cadrul fiscal local aplicat pentru companii si indivizi.

A devenit din ce in ce mai dificil sa te mentii in linie dreapta impotriva unui cadru legislativ destul de imprevizibil si nu foarte clar. Acest lucru este o provocare in special pentru investitorii straini care sunt interesati sa porneasca proiecte de investitii aici, dar nu sunt familiarizati cu contextul specific.

 

TVA - standard si rate reduse

In Romania, ratele de TVA standard care se aplica majoritatii tranzactiilor cu bunuri si servicii este de 24%. Exista, de asemenea, si doua rate de TVA reduse:

?9% pentru carti si ziare, produse medicale si medicamente, servicii turistice de cazare si acces la monumente si alte atractii turistice;

?5% pentru locuinte sociale si pamant alocat in acest scop si, in special, acele locuinte pentru indivizi singuri sau familii care nu sunt mai mari de 120 de metri patrati si care au o valoare de piata ce nu depaseste 380.000 RON (aproximativ 85.000 euro).

 

Pentru versiunea completa a articolului, va rugam accesati varianta in limba engleza, aici.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL