loader
Ericsson Mobility Report: Traficul de date mobile a crescut de aproape 300 de ori in ultimii 10 ani

Ericsson Mobility Report: Traficul de date mobile a crescut de aproape 300 de ori in ultimii 10 ani

Editia speciala a Ericsson Mobility Report, ce marcheaza aniversarea a zece ani de publicare a acestui studiu, arata ca numarul utilizatorilor de smartphone-uri a crescut cu 5,5 miliarde, din 2011 si pana in prezent

Traficul de date mobile, la nivel global, a crescut de aproape 300 de ori, din 2011 si pana in prezent, arata o noua editie a Ericsson Mobility Report. 2011 este anul in care a fost publicata prima editie a acestui raport si, pe baza datelor actuale dar si a celor colectate si analizate anterior, compania (NASDAQ: ERIC) a elaborat o editie speciala a Ericsson Mobility Report, care marcheaza 10 ani de publicare a raportului. Astfel, editia din noiembrie 2021 analizeaza unele dintre principalele tendinte si evenimente care au conturat ultimul deceniu si dezvaluie noi estimari pentru viitor, pana in anul 2027.

Premisei potrivit careia 5G va deveni cea mai rapida generatie de tehnologie mobila implementata pana in prezent i se adauga si o estimare actualizata conform careia pana la finele acestui an vor exista aproape 660 de milioane de abonamente 5G. Cresterea se datoreaza cererii peste asteptari din China si America de Nord, determinata partial de scaderea preturilor dispozitivelor 5G. Totodata, in trimestrul al 3-lea al anului 2021, numarul abonamentelor 5G de la nivel global s-a majorat cu 98 de milioane (fata de 48 de milioane de noi abonamente 4G). Astfel, se estimeaza ca peste 2 miliarde de oameni vor avea acoperire 5G, la sfarsitul anului curent.

Conform celor mai recente estimari, pana in 2027, 5G ar putea sa devina principala tehnologie de acces la servicii mobile prin abonament, la nivel global. De asemenea, tot pana in 2027, aproximativ 50% din toate abonamentele mobile de la nivel mondial ar urma sa fie pentru servicii 5G, acoperind 75% din populatia lumii si facilitand 62% din traficul global de date pe smartphone.

Fredrik Jejdling, Executive Vice President si Head of Networks, in cadrul Ericsson, a declarat: „Comunicatiile mobile au avut un impact incredibil asupra societatii si a afacerilor in ultimii zece ani, iar in 2027, vom fi integrat mai mult ca niciodata retelele mobile in felul in care interactionam, traim si lucram. Cea mai recenta editie a Ericsson Mobility arata ca ritmul schimbarii accelereaza, iar tehnologia joaca un rol esential”.

Incepand din anul 2011, implementarea retelelor 4G LTE a fost esentiala pentru generarea celor 5,5 miliarde de noi conexiuni pe smartphone la nivel global, contribuind la aparitia pe piata a peste 20.000 de modele diferite de dispozitive 4G. Acest raport arata un ciclu de viata mult mai timpuriu in ceea ce priveste tehnologia utilizata de dispozitivele 5G, telefoanele 5G reprezentand astazi 23% din volumele globale, fata de 8% cat reprezentau telefoanele 4G la momentul respectiv.

Acest lucru contribuie la o crestere exponentiala a traficului de date mobile. Traficul de date din retelele mobile a crescut cu 42% fata de anul precedent, ajungand in trimestrul 3 din 2021, la aproximativ 78 de exabiti (EB), incluzand traficul generat de serviciile Fixed Wireless Access (FWA). Numai in trimestrul al 3-lea, traficul de date mobile a fost mai mare decat volumul generat vreodata pana la sfarsitul anului 2016, iar noile estimari arata ca traficul total de date din retelele mobile poate ajunge la 370 EB pana la finele anului 2027.

Raportul mai arata si faptul ca natura conexiunilor mobile se schimba rapid, contribuind la cresterea continua a traficului de date in retelele mobile.

Aplicatiile care folosesc technologia broadband IoT le-au depasit pe cele care folosesc tehnologiile 2G sau 3G ca segment care conecteaza cea mai mare parte a aplicatiilor IoT. Se preconizeaza ca, pana la sfarsitul anului 2021, serviciile broadband IoT vor reprezenta 47% din toate conexiunile celulare pe dispozitive IoT, comparativ cu 37% in cazul 2G sau 3G si cu 16% in cazul tehnologiilor de Massive IoT (NB-IoT si Cat-M).

Mai mult, noile estimari confirma, inca o data, faptul ca in urmatorii ani, implementarea in masa a tehnologiilor IoT va accelera, cuprinzand scenarii de utilizare care vizeaza dispozitive si accesorii pentru telemedicina, urmarirea activelor logistice, monitorizarea impactului asupra mediului inconjurator si contoarele inteligente, precum si dispozitivele inteligente de monitorizare destinate sectorului manufacturier. Se estimeaza ca, pana in 2027, tehnologiile de Massive IoT vor reprezenta 51% din totalul conexiunilor celulare pe dispozitive IoT.

Totodata, in decursul aceleiasi perioade analizate, conexiunile de tip FWA vor creste de aproape trei ori, de la 88 de milioane pana la sfarsitul lui 2021, la aproximativ 230 de milioane in 2027, iar aproape jumatate dintre acestea ar urma sa fie preluate de retelele 5G.

Editia aniversara a Ericsson Mobility Report include patru articole de referinta:

  • Construirea infrastructurii 5G pentru un viitor digital, alaturi de compania Far EasTone
  • Construirea de retele care sa accelereze digitalizarea, alaturi de compania STC
  • Analiza comparativa a performantelor retelelor
  • Construirea de retele sustenabile

Despre ERICSSON:

Ericsson le ofera furnizorilor de servicii de comunicatii solutii complete pentru imbunatatirea conectivitatii si a serviciilor. Portofoliul companiei acopera domenii precum Retele (Networks), Solutii pentru Servicii Digitale (Digital Services), Servicii de Externalizare (Managed Services) si Business-uri Emergente (Emerging Business) si este menit sa sprijine clientii companiei in procesul de digitalizare, sa sporeasca eficienta companiilor acestora si sa ajute la identificarea unor noi surse de venit. Inovatiile Ericsson au pus beneficiile telefoniei si ale conexiunii mobile la dispozitia a miliarde de oameni, de la nivel global. Compania este listata la bursa din New York (NASDAQ), precum si la filiala acesteia – NASDAQ Stockholm. www.ericsson.com

Autori

foto
ERICSSON TELECOMMUNICATIONS ROMANIA SRL